A csapatépítő feladatok hosszú távon tanulságosak

Egy olyan, rendkívül népszerű témáról lesz most szó, ami szinte minden, alkalmazottként, vagy akár vállalkozóként, de semmiképpen nem egyedül dolgozó személynek ismerős és aktuális fogalom. A csapatépítésről, ezen belül is a csapatépítő feladatokról, azok fontosságáról, típusairól fogunk beszélni, jobban mondva írni, hiszen azt mondják, ez az egyik új motivációs eszköz napjainkban, természetesen a sok másik mellett.

Több okból fontosak a csapatépítő feladatokcsapatépítő feladatok

A szakértők már rengeteget adtak elő, és írtak is azokról a tényezőkről, hogy miért is van szükség csapatépítésre. Nos, mint ahogy sokan tudják, a komolyabb tempót igénylő munkahelyeken népszerű ez a fajta terápia, hiszen remek lehetőséget adnak a játékok arra, hogy a mindennapi életben felgyülemlett stresszt, és persze az egyéb sérelmeket ilyenkor úgymond kijátsza az ember magából. Az már csak hab a tortán, hogy ez a játék nem egy munka utáni tevékenység, mely más emberekkel történik, hanem jobbára a szűk kör a közvetlen munkatársainkból kerül ki, akik sokszor maguk is okozói ennek a bizonyos stresszhelyzetnek.

Tehát tulajdonképpen ezekkel a játékokkal mintha az ember feloldozná saját magát, valamint a másikat is, aki esetleg még tegnapelőtt megbántotta, megsértette, siettette, vagy hasonló rosszaságot művelt vele, okozva ezzel további fejfájást, átvitt értelemben persze. A csapatépítő játékok másik lehetséges célja az új tagokhoz való közelebb kerülés is lehet, hiszen ahol mondjuk nagy a rotáció, ami sokszor megintcsak a feszített tempóra vezethető vissza, szóval ott gyakorta jöhetnek új kollégák, akik beilleszkedését a tapasztalatok szerint nagyban segítheti az efféle feladatok oldása.

A feladatok lényege és időtartamacsapatépítő feladatok

A legjobb esetben mindig van egy külső személy, aki hozza a feladatokat, hiszen a lényeg az újszerűségben van, ami ezáltal garantálható. Ez a külső személy jó esetben felkészült, tapasztalt, és nem csupán aktívan koordinálja a játékot és a feladatokat, de esetleg tanácsokkal, javaslatokkal is el tudja látni a csoporttagokat a végén, amelyeket megfogadhatnak, ha éppen úgy tartja kedvük.

Számtalan független tanácsadó és cég közül válogathatnak a vállalatok, ha ilyen csapatépítőt szeretnének szervezni, de minden esetben megéri alaposan utánanézni a kinézett potenciális partnernek, hiszen nem árt, ha jól végzi a munkáját, ha már egyszer az egész csapat rászánja az időt. Ha már az időnél tartunk, jó, ha minimum egy napot rászánunk erre a tréningre.csapatépítő feladatok

A fél nap nem igazán reális opció, hiszen kell egy bizonyos fajta lelkiállapot ahhoz, hogy kellően ellazuljanak a tagok, és elég játékos hangulatban legyenek ahhoz, hogy felszabadultan tudjanak kommunikálni, és ne azon járjon az eszük, hogy most éppen mennyi megválaszolatlan levél lehet a postafiókban. Az sem rossz ötlet, amikor többnapos a rendezvény, bár ezek rendszerint más helyszínen, egy utazás során szoktak megvalósulni, ami azért roppant előnyös, mert a megváltozott lokáció is segíti a munkahelyi kötelezettségektől való elvonatkoztatást.

Ha egy valamit szeretnénk kiemelni a csapatépítő feladatok, és egyáltalán ezen akciók kapcsán, akkor a tréner, vagy ha úgy tetszik koordinátor személyének fontossága az, hiszen az ő munkáján múlik, hogy milyen hangulatban tölti el a csapat az időt, és mit visznek el magukkal az akcióról. Fontos, hogy ne csak egy nem munkával töltött nap legyen a kaland vége, és ne csak a vicces fényképek maradjanak meg, hanem némi tanulságra is szert tegyen a társaság. Összességében a csapatépítők hasznosak, de nagyon fontos az előzetes tervezés, szervezés!