A népi játékok varázsa napjainkban
Tagged Tags:

A gyerekek szórakoztatására szerencsére manapság rengeteg lehetőség van, bár fontos megjegyezni, hogy erre szükség is van, hiszen igényeik egyre növekszenek. A világ összetettségének, gyorsulásának köszönhetően ők is képesek több felé figyelni akár egy időben, és nehéz őket lekötni. A lehetőségek közül egy lesz a népi játékok kipróbálása is, amire sok lehetőség adódik, különösen szabadtéri események megrendezése kapcsán. Fesztiválok, koncertek, egyéb események kísérő programja szokott lenni, hogy népi játékokat raknak szét, lehetőleg olyan területen, ahol van bőven hely, és a gyerekek ezt szabadon, általában díjmentesen, vagy nagyon kedvezményes áron kipróbálhatják. Ezek olyan játékok, amelyek jellemzően fából, vagy egyéb természetes anyagból készülnek.

Klasszikus népi játékok

Ez elég fontos megkülönböztető jegy, hiszen a népi jelleget ezzel is tudják szimbolizálni ezek a tárgyak. Fontos elem szokott lenni ilyenkor valamiféle hinta, általában körhinta, amely kosarakból áll, abba ül bele a gyerek. Ezek általában kézzel hajtott elemek, de természetesen ez az említett hinta csak egyike a sok lehetőségnek. A gyerekek körében rendkívül nagy népszerűségnek örvendenek ezek a dolgok, feltehetően azért, mert annyira eltérnek, különböznek a már szemüknek jól megszokott csillogó, villogó, magától folyamatosan mozgó elektromos kütyüktől. Itt általában nem szükséges elektromos áram ahhoz, hogy működtethetőek legyenek ezek a játékok, emberi kézzel, vagy a gyerekek által működésbe hozható, ez adja a varázsát. Természetesen elhasználódásuk ezeknek a játékoknak is van, tehát a rendszeres karbantartás több, mint szükséges a tulajdonosok részéről, de ez normális.

Változatos népi játékok vásárokban

Szinte minden vásárban találni már ilyen népi játékok kipróbálását kínáló szolgáltatót, és ez bizakodásra ad okot a jövőre nézve is, hiszen a gyerekek nyitottak, érdeklődőek, és nyilvánvalóan nem csak a modern, zenélő, villogó dolgokkal kapcsolatban. Ezek a játékok kicsit visszahozzák a régi világ érzését, amikor még természetes anyagokból készült, egyszerű fizikai jelenségekre épülő játékokkal szórakoztatták a gyerekek egymást és magukat. Általában nem csak egy, de több játék is van a szolgáltató tulajdonában, így ha a szervezők találnak egy partnert, feltehetően egy egész délutánra való népi játékot fognak tudni biztosítani. Az ár, mint oly sokszor, ebben az esetben is alku kérdése, de nyilván az esemény helyszíne is befolyásolja majd a költségeket. Ahogy említettük, egyike a több pozitívumnak, hogy nem kell elektromos áramnak lenni a közelben ahhoz, hogy működtethetőek legyenek a játékok.

Hagyományőrzés játékosan

népi játékok

Egyedül a terepnek, tehát területnek kell felhasználóbarátnak lenni, tehát lehetőleg ne legyen dombos, hanem egyenletes, egyenes. Persze jó, ha az időjárás is kegyes a játékok kipróbálásához, tehát ne legyen sár, eső, és egyéb károsító tényező, amely rongálná a játékokat, és akadályozná a felhőtlen szórakozást. Ma már aránylag könnyen találni népi játékok biztosításával foglalkozó partnert. Elég csak beírnia a keresőbe, esetleg ajánlás útján is könnyen kapcsolatba léphet velük az érdeklődő. Érdemes úgy választani, hogy ne az ország másik feléből kelljen hozzánk utaztatni őket, hanem lehetőleg a közvetlen környezetünkből válasszunk. Egyszerűbb így mindenkinek, hiszen ezek a dolgok nem férnek el egy közönséges személyautóban, szükséges nagyobb jármű biztosítása. A szervezés azonban mindenképpen megéri a fáradalmakat, mert egészen biztos, hogy maradandó élményt biztosítanak majd a játékok az aprónépnek, akik hálásak lesznek.