„A menekülős játékok két fő fajtája „
Tagged Tags:

Egy alaptézissel kezdenénk mostani írásunkat, ami úgy szól, hogy játszani mindenki szeret. Ezzel a véleménnyel lehet vitatkozni, de ez nem változtat a lényegen. Vannak, akik felnőtt fejjel nem szívesen ismerik el ezt a tulajdonságot, pedig ez már-már tényként megállapítható. A játékoknak napjainkban nem csupán a jól megszokott formája létezik, vagyis nem csak a hagyományos, hanem létezik egy másik világ, nevezetesen az online, vagyis internetes játékok. Ezekről azt kell tudni, hogy rengeteg közülük elérhető ingyenesen, de természetesen vannak a fizetés ellenében elérhető verziók is.

Nagyon sok érdeklődőt a nyelv kényszerít arra, hogy szelektáljon a játékok közt, vagyis egy részük nincs lokalizálva, tehát magyarra fordítva, hanem a fejlesztők nyelvén elérhető csupán. Ez sok embert arra kényszerít, hogy olyan nyelvvel is elkezd barátkozni, amivel egyébként nem tenné, másokat viszont eltántorít, és inkább keres magának egyéb elfoglaltságot.

Hasznos és káros játékokjáték

Sokan rettentően ellenzik az internetes játékokat, és ezt meg is lehet érteni. Bizonyított tény, hogy rossz hatással van a gyerekek agyi fejlődésére, illetve a felnőttekre sem hat feltétlenül pozitívan. Növekszik a stressz, a feszültségérzet, így ahelyett, hogy a munka után eljönne a jól megérdemelt pihenés, a mozgás ideje, akaratlanul is tovább növekszik az emberben a negatív hullámok tömege. Pozitívumnak említhetjük a már említett nyelvtanulási lehetőséget, ami csak akkor lehetőség, ha élünk vele. Ha motivál, és teljesítményre serkent bennünket nyelvtanulás terén, akkor előnyt kovácsolhatunk ebből a hobbiból.

Ami a menekülős játékokat illeti, sokan fanatikus módon vonzódnak hozzájuk. Ilyenkor jellemzően valami kelepcéből kell kitalálni, megtalálni a kijáratot, ami vagy vak szerencse függvénye, esetleg logika, rafináltság dolga. Amennyiben ez utóbbiról van szó, akkor minden bizonnyal képesek leszünk pallérozni az agyunkat a játék során. Természetesen a kettő tényező kombinációja fordul elő a leggyakrabban, tehát akkor győzünk, ha szerencsénk is van, de nem hagyatkozunk csupán rá, hanem az elménket is használjuk.

Találjuk meg  a kiutat!játék

A menekülős játékok nem nélkülözik az adrenalint, sőt, ez a lényegük. Ugyanis valami elől kell általában menekülni, de ha mégsem, akkor valószínűleg az idő lesz a nagy ellenségünk. Erre a játékra is igaz, ami a többire is, hogy a rutin, a gyakorlat teszi a mestert. Minél többet játszunk és gyakoroljuk a logikát, annál ügyesebbek leszünk, és gyorsabban, vagy nagyobb sikerességi aránnyal tudjuk majd abszolválni a pályát. Természetesen a korrektség miatt meg kell jegyeznünk, hogy nem csupán online elérhető játékokról beszélhetünk, de fizikai formájukban is megjelenik egyik-másik.

Ezt az elvet használják fel a szabadulószobák is, amelyek töretlen népszerűségnek örvendenek hazánkban is. A szabadulószoba egy kiváló példa a nem internetes játékokra, amely mégis menekülős játéknak minősül. Ebben az esetben különböző feladatokat kell a résztvevőknek megoldani ahhoz, hogy haladni tudjanak a menekülés felé, természetesen lépésről-lépésre.

Akárhogy is, a játékról még el kell mondani egy fontos dolgot. Ugyan játszani jó, és jót tesz a léleknek, legyen szó felnőttről vagy gyerekről, erre a jelenségre is igaz, hogy mindent csak módjával. Létezik ugyanis a játékszenvedély nevű betegség, ami viszont a túlzásba vitt, függőség szintjén űzött játékokkal hozható összefüggésbe. A játékszenvedély felnőtteket és gyerekeket egyaránt utolérhet, jó hát vigyázni nem csak magunkra, de a körülöttünk élőkre is.