A nyomozós játékok nehézségei és szépségei
Tagged Tags:

Mostani írásunkban egy játékról fogunk írni, mégpedig annak is egy meglehetősen különleges fajtájáról. A nyomozós játékok lesznek a téma, amelyről már lehet, hogy hallott érintőlegesen az olvasó, bár nagyobb eséllyel nem. Ezek a játékok jellemzően nem a gyerekeknek valók. Legalább tizenévesnek kell lenni ideális esetben, de talán inkább felnőttnek ahhoz, hogy élvezhető legyen a dolog. Ez tulajdonképpen egy fajta társasjáték, ahol megvan a sztori, tehát a történet, aminek van egy főhőse, és az ő köré épített esemény.

Izgalomban gazdag nyomozós játékoknyomozós játékok

Ez lehet egy bűncselekmény, vagy bármi más kaland, a lényeg, hogy egy rejtélyre keressük a választ a játék során. Általában bizonyos időkorlát van, és persze van jó pár szabály is. Jellemzően nem egy ember játssza, hanem többen, vagy egy egész csapat. Sőt, ha már a csapat szót említettük, a csapatépítő tréningek során gyakran használják olyan célból, hogy közelebb hozzák egymáshoz a jelenlevőket. A játékban számos feladvány kap szerepet, amelyek sokszor egymásra épülnek.

Ezek mind izgalmat biztosítanak, és garantálják, hogy a résztvevők ne mélabúsan egyedül próbálják meg felgöngyölíteni az adott esetben bűntényt, hanem a helyzet komplexitásából adódóan rá vannak kényszerítve az együttműködésre a többiekkel. A nyomozós játékok valódi népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint a tény, hogy az elterjedőben lévő szabadulószobák is az ilyen típusú rejtélyekre épülnek. Ha felkeltettük az olvasók érdeklődését, elmondanánk, hogy a hagyományos játékboltokban biztosan találunk detektíves, nyomozós játékot. Fontos azonban mindenképpen átolvasni a dobozon található termékinformációkat.

A nyomozós játékok nem mindenkinek valóknyomozós játékok

Elsősorban fontos a korosztály, hiszen ha túl nehéz, vagy túl könnyű a feladatsor, akkor már el is veszett a játék varázsa. Ha nem tudjuk feszegetni a szellemi határainkat, nem lesz szórakoztató az időtöltés. Másrészt rendkívül fontos a játék nyelve, hiszen a feladatok írásban adottak, tehát ha nincs lokalizálva a helyi piac nyelvére az adott játék, úgy nem fogunk tudni dűlőre jutni vele. Ezekre a dolgokra tehát muszáj figyelnünk. Akkor nehézkes egyébként még a nyomozós játékok játszása, ha korcsoport tekintetében nem homogén a játékosok csapata. Tehát ha nagy korkülönbségek vannak a játékosok közt, az nem lesz ideális feltétel, hiszen nem tudnak majd reálisan együtt gondolkodni a megfejtésen. Ami a játék elterjedésének gyökereit illeti, felmerül a kérdés, hogy hogyan az ördögbe jut valakinek az eszébe ilyesminek a kitalálása. A válasz viszont nagyon egyszerű, hiszen valószínűleg az irodalomba vezet vissza minden.

A krimi ősrégi műfaj az irodalmon belül, arra pedig épült egy következő szint, a filmművészet, ahol szintén krimitörténeteket dolgoznak időnként fel. Ezek mind óriási közkedveltségnek örvendenek világszerte, kultúrától, nyelvtől, időtől, kortól függetlenül. Ebből tehát adódik, hogy miért ne lehetne a játékpiacra is átemelni ezeket a sztorikat. A kitalálók tehát nagyon jól gondolkodtak, hiszen az euforisztikus érzés, ami a gondolkodásból, majd a helyzetek megoldásából erednek, szoros velejárói a játéknak. Játszani pedig mindenki szeret, bár lehet, hogy sokan nem is tudják, vagy tagadják. Végezetül pedig egy olyan információval zárnánk le írásunkat, hogy a nyomozós játékok meglehetősen addiktívak, vagyis kvázi függőséget okoznak. Ez azt jelenti, hogy aki kellően sok nyomozós játékban vett részt, és úgy érzi, hogy rajong értük, sokszor ő maga is elkezd új történeten gondolkodni, majd azon kapja magát az ember, hogy kigondolt egy saját, új játékot.