A kijutós játékok escape néven ismertek angolul
Tagged Tags:

Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, ha azt állítjuk, létezik a játékoknak egy olyan köre, amelyek nem csupán a gyerekek számára lesznek élvezetesek és vonzóak, hanem legalább annyira a felnőtteknek is, sőt, talán nekik még jobban is. Ez pedig a kijutós játékok néven vált ismertté, de a régi kijutós játékokat akár úgy is ismerhetjük, mint escape név alatt futó szórakozási lehetőségek.

Az escape egy angol szó, ami menekülést, kijutást jelent, tehát tulajdonképpen közönséges angol-magyar fordításról van szó. A kijutós, vagyis escape jelletű játékok lényege, hogy valamilyen módon meg kell találni a kijáratot. Ez több formában bonyolódhat. Rendkívül elterjedtek az online játékok, amelyek játszhatóak akár egyedül is, mondjuk időre, de akár időkorlát nélkül is.

A másik lehetőség, hogy online, de csoportosan, számunkra akár vadidegen emberekkel, akik egy időben bejelentkeznek ugyanabba az internetes játékba. Ez is érdekes tud lenni, hiszen az ismeretlenségnek megvan a varázsa a játékok során. A tapasztalt játékosok azonban azt mondják, a személyes, hagyományos, fizikai formában zajló játékot semmi sem fogja felülmúlni, hiszen a legnagyobb kalandot és élvezetet mégiscsak az adja.kijutós játékok

Toppon a kijutós játékok

Ezt is általában csoportosan játsszák az emberek, szintén adott időre, ahogy azt már említettük. Ezek a bizonyos kijutós játékok nem meglepő módon Amerikában indultak hódító útjukra, onnan pedig szépen lassan meghódították a világot. Voltak országok és régiók, ahol lényegesen gyorsabban sikerült elterjedniük ezeknek az elveknek, máshol kissé óvatosabb volt a közönség, de előbb-utóbb mindenütt megveti a lábát, már ha elég nagy a piac ahhoz, hogy gazdaságos keretek közt lehessen működtetni.

A pszichológusok sem mulasztottak el véleményt alkotni ezzel kapcsolatban, hiszen mint ahogy mindennek, ennek is megvan a lélektana. Sőt, azt lehet mondani, hogy a játék, mint olyan már régtől foglalkoztatja a szakértőket. A játékelmélet például egy kifejezetten régi teória, amely lehetőséget adott több matematikai, ebből adódóan pedig stratégiai, valamint valószínűségszámítási jelenség tudományos vizsgálatára.kijutós játékok

A kijutós játékok lélektanáról

A pszichológia ehhez csatlakozott, mint kapcsolódó tudományág, hiszen azt már rég tudni lehet, hogy a tudomány akkor kezd igazán érdekessé válni, ha interdiszciplináris lesz, vagyis több ágazat kezdi ugyanazt a jelenséget vizsgálni, és az egymás véleménye viszi őket előre. Visszatérve azonban a szabadulós játékokhoz, a stresszhelyzet teszi a játékokat mindig igazán érdekessé, és a szabadulós játék kifejezetten stresszben telik mindaddig, amíg nem érzik a résztvevők, hogy sínen lenne a megoldás.

Ez pedig mindig úgy van kitalálva, hogy legyen kellő adag fordulat és meglepetés a folyamatban, hogy soha ne lehessen túl korán megkönnyebbülni és örülni. Ez tulajdonképp mindenkinek a célja a játék során. Paradox egy gondolat egyébként, ha belegondolunk, hogy a játékosok feltett szándéka, hogy megoldják a rejtélyeket, ezzel pedig megtalálják a kijutás lehetőségét, ugyanakkor ha túl korán lelnének rá a megoldásra, talán csalódottak is lennének, sőt, még az is lehet, hogy elmenne a kedvük az egésztől, és legközelebb nem is vonzaná őket a dolog.kijutós játékok

Éppen ezért tehát mindenki tudja jól, a játék készítői, és a játékosok is, hogy kvázi kínozni kell a másikat egy bizonyos kritikus ideig, a bizonyos holtpontig, hogy aztán a kellő erőfeszítések kifejtése után jöhessen a megkönnyebbülés, a katarzis, és a győzelem heve legyen úrrá mindenkin, legalábbis a legjobb esetben általában ez szokott történni.