A legegyszerűbb szabadtéri játékok gyerekeknek

Önfeledt kikapcsolódást ígérnek a szabadtéri játékok gyerekeknek, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ha most azt gondolod, „ugyan, ezeket a mai gyerekeket semmi sem érdekli a telefonjaikon kívül”, engedd meg, hogy rávilágítsunk: minden gyerekben, az aktuális kortól függetlenül ott él a szabadban való játék őszinte szeretete. Felelősségteljes szülőként pedig a Te feladatod, hogy utat mutass a számára ebben az egyébként valóban technológiától túlfűtött, kissé elszemélytelenedett világban. Mutatunk néhány remek ötletet a szabadtéri játékok kategóriájából – ezekkel bármelyik gyerkőcöt kicsalogathatod a friss levegőre.

Mozgásos játékok – célkeresztben a labdajátékok

Ugyan, ki ne szeretne labdázni? Ha a gyerekek többen vannak, még izgalmasabb a játék. A labdajátékok változatosságának egyébként a képzelet sem szabhat gátat. A gyerekek párba állhatnak, a labdát egymásnak dobálják, és minden sikeres kör után lépnek egyet hátra. Természetesen minél messzebb kerülnek egymástól, annál nehezebb – és izgalmasabb- lesz elkapni a labdát. A labdát persze a falnak is dobálhatják a gyerekek, és mielőtt elkapnák, tapsolniuk kell egyet. Nehezítés: a labda minden sikeres elkapása után eggyel többet tapsolnak, mint előzőleg.

Szabadtéri játékok gyerekeknek – nagymamáink kedvence, az ugróiskola

Hogyan is hagyhatnánk ki a listánkról az örök kedvencet, az ugróiskolát? A földre krétával rajzolt kockák, amelyek 1-2 elosztásban követik egymást, ősöreg játéknak számítanak, ám a tapasztalat azt mutatja, az ugrabugrálós szórakozás minden generáció fiatal képviselőit képes újra és újra meghódítani.

Célbadobás – nemcsak érdekes, de még fejleszt is

A célbadobás sem számít éppen „mai csirkének”, de ez persze cseppet sem vesz el a játék élvezeti faktorából. Filléres szórakozás ez, amihez nem kell más, csupán néhány üres konzerv vagy papírpohár, és egy aprócska labda.

Pro tipp: ha nincs otthon kisméretű labdátok, összecsavart zoknival is pótolhatjátok azt. A dobozokat vagy poharakat egymásra tornyozva a gyerekek sorban állva próbálják meg a labdával eltalálni, s végső soron ledönteni azt. A célbadobás egyébként fejleszti a kézügyességet és a koncentrációt is.

Szabadtéri játékok gyerekeknek – az ugrálókötél

Kisgyerekként mi magunk is rajongtunk érte, és valószínűleg az unokáink is imádni fogják az ugrálókötelezést. A szuper kikapcsolódást garantáló ugrálókötelezést a kis lurkók akár zenére is csinálhatják. A szóban forgó játék az egész testet megmozgatja, emellett pedig hatékonyan fejleszti a koordinációt is.

Se szeri, se száma az izgalmas fogójátékoknak

A fogójátékok, bár külső jegyeikben eltérnek egymástól, lényegükben azonosak: egy (vagy több) játékosnak, változatos módon, de el kell kapnia a többieket. Az egyszerű fogójátékot mindenki ismeri: a kijelölt fogónak meg kell érintenie az előle futókat, azért, hogy leváltsa saját magát – az új fogó pedig az elfogott játékos lesz.

Az „elvesztettem zsebkendőmet” éneklős játék is a fogójátékok csoportjába tartozik. A gyerekek körben ülnek a földön, és az ismert gyerekdalt éneklik, miközben az egyik társuk a hátuknál, zsebkendővel a kezében körbejár. A zsebkendőt az általa jónak talált játékos hátánál leejti, majd futni kezd. Ha a zsebkendővel megjelölt személy nem éri utol a futásnak eredő játékost, helyet és szerepet kell cserélniük.

Szabadtéri játékok gyerekeknek: kidobós játékok

A kidobós játékokból is számtalan variáció létezik. Az egyik nagy kedvenc a forrólabda, amelynek lényege, hogy a gyerekek körben állva, tetszés szerint labdát dobálnak egymásnak, miközben zene szól. A labda „forró”, így akinél ottmarad a zene elhalkulása után, az kiesik.

A tapasztalatok azt mutatják, a dobós játékok közül a gyerekek az úgynevezett cicázást, vagy labdacicázást is nagyon szeretik. Ehhez a játékhoz hárman kellenek: ketten, bizonyos távolságból egymásnak dobják a labdát. A harmadik játékos, a „cica”, közöttük áll és megpróbálja elkapni a labdát.

Íme a klasszikus kidobó

A klasszikus kidobó egyszerű és nagyszerű szórakozást kínál: egy játékos puha labdával megpróbálja eltalálni az előle szaladó gyerekeket. Akit eltalál a labda, kiesik, és le kell ülni törökülésben a földre.