A fa építőjáték pozitív hatásai
Tagged Tags:

Érdekes megfigyelni, hogy az idők során hogyan változnak a gyerekek által használt játékok. Nyilván összetett dologról van szó, hiszen óriási léptékű a technikai fejlődés körülöttünk. Ez pedig természetes módon mindenre rányomja bélyegét, egyebek mellett a gyerekek világára is. Vannak azonban olyan dolgok, amelyek az idők során nem változnak, népszerűségük pedig töretlen. Ilyen lesz a fa építőjáték is. Mit is értünk ez alatt? Általában mindenkinek a klasszikus, régtől ismert verzió jut eszébe, ami valóban nem sokat változott az elmúlt évtizedek alatt. Kockákból, téglatestekből, háromszögekből tevődik össze, mérete különböző lehet, színét illetően az alapszíneket tartalmazza a csomag, vagyis sárga, kék, zöld, piros. És nagyjából ez minden, ami elmondható róla.

A különbség még a darabszámban szokott lenni, hiszen léteznek kisebb, nagyobb darabszámban kapható játékok. Mindenki lehetőségéhez és igényeihez mérten eldöntheti, mekkora csomag lenne az ideális számára. Ez természetesen csak egy típus a sok fajáték közül, hiszen ma már rengeteg továbbfejlesztett verzió is létezik. Annyi azonban bizonyos, hogy egy rendkívül strapabíró, megunhatatlan játékról van szó. Elnyűhetetlen, az idők végtelenségéig használható, talán ennek a tulajdonságának köszönhető generációkon átívelő népszerűsége, hiszen ha valaki félreteszi, akár egy generációval később is elővehető és használható. Egy gyerekjátéktól nagyjából két dolgot vár el egy szülő. Egyrészt élvezze a gyerek a játékot, másfelől lehetőleg ne legyen káros semmilyen értelemben, sőt, amennyiben megvalósítható, fejlesztő hatása legyen. Mindkét feltétel maradéktalanul teljesül ebben az esetben, hiszen ahány ötlet és gondolat, annyiféle épület valósítható meg a kockákból.

Sőt, egyáltalán nem muszáj épületben gondolkodni a gyereknek, lehet az bármilyen más építmény is. A fa építőjátékok előnyei sorolhatóak az idők végtelenségéig. Az elnyűhetetlenséget már említettük. Ahhoz, hogy egy gyerek tudjon valamit építeni, elgondolás, stratégia szükséges. Ez a játék tehát tökéletesen fogja szolgálni a stratégiateremtő képesség fejlesztését. Mivel javarészt a kezünket használjuk az építéshez, a kézügyesség, a finommotorika is elkerülhetetlenül fejlődik. A tény, hogy látjuk fizikailag is megvalósulni az elképzelt építményeket, csodás hatást gyakorol majd az apróságokra, hiszen tudatosul bennük, hogy amit elképzelünk, az munka árán megvalósítható, és ez remek.fa építőjáték

A saját magukba vetett hit, az önbizalom észrevétlenül fejlődik. Ezek a játékok tökéletesen bizonyítják azt az elgondolást, hogy nem szükséges túlbonyolítani a gyerek kezébe juttatott játékokat, hiszen nagyon sokszor nincs arányban a játék ára, esetleg összetettsége az idővel, amit a tárggyal tölt. Nagyon sokszor látni már olyan játékokat is a piacon, aminek megalkotása során a gyártó kombinálja a különböző anyagokat. Például a fa elemek egy részébe mágnest építenek. Eképpen aztán még sokkal több minden megvalósítható, például sín komoly vonatállománnyal, esetleg egyéb kirakós játékok. A fa univerzális jellegének köszönhetően egészen széles korosztálynak aktuálisak lesznek a szóban forgó játékok, ami további erénye ezen kategóriának. Sőt, gond nélkül bármely felnőtt is el tud szórakozni velük. A mai kor könnyebbsége, hogy már szinte bárhol, bármikor beszerezhető a kigondolt játék. Temérdek internetes bolt szakosodik arra, hogy jobbnál-jobb, a gyerekek szórakoztatására alkalmas kínálatot alakítson ki, hogy vásárlóikat hosszú távon is meg tudják tartani.