A kooperatív társasjátékokról megoszlanak a vélemények

A kooperatív társasjáték a társasjátékok különleges fajtái. Ellentétben a klasszikus Ki nevet a végén? vagy Gazdálkodj okosan! játékokkal, a cél nem az, hogy valaki a végén nyerjen, hanem közösen, egymást segítve oldjunk meg valami problémát, szabaduljunk valahonnan vagy vigyük véghez küldetésünket. Kiváló szórakozás és egy egész estés program lehet a családnak vagy nagyobb baráti társaságoknak egyaránt.

Miben különbözik a kooperatív társasjáték a hagyományos játékoktól?

A kooperatív társasjáték teljesen más megközelítést alkalmaz, mint a hagyományos, akár családi társasjáték. Nem az a cél, hogy helyezéseket érjünk el, hanem közösen, együttműködve, egymást segítve haladjunk a cél felé. A Ki nevet a végénnel összehasonlítva úgy is felfoghatjuk a kooperatív társasjáték lényegét, hogy együtt sírunk, együtt nevetünk. Meg lehet őket különböztetni azoktól a társasjátékoktól, ahol a játékosok csoportban játszanak. Az egyes csoportok tagjai ugyan segítik egymást és összedolgoznak, azonban a különböző csoportok versenyeznek egymással a játék megnyeréséért. A kooperatív társasjáték végeredménye azonban csak kétféle lehet: vagy mindenki nyer vagy mindenki veszít.

Melyek a kooperatív társasjáték egyértelmű előnyei?

Történelmileg a társasjátékok nem az együttműködés elvére épültek: gondoljunk csak a legrégebbi hasonló játékokra, mint a sakkra vagy a különböző kártyajátékokra. A játékosok versengésének „kiiktatása” és a helyette a hangsúlynak az együttműködésre helyezése valóban újszerű megközelítése a dolgoknak. Éppen ezért mind a mai napig megoszlanak a vélemények a kooperatív társasjátékokról, hiszen merőben más felfogást képviselnek, mint egy hagyományos családi társasjáték.

Pedig számos érv szól mellettük, ráadásul komoly kutatások is vizsgálták már hatásait a gyermekek fejlődésére. Talán a legegyértelműbb és legkézzelfoghatóbb előnye, hogy csökkenti a kisgyermekek agresszióját és szorongását. A másokkal való versengés, a mindenáron győzni akarás helyett a csapatmunkára, az együttműködésre helyezi a hangsúlyt. Ezáltal pedig javítanak bizonyos szociális készségeket, a másokkal való megosztás és a másikhoz való kedves hozzáállás képességét.

Különböző kutatások szerint kiváló segít a szociálisan visszahúzódó gyermekek közösségbe való beilleszkedésében, különösen azáltal, hogy javítja a kommunikációs képességeket. Erősítik az összetartozás érzését, befogadóbbá és nyitottabbá teszik a gyermekeket egymással szemben. Segítik az empátia kialakítását mások felé, a kölcsönös törődés, elfogadás és nyitottság mellett a problémamegoldó képességet is jelentősen javítják.

Díjnyertes társasjátékok, nem csak gyermekeknek

A kooperatív társasjáték természetesen nem csak kisgyermekeknek szól. A fent felsorolt pozitív hatások bármilyen közösség esetén, legyen az család vagy egy baráti társaság, megteszik jótékony hatásaikat. Egyes díjnyertes társasjátékok bármelyik felnőtt számára is remek szórakozást nyújthatnak.

Napjaink talán legnépszerűbb társasjátéka a Pandemic. Ebben négy veszélyes vírus szabadul el, nekünk pedig az egész világot beutazva kell megtalálnunk ezek ellenszereit. A kooperatív társasjáték hátránya, hogy ha egyszer kiismerjük, utána már nem jelent akkora kihívást. Éppen ezért remek megoldás, hogy különböző variációkban, újabb feladatokkal kiegészülve is kapható. Ráadásul van egy folytatásos változata, a Legacy is. Ebben a játék mindig az előző kör végeredményétől függően kezdődik.

De rengeteg más, hasonlóan izgalmas kooperatív társasjáték is létezik, az interneten elérhető leírások alapján mi is kiválaszthatjuk a nekünk legszimpatikusabbat. A menekülésre építő Tiltott sivatag vagy a Robinson Crueso, ahol első sorban a lakatlan szigeten való túlélés a feladatunk, szintén népszerű játékok a felnőttek körében is. A Dr. Fondor és az Idő Fellegvára játékban elveszett műkincsek után nyomozhatunk, míg az Escape célja egy elátkozott templomból történő menekvés.