A biztonságos kerti gyerekjátékok megkönnyítik a szülők dolgát
Tagged Tags:

A kerti gyerekjátékok minden kissrác és kislány örök kedvencei. Órákon keresztül képesek hintázni, csúszdázni, mászókázni akár akkor is, ha mi nem figyelünk rájuk. Mivel minden gyerek egy kis felfedező, néha bizony izgalmas és veszélyes kalandokra vállalkoznak. Ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk őket, a kerti gyerekjátékok terén is a legjobb minőségre kell törekednünk. Nézzük is, hogyan tehetjük meg ezt!

Miért nagyon hasznosak a kerti gyerekjátékok?

A kerti gyerekjátékok amellett, hogy akár az egész napra is képesek lekötni gyermekeink figyelmét és energiát, rengeteg képesség és készségfejlesztő tulajdonsággal rendelkeznek. Mozgékonyságukat, állóképességüket is remekül javítja, emellett pedig kreativitásukat, problémamegoldó képességüket és ügyességüket is fejleszti. Nem beszélve a csoportos játékok nyújtotta előnyökről, melyek például a szociális vagy a kooperatív készségeikre gyakorolnak remek hatást. Azonban mindannyian tudjuk, hogy a játék hevében sokszor nem csak veszélyesebb mutatványokra ragadtathatják el magukat a kicsit, de sokszor igen nagy igénybevételnek, erőbehatásnak is kitehetik a különböző kerti gyerekjátékokat. Ezért sok mindenre oda kell figyelnünk a vásárlás során. A kialakítás, a felhasznált anyagok minősége, a termékleírás és adott esetben még a származási hely is olyan fontos szempont lehet, amelyeket nem árt, ha alaposan megfontolunk például egy gyerek hinta a vásárlása előtt.

Mire figyeljünk a kerti gyerekjátékok kiválasztása során?

Léteznek olyan neves gyártók, amelyek neve garanciát jelent a biztonságra. Ha ilyen terméket választunk, nem kell aggódnunk azok minősége miatt. A kerti gyerekjátékok származási helye szintén fontos szempont lehet. Kerüljük az olyan termékeket, amelyek esetében ez nem derül ki egyértelműen, ugyanis nem biztos, hogy megfelelnek bizonyos uniós minőségi előírásoknak. A felhasznált anyagok is fontosak, hiszen komoly eltérések lehetnek közöttük. A fa játékok jobban ellenállnak mindenféle külső hatásoknak. Nem csak a fizikai behatásokra kell gondolni, hanem például egy folyamatos esőzés vagy az erős UV sugárzás okozta rongálódásra, kifakulásra. Például egy fa homokozó tetővel ellátva hosszú éveken keresztül kedvenc játszóhelye lehet bármelyik kisgyereknek.

Melyiket válasszuk a különböző szabadtéri játékok közül?

Érdemes elsősorban a fenntartható anyagból készült darabokat keresni, de a különböző műanyag kerti gyerekjátékok széles választéka is elérhető. Ekkor azonban fokozottan kell figyelni a minőségre, származási helyre. Egyik nagy előnyük, hogy könnyen tisztíthatók. A gyerekek nagyon szeretnek a vízzel és a homokkal, néha a kettővel egyszerre is játszani, így fontos szempont lehet a vízállóság. Ráadásul felületük is puhább, mint egy kemény fából készült darabé.

Ugyanakkor a műanyagok tartalmazhatnak különböző mérgező és vegyi anyagokat, amelyek hosszú távon igen károsak és veszélyesek lehetnek. Mielőtt bárkit is elijesztenénk, a szabadtéri játékok gyerekeknek sok esetben készülnek műanyagból. Arra figyeljünk, hogy olyat válasszunk, amely rendelkezik az úgynevezett CE jelöléssel, amely igazolja, hogy a termék megfelel bizonyos uniós szabványoknak. Nem csak mérgező vegyi anyagokat nem tartalmaz, de attól sem kell tartanunk, hogy nem bírja a terhelést – nem valószínű, hogy bármikor is váratlanul leszakadna vagy összetörne.

Ha csak nem éppen egy gyerek csúszda vásárlását tervezzük, akkor kiemelten fontos odafigyelni a játék egyes felületi tulajdonságaira, különösen csúszásmentességükre. A nem megfelelő felületek egy kisebb esőzés hatására is síkossá, csúszóssá, egy szóval balesetveszélyessé válhatnak.

Mindig olvassuk el a termékleírást, de bátran szemezgessünk más szülők visszajelzései, vásárlói értékelései között is. Ha a fenti szempontokat alaposan megfontoltuk és figyelembe vesszük a vásárlás során, akkor nem lesz mitől tartanunk. Gyerekeink bátran játszathatnak velük hosszú órákon keresztül, kiválóan fejlesztve különböző készségeiket, képességeiket és ügyességüket.