A legjobb társasjátékok közül egyre több rendelkezik egyedül játszható szabályrendszerrel is

Az elmúlt évben még azok is megismerkedtek a legjobb társasjátékok listájával, akik korábban nem gondoltak az ilyesfajta szórakozásra. Ez nem meglepő, hiszen a bezártság érzésén a játék sokat segített. Sokan azóta sem hagyták abba a társasozást, mi több akár egyedül is tudnak játszani! Nehéz lenne megmondani melyik a legjobb egyszemélyes társasjáték.  Az, hogy mi számít a legjobb társasjátékok egyikének, nézőpont kérdése, hiszen mindenkinek más az ízlése. Van, akinek a logikai játékok jönnek be igazán, másoknak stratégiai kihívások, vagy épp az erotikus témájú feladatok tetszenek. Az utazás tematikájú társasjátékok voltak talán tavaly a legkedveltebbek, hiszen egy kis álmodozáshoz segítették a játékosokat.

Miért jók az egyedül játszható játékok?

Az ember – függetlenül attól, hogy mennyi idős – szeret játszani. Minden életkornak megvannak a saját játékai, de egyben mind hasonlítanak, valamit fejlesztenek a játékosokban. Kisebb gyerekkorban a finommotorikus készséget és a gondolkodást, nagyobbaknál a logikát, stratégiai érzéket, többek között. Idős emberek esetében pedig a játékok segítenek megtartani a kognitív képességeket. Mindemellett kikapcsolódást is jelent a játék és erősíti a személyes kapcsolatot is a játékosok között.

Néha azonban jó egyedül játszani, senki máshoz nem igazodni, a saját tempónkban haladni a feladványokkal. Ezek az egyedül játszató játékok többnyire logikai feladványokat tartalmaznak. Ilyen játékokból minden életkornak megfelelő szint létezik. A különböző kirakósok is játszhatóak egyedül, de a keresztrejtvények és az úgynevezett euro – európai stílusú – játékok is ide tartoznak. Ez utóbbiak leginkább az erőforrásokkal való gazdálkodást állítják a kihívás középpontjába, a cél a fejlődés és gyarapodás.

Az egyedül játszható társasjátékok a felnőtteknek kellemes elfoglaltságot jelentenek, a gyerekek számára viszont a tanulási folyamat szórakoztató módja. Sok esetben a gyermek intelligenciáját és szellemi képességeit is fel lehet mérni egy-egy logikai játékkal anélkül, hogy teljesítménykényszert élne át. Nem ritkán ezek a játékok mutatnak rá arra, hogy milyen fejlesztésre van szükség. Az is előfordul, hogy kiderül a játék során, hogy a gyerek a korosztályához képest magasabb szinten van, és komolyabb kihívásokra van igénye.

Mi fán terem az egyszemélyes társasjáték?

Sokan vallják, hogy a legjobb társasjátékok azok, amelyeket akár egyedül is lehet játszani. Ez elsőre talán furának tűnhet, de mivel egyre nagyobb az igény ezekre, a gyártók elkezdtek olyan társasjátékokat fejleszteni, melyek speciális szabályrendszerrel is rendelkeznek. Ennek segítségével egyszemélyes társasjátékként is ugyanolyan jól működnek, mintha többen ülnék körbe az asztalt. Sőt, akár kihívásként is gondolhatunk egy ilyen játékra, hiszen, ha a többiek is teljesítik a feladatokat, versenyezhettek is abban, hogy ki éri el a legtöbb pontot, vagy épp ki volt a leggyorsabb.

Természetesen manapság, mikor az internet minden háztartásban jelen van, nem kell a fizikai játékok szintjén megmaradni. Sokan az online egyszemélyes társasjátékokban találják meg a teljes kikapcsolódást vagy épp a mindennapjaikból hiányzó stimulációt. Itt már nemcsak más emberek, hanem olyan algoritmusok ellen is játszhatunk, amelyek a világ összes játékosának tudását gyűjtötték össze. A technikai fejlődésnek hála, többféle platformon játszhatunk egyszemélyes társasjátékot, tableten, laptopon, asztali gépen vagy okostelefonon is, ezért hívjuk Single Player-nek ezeket. Régen úgynevezett konzolokra volt szükség ahhoz, hogy játszhassunk velük, de mára már applikáció formájában is letölthetjük ezeket a játékokat a különböző eszközeinkre.

Beszippanthatja az erre fogékonyakat az egyszemélyes társasjátékok világa A játék lényege a sikerélmény, ha pedig gyakran éljük ezt át, az ugyanúgy hat az agy örömközpontjára, mint a drogok. Igen, tudjuk, hogy ez most egy nagyon csúnya hasonlat, de ez az igazság. Éppen ezért fordulhat elő az, hogy akadnak, akik annyira elmerülnek a játékok világába, hogy elhanyagolják a napi teendőiket, vagy épp a tanulást. Fontos, hogy egyensúlyba tudjuk tartani a játékot és a valós életet.