A kis masiniszták kalandjai – vonatos játékok minden mennyiségben
Tagged Tags:

A vonatos játékok olyan szórakozási formák, amelyeket a gyermekek, nemtől és kortól függetlenül egyaránt szeretnek. Így a játékok fiúknak és lányoknak egyaránt ajánlottak, hiszen mindannyiuknak izgalmas nézni a kusza sínek mentén mozgó pótkocsikat, érdekes történeteket kitalálva róluk. Gyermekkorukban apáink, nagyapáink és valószínűleg még dédapáink is eljátszották, hogy masiniszták, összeszerelték a vasúti síneket és útnak indítottak személy- vagy tehervonatokat. De mi ilyen nagyszerű a vonatos játékokban és miért nevezik örökérvényűeknek, amit a családi generációk öröklés útján kapnak meg és újabb elemekkel egészítenek ki?

Klasszikus szórakozási forma a vonatos játék

Nehéz olyan gyermeket találni, aki ne örülne egy ilyen láttán. A megalakulása óta ez a játék számos átalakuláson ment keresztül, de a népszerűsége változatlan maradt. Idővel fából, műanyagból és fémből készült modellek léptek a papír és ón vasutak helyébe. A gőzgépeket pedig elektromos hálózaton vagy akkumulátorokon működő villanymotorok váltották fel. Bár többnyire villamosok és metrók járják a városokat, de mégis érdekes nézni azokat a vonatokat, amelyek a jelzések szerint és világosan meghatározott pályán mozognak. Hogyan történik ez, miért fut a vonat a síneken, hány ember fér el a vagonban és mit tud még szállítani? Ezek és még sok más kérdés is foglalkoztatja a különböző korú lurkókat. Lássuk, miért annyira hasznosak a vonatos játékok, hogy még ennyi év elteltével is szinte minden gyerekszobában megtalálhatóak.

A vonatos játékok 5 előnye

  1. A gyermekek imádnak foglalkozni az apró alkatrészekkel és úgy összerakni azokat, hogy egy tekervényes vasúti pályát kapjanak, tele kanyarokkal, hurkokkal és hidakkal. Egy ilyen feladat fejleszti a térbeli gondolkodást, kitartásra ösztönöz és lendületet ad a képzeletnek.
  2. A vonatos játék különböző elemeivel végzett minden művelet ügyességet és koordinációt igényel, ami azt jelenti, hogy a vagonokkal való elfoglaltság fejleszti a finommotoros képességeket és a logikát. Ez pedig közvetlenül befolyásolja a beszéd fejlődését, valamint az elemzés és az önálló döntések meghozatalának képességét.
  3. Bármelyik vonatos játék bővíti a csemeték szókincsét. Természetesen minden az életkortól függ, de mindig lehet olyan szavakkal mesélni, amelyek bővítik a tárgyi világgal és a vasút felépítésével kapcsolatos elképzeléseket. Különösen klassz vasutast alakítani, ha a kis masiniszta már utazott valódi vonaton. Ezután újra és újra átélheti saját és egyedi élményeit játék formájában.
  4. A manapság elérhető számos vonatos társasjáték és vasutas játék az egész családot összehozza, ez pedig kiváló lehetőség a kommunikációra, ami érdekes lehet a különböző generációknak.
  5. Amikor egy csapat gyermek összegyűl a játék körül, a résztvevők megszokják az interakciót, kiegészítik egymás ötleteit és megtanulnak kollektív döntéseket hozni. Így lehet még élvezetesebb a játék

A kezdőknek ideális egy vonatból és vasúti pályából álló készlet. Miután elsajátította az alapkonfigurációt, a szett új járművekkel vagy díszítőelemekkel bővíthető. A lényeg az, hogy az alap és az új alkatrészek ugyanazon gyártótól vagy ugyanabból a sorozatból származnak, kompatibilisek legyenek egymással. Minél jobban hasonlít a játékvonat egy igazira, annál érdekesebb játszani vele.

A hanghatások szimulálják a kerekek sípolását és csörömpölését a síneken. A fényhatásoknak köszönhetően, a mozdonyok fényszórói felragyognak, az állomásokon és a vasúti pálya mentén lámpák világítanak. A gyermeket különösen örömmel tölti el a kéményből kijövő füst. A vonatos játékok változatossága érdekében, különféle kiegészítők is rendelkezésre állnak. A skála igen széles, így a mozdonyvezető és az utas figurákon kívül, a vasútállomások épületei, hang- és fényjelekkel működő kereszteződések és sorompók, hidak és alagutak szintén kísérik a vonat útját.

Aki még ettől is realisztikusabb élményre vágyik, annak fák, bokrok, tavak, hegyek és különféle épületek segítenek a környező táj megteremtésében. Habár a vonatos játékok fiúknak készülnek, a velük való játék a lányokat is pozitív érzelmekkel tölti el és minden családtagot összefog.