A Montessori játékokkal a fejlődés útján járni gyerekjáték!

A Montessori játékok bátran nevezhetőek kikerülhetetlennek a fejlesztést támogató játékszerek birodalmában, és ez nem a véletlen műve. A játékok alapjául szolgáló speciális megközelítés, amely Maria Montessori olasz orvos és pedagógus nevéhez fűződik, több mint egy évszázada segít a gyerekek önálló tanulásának és fejlődésének támogatásában. Jöjjön hát a titok, ami egyébként nem is annyira rejtélyes, azaz hogy mitől annyira kedveltek ezek a játékok?!

Hogyan jutottunk el napjainkig?

Maria Montessori, az első olasz női orvos, a gyermekpszichológia és az antropológia területein szerzett tudását kamatoztatva alapította meg a Montessori módszert az 1900-as évek elején. A módszer középpontjában a gyermek áll, aki egy speciálisan kialakított környezetben, saját tempójában fedezheti fel a nagyvilágot. Montessori hitt abban, hogy ha a gyerekek rendelkezésére állnak a megfelelő eszközök és szabadság, akkor maximálisan ki tudják használni saját tanulási potenciáljukat. Az elképzelését az idő száz százalékban beigazolta.

Mitől annyira különlegesek ezek a játékok?

A www.vesszoparipa.hu oldalon kapható Montessori játékok, mint amilyen például a formaillesztő torony, alapvető jellemzőik, hogy egyszerűek, esztétikusak és gyakorlatiasak. Kerülik a túlzott stimulációt, így a gyermek nincsen túlterhelve. Ez a mai világban, amikor az ingerküszöb soha nem látott magaslatokba tör, roppantul hangsúlyos.

A játékszerek vitathatatlan pozitívuma, hogy természetes anyagokból, például fából készülnek, ami ösztönzi a gyerekek érzékszervi fejlődését. A lényeg, hogy a gyerekek önálló játszása az, ami a legnagyobb fejlődéshez vezet, és pontosan ezért ezek a játékok ezt a folyamatot támogatják.

A játékok másik előnye, hogy adaptálhatók a gyermek érdeklődési köréhez és fejlődési szintjéhez. Segítségükkel a gyerekek saját maguk fedezhetik fel a világot, ami növelheti az önállóságukat és önbizalmukat. A gyerekek hibáikból tanulva javíthatnak, ami kulcsfontosságú a problémamegoldó képesség fejlesztésében.

Ahogy Montessori mondta: „Segíts nekem, hogy magam csináljam!” – ez az elv vezérli a Montessori játékok filozófiáját, ami nagyban hozzájárulhat a gyerekek boldog és egészséges fejlődéséhez.

A montessori játékok az egyik legismertebb és leghatékonyabb készségfejlesztők, melyek az 1-2 éves babák számára készülnek. Montessori torony, színes fogaskerék játék, különböző formaillesztők, matatófal – ezek mind ide sorolhatók. Ismerkedjünk meg a montessori játékok lényegével!

Próbálkozás – gyakorlás – képesség kialakulása – tudás: ezen a folyamaton kell végigmenni ahhoz, hogy megszerezzük a képességeket. A montessori torony esetében a kisgyerekek többször próbálkoznak a helyes sorrenddel, de csak később tudják hibátlanul felépíteni a tornyot. A lényeg azonban abban rejlik, hogy hagyni kell őket, hogy megismerkedjenek a formákkal, színekkel, érezzék a kicsi-nagy közötti különbségeket. Végül a sokadszori próbálkozás sikerélményhez fogja őket juttatni.

A másik lényeges dolog, az önellenőrzés: akár montessori toronyról, akár formaillesztő játékról van szó, a gyerkőc maga is meg tudja állapítani, sikerrel oldotta-e meg a feladatot.