A készségfejlesztő játékok fontossága kisbabáknál

A szülők csak a szeretet és a fejlesztő babajátékok segítségével ismertethetik meg a kicsinyeikkel az őket körülvevő világot. Az újszülötteknek és a csupán pár hónapos gyermekeknek készült termékek hozzájárulnak az új ismeretek elsajátításához, a világ megismeréséhez és a készségek fejlesztéséhez. Ezek könnyen megbirkóznak a rájuk bízott feladatokkal és lehetővé teszik, hogy a szülők aktívan részt vegyenek a baba nevelésében.

Mindent a maga idejében!

Egy kisgyereknek a születéstől kezdve a világ tele van felfedezésekkel. Mindennap tanul és ismerkedik az új dolgokkal a szerető szülők irányítása alatt, akik gondoskodnak a biztonságáról és az egészségéről. Hogyan taníthat a felnőtt hatékonyan egy ilyen korai életkorban? Természetesen a megfelelő fejlesztő babajátékok kiválasztásával. A modern pszichológusok és gyermekorvosok több évtized alatt egész tudásrendszert fejlesztettek ki arról, hogy a csecsemők miként fejlődnek az életük egyes éveiben és ezekben az időszakokban milyen baba fejlesztő játékok járulnak hozzá bizonyos tulajdonságok és jellemvonások kialakulásához.

A játékok pszichológiai szerepe a gyermekek fejlődésében

A játék a lehető legjobban reprodukálja a való világ eseményeit. Minél hamarabb megérti a baba a szabályokat, annál könnyebb lesz majd számára a társasági élet például az óvodában, majd aztán az iskolában. Hiszen a fejlesztő babajátékok fő szerepe nemcsak a gyermek szórakoztatása, hanem a körülötte lévő világhoz való alkalmazkodás kialakítása is. Általános szabály, hogy a játék során egyszerre több készség is fejlődik, az emlékezettől kezdve, a képzelőerő és a gondolkodás kialakulásán át egészen a beszédig. A készségfejlesztő játékok babáknak többek, mint egy színes plüss vagy egy darab műanyag. Ezek érzelmi töltettel is rendelkeznek és szorosan belépnek a baba mindennapi életébe: a kicsi megrázza, eteti, maga mellé teszi ezeket, miközben rajzfilmeket néz.

A fejlesztő babajátékok hihetetlenül pozitív hatással vannak a pszichére, mert nagymértékben nekik tulajdonítható az érdeklődés, a kíváncsiság, a gondoskodás, a megértés és az empátia kialakulása. A csecsemőknek fontos, hogy tapintható kapcsolat jöjjön létre egy játékkal, vagyis azt megölelhessék és az ágyukba tehessék. Ugyanis a baba fejlesztő játékokkal együtt tapasztalják meg a nap minden eseményét. Az óvodáig vagy addig a pillanatig, amíg a baba aktívan elkezd kommunikálni a társaival, ezek lesznek a legjobb barátai.

Készségfejlesztő játékok babáknak 0-6 hónap között

A születés utáni első hónapokban a csecsemő gyakorlatilag nem reagál a környező világ ingereire. Ezért a legfontosabb ebben a korban a baba és az anya között a tapintás. Picivel később a gyermek fokozatosan reagálni kezd a hangokra, amelyeket a közelben hall, valamint a színes játékokra, dolgokra, ételekre, amelyek mellette vannak. Ilyenkor a csörgők és minden zizegő kiegészítő aktívan leköti a legkisebbek érdeklődését. Az ilyen fejlesztő babajátékok előnye az érzékenység kialakítása. Kiváló opciók még a susogó hangot kiadó és terjedelmes részleteket tartalmazó könyvek. Nem szabad megfeledkezni a különböző hangokat kiadó baba fejlesztő játékokról sem. Itt természetesen nem azokról beszélünk, amelyek vad zenéjükkel zengik be az egész házat vagy érthetetlen elektronikus hangokat adnak ki. Erre a célra jobb, ha a hagyományos, gumiból készült termékeket választunk: kacsákat, mezei nyulakat és más állatokat. Az elektronikus hangok megijeszthetik a kicsiket, ezért jobb, ha az egyszerűbb lehetőségek mellett döntünk.

A fejlesztő babajátékok között vitathatatlanul népszerűek a felakasztható termékek. Ezek koncentrálják a gyermek figyelmét, megtanítanak a különböző színekre és elősegítik a mozgásszervi rendszer fejlődését, amikor a baba megpróbálja megragadni vagy elérni az ágya fölé függesztett figurákat vagy állatokat. Mindezeket figyelembe véve, jöjjön a leghasznosabb tipp! A fejlesztő babajátékok megkönnyíthetik, de nem helyettesíthetik az élet olyan fontos aspektusait, mint a szeretet, a törődés vagy a szülőkkel eltöltött vidám nap.