A nyelvi játékok hasznosságáról röviden
Tagged Tags:

A tudatos szülők és pedagógusok rendkívül nagy figyelmet fordítanak az olyan játékos feladatok alkalmazására, ami amellett, hogy leköti az apróságok figyelmét, még lehetőleg értelmesnek, vagy mostani, divatos nevén okosnak is mondható. A nyelvi játékok egyértelműen ebbe a kategóriába tartoznak, hiszen roppant mókásak és szórakoztatóak szoktak lenni, de emellett az ember logikáját és agyát is tornáztatja, ami hosszú távon rendkívül fejlesztőleg hat az emberre.

Sok szempontból hasznosak a nyelvi játékoknyelvi játékok

Külön előnyük ezen kívül, hogy nem csupán anyanyelven játszhatóak, tehát nem kizárólag egy nyelven művelhetőek ezek a játékok, hanem akár idegen nyelvek gyakorlására is tökéletesen alkalmasak. Ezek a típusú játékok egyáltalán nem újkeletűek, de ez a régi jelleg nemhogy elvenne a jelentőségéből, hanem tovább fokozza értékét. A keresztrejtvények például kifejezetten nyelvi játéknak minősülnek, és tekintélyes múltra is tekint vissza.

Pozitívumai közé tartozik egyebek mellett az, hogy számtalan korosztály játszhatja, tehát a gyermekek számára éppúgy létezik kategória, mint a felnőtteknek, sőt, nehezített szint is megalkotásra került a profiknak. Csodálatos tulajdonságuk ezen játékoknak, hogy szinte bárhol, bármikor elővehetőek és neki lehet állni, nem igényelnek sok helyet, és kimondottan repül vele az idő, tehát például egy időigényes utazás során nagyszerűen leköti a kicsik figyelmét.

Természetesen van bizonyos minimális korosztály, ami alatt nem igazán élvezhető, hiszen a lehetőleg tiszta, érthető beszéd mindenképpen szükséges alapfeltétele a szabályok helyes betartásának, valamint az önfegyelem, de ezt leszámítva nem igazán léteznek korlátozó tényezők. A legnagyobb pozitívum pedig, ahogy említettük, a tudat a felnőttek számára, hogy serkentőleg hatnak a szóban forgó játékok a gyerekek agyi fejlődésére.

A nyelvi játékok sok téren hódítanaknyelvi játékok

A nyelvi játékok persze nem csak otthoni végzésre alkalmasak, sőt, szerencsés esetben a pedagógusok is felismerik a játékban rejlő lehetőségeket, és amennyire módjukban áll, alkalmazzák azokat az iskolában, hiszen a gyerekeknek mindig az a vonzó, amikor a helyzet nem is hasonlít a megszokott iskolai tanulás körülményeire. Ha a tanár elő tudja idézni ezt a laza, informális környezetet, hangulatot, akkor lesznek ideálisak a feltételek a tanulásra, hiszen a gyerkőcök nem görcsölnek rá a helyzetre.

Amennyiben nem az iskolai osztályzat a tét, hanem a jó hangulat, máris felszabadultabban tud mindenki viselkedni, és talán jobban is teljesítenek mindnyájan. Szerencsére ma már nem kell feltalálni a spanyol viaszt senkinek, hiszen remek társasjátékok léteznek a boltok polcain is, amelyek vonzó és érdekes csomagolásuknak és általános tálalásuknak köszönhetően roppant élénk érdeklődést váltanak ki a gyerekekből.

Tegyük le voksunkat a nyelvi játékok mellettnyelvi játékok

A szókincsük ezáltal éppúgy képes gyarapodni, mint a helyesírásuk, vagy az olvasási képességük. A mai korra már egyébként is igaz, hogy a gyerekek egy nagyon nagy hányada az iskolaköteles kor elérte előtt megtanul írni és olvasni, amely folyamat vegyes érzéseket vált ki a szakértőkből, hiszen nem feltétlen tanácsos elébe menni a folyamatoknak, hiszen mindennek megvan a megfelelő ideje.

Mindazonáltal ez a tény is felhívja annak a fontosságára a figyelmet, hogy minden gyermek esetében a korának megfelelő játékkal kell ellátni őket, nem szabad gyorsítani az idő keretét, mert elvesztheti a varázsát a játék. Ennek tudatában lássuk el a kicsiket játékkal, de elkeseredésre nincs ok, hiszen minden kategóriának bőséges a választék a boltokban.