A Fűrész szabadulószoba a félelmetesebbek közül való
Tagged Tags:

Aki egyszer megtapasztalta a szabadulószobák világát, feltehetően újra vissza akar térni egy idő után. Meglehetősen addiktív programról van ugyanis szó, hiszen a kitalálók mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez a bizonyos függőség kialakuljon. A szabadulószobák nagyon sokszor bizonyos konkrét tematikák köré épülnek. Egy ismert téma A fűrész című film által ihletett szabadulószoba, amely kiinduló állapotát egy jelenet adja a filmből. Ezen jelenet szerint egy holttest fekszik vérbe fagyva a szoba közepén, és a játékosok megbilincselve éppen magukhoz térnek ájultságukból.

Természetesen semmi egyéb részletet nem tudnak, hogy vajon miként kerültek oda, vagy mióta vannak ott, egyáltalán nem ismeretesek az előzmények. A feladat pedig a kijutás, ami egyet jelent számtalan kérdés megválaszolásával, számtalan rejtély megoldásával, és egyben a résztvevők szépen lassan rádöbbennek az előzményekre is. A kijutás abban az egy esetben valósulhat meg, ha minden kérdést megválaszolnak. Természetesen a helyzet pikantériáját fokozza, hogy az idő telik, tehát nem áll a rendelkezésre egy egész nap.

Szabadulószoba játék feltételei szabadulószoba

Játszhatják többen is, de a minimum a kettő fő. Ami a korosztályt illeti, talán a témából is adódik, hogy nem a legkisebbeknek való, illetve nem egy családi programról van szó, legalábbis ha kiskorúak a gyerekek. Mindenképpen felnőtt tartalom ez a szabadulószoba, de amennyiben családi programra vágyunk, arra is vannak nagyon izgalmas alternatívák a piacon. A szabadulószoba minden esetben rendkívül meghatározó élmény a résztvevőknek, és nagyon kevesen jönnek ki a programról úgy, hogy többet nem szeretnének ilyen helyzetbe kerülni.

A sikerélmény és a sok izgalmas pillanat olyan lecsapódást okoz az emberben, hogy nem röstell újra nekivágni egy-egy kalandnak. Az ügyességünket, talpraesettségünket, a logikánkat, rafináltságunkat is próbára kell tennünk, nem utolsó sorban pedig a csapatjátékban nyújtott teljesítményünk is előtérbe kerül. Egyedül ugyanis nem jut sokra az ember. Az is gyakori, hogy amennyiben több szabadulószoba kerül egymás mellett kialakításra, úgy akár egymással is versenghetnek a csapatok, mondjuk ha nagyobb társaság vág bele a kalandba.

A szabadulószoba és ami mögötte vanszabadulószoba

Ebben a helyzetben nem feltétlen az idővel versengenek, hanem egymással. Ez még fokozza az izgalmat, és természetesen a jobbik csapat nyer, itt nincs mellébeszélés. Sok baráti körben felmerül a kérdés péntek vagy szombat esténként, hogy miként üthetnék el közösen, tartalmasan az estét. Sokszor a mozi merül fel, mint lehetőség, viszont az érdeklődés nem mindig homogén, és ha nem tudnak döntést hozni film választásának ügyében, akkor vagy veszekedés lesz a vége, vagy kompromisszumot kötnek, és néhányan megerőltetik magukat, tehát erőszakkal ülnek be a többség által kiválasztott alkotásra, vagy marad a mozig program kihagyása, és keresnek egy újat.

A szabadulószoba jóval aktívabb program, mint egy sima mozizás, ugyanis a résztvevők nem engedhetik meg maguknak, hogy hátradőljenek, és várják, amíg a többiek dolgoznak helyettük. Aktívan kell keresni a megoldást, mert máskülönben bent ragadnak, és elmarad a sikerélmény. Ami a ráfordításokat illeti, egy aránylag átlagos alternatívának tekinthető, mondjuk a mozival szemben. A legtöbb szabadulószobás program egy óra körül van, ami a bent töltött időt illeti, bár ez változó lehet. Az ára pedig általában egy mozijegy ára körül mozog, tehát teljesen megfizethető kategória. Némi időt azonban szánni kell az előkészületekre, esetleg a szoba felszabadulására az előző csapat után.