A fa építőjáték pozitív hatásai
Tagged Tags:

Érdekes megfigyelni, hogy az idők során hogyan változnak a gyerekek által használt játékok. Nyilván összetett dologról van szó, hiszen óriási léptékű a technikai fejlődés körülöttünk. Ez pedig természetes módon mindenre rányomja bélyegét, egyebek mellett a gyerekek világára is. Vannak azonban olyan dolgok, amelyek az idők során nem változnak, népszerűségük pedig töretlen. Ilyen lesz a fa építőjáték is. Mit is értünk ez alatt? Általában mindenkinek a klasszikus, régtől ismert verzió jut eszébe, ami valóban nem sokat változott az elmúlt évtizedek alatt. Kockákból, téglatestekből, háromszögekből tevődik össze, mérete különböző lehet, színét illetően az alapszíneket tartalmazza a csomag, vagyis sárga, kék, zöld, piros. És nagyjából ez minden, ami elmondható róla.

Fa építőjáték változatos kivitelben

A különbség még a darabszámban szokott lenni, hiszen léteznek kisebb, nagyobb darabszámban kapható fa építőjáték. Mindenki lehetőségéhez és igényeihez mérten eldöntheti, mekkora csomag lenne az ideális számára. Ez természetesen csak egy típus a sok fajáték közül, hiszen ma már rengeteg továbbfejlesztett verzió is létezik. Annyi azonban bizonyos, hogy egy rendkívül strapabíró, megunhatatlan játékról van szó. Elnyűhetetlen, az idők végtelenségéig használható, talán ennek a tulajdonságának köszönhető generációkon átívelő népszerűsége, hiszen ha valaki félreteszi, akár egy generációval később is elővehető és használható. Egy gyerekjátéktól nagyjából két dolgot vár el egy szülő. Egyrészt élvezze a gyerek a játékot, másfelől lehetőleg ne legyen káros semmilyen értelemben, sőt, amennyiben megvalósítható, fejlesztő hatása legyen. Mindkét feltétel maradéktalanul teljesül ebben az esetben, hiszen ahány ötlet és gondolat, annyiféle épület valósítható meg a kockákból.

Fejlesztő játékok gyerekeknek

Sőt, egyáltalán nem muszáj épületben gondolkodni a gyereknek, lehet az bármilyen más építmény is. A fa építőjáték előnyei sorolhatóak az idők végtelenségéig. Az elnyűhetetlenséget már említettük. Ahhoz, hogy egy gyerek tudjon valamit építeni, elgondolás, stratégia szükséges. Ez a játék tehát tökéletesen fogja szolgálni a stratégiateremtő képesség fejlesztését. Mivel javarészt a kezünket használjuk az építéshez, a kézügyesség, a finommotorika is elkerülhetetlenül fejlődik. A tény, hogy látjuk fizikailag is megvalósulni az elképzelt építményeket, csodás hatást gyakorol majd az apróságokra, hiszen tudatosul bennük, hogy amit elképzelünk, az munka árán megvalósítható, és ez remek.

Egyszerű, szórakoztató fa építőjáték

A saját magukba vetett hit, az önbizalom észrevétlenül fejlődik. A fa építőjáték tökéletesen bizonyítja azt az elgondolást, hogy nem szükséges túlbonyolítani a gyerek kezébe juttatott játékokat, hiszen nagyon sokszor nincs arányban a játék ára, esetleg összetettsége az idővel, amit a tárggyal tölt. Nagyon sokszor látni már olyan játékokat is a piacon, aminek megalkotása során a gyártó kombinálja a különböző anyagokat. Például a fa elemek egy részébe mágnest építenek. Eképpen aztán még sokkal több minden megvalósítható, például sín komoly vonatállománnyal, esetleg egyéb kirakós játékok. A fa univerzális jellegének köszönhetően egészen széles korosztálynak aktuálisak lesznek a szóban forgó játékok, ami további erénye ezen kategóriának. Sőt, gond nélkül bármely felnőtt is el tud szórakozni velük. A mai kor könnyebbsége, hogy már szinte bárhol, bármikor beszerezhető a kigondolt játék. Temérdek internetes bolt szakosodik arra, hogy jobbnál-jobb, a gyerekek szórakoztatására alkalmas kínálatot alakítson ki, hogy vásárlóikat hosszú távon is meg tudják tartani.