A sokoldalúan fejlesztő golyóvezető játék
Tagged Tags:

A golyóvezető játék kiváló meglepetés kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt. Szülőként mindig igyekszünk olyan játékot választani gyermekeinknek, mely egyszerre nyújtja az élvezetes játék örömét, ugyanakkor fejlesztő hatású is. A golyóvezető játék és a golyópálya épp ilyen játékok. Nézzük meg, miért érdemes ilyen típusú termékeket beszerezni.

Golyóvezető játék egy éves kortól

A golyóvezető játék jellemzője, hogy apró golyókat vagy figurákat kell végigvezetni különböző formájú fémpályákon vagy színes drótokon. A kis méretű bábuk vagy formák mozgatása koncentrációt, összpontosítást, figyelmet és finom mozdulatokat igényel. Ezek a mozdulatok az úgynevezett finommotorikus mozgások, melyek megalapozzák a későbbi írás képességét, a helyes ceruzafogást, valamint a különböző eszközök (evőeszközök, ecset, kréta) megfelelő kézben tartását is. A képesség megfelelő szintjének megléte épp ezért a tanulásban és a mindennapi életben is elengedhetetlen.

A golyóvezető játék különböző színekben, méretekben és figurákkal felszerelve kapható a játékboltokban. Így a finommotorikus képességek fejlesztése mellett a formák, színek, alakzatok megismerésében is a gyerekek segítségére lehet. A figyelmüket hosszú időre képes lekötni ez a játék. További előnye, hogy minden eleme rögzített, így a kicsik nem tudják elszórni, szétszerelni. Épp ezért már egészen kicsi, mintegy egy éves kortól használható hosszú időn keresztül.

Golyópálya a nagyobbak számára

A golyópálya játék ugyancsak golyókkal, nagyobb gyöngyökkel dolgozik, ám ezeket a gyerekek már jóval összetettebb módon használhatják. A golyópálya játék lehetőséget ad arra, hogy komplett pályák legyenek építhetőek, amelyeken aztán majd végigfutnak a golyók. A pályák számos módon variálhatóak, a kialakítható formáknak és változatoknak csak a gyerekek fantáziája szabhat határt.

Egy golyópálya több emeletes változatban is építhető és belehelyezhetőek különböző kiegészítő elemek is (például lapátkerekek, lépcsők, csúszdák), melyek még izgalmasabbá varázsolhatják a golyók útját. Az ilyen golyópályák a legtöbbször műanyagból készülnek, de megtalálhatóak a fából készült típusok is.

Számos gyártó készít golyópályákat a különböző korosztályok számára, amelyek igen népszerűek. Az említett golyópálya típusok a nagyobbaknak lettek tervezve, hiszen rendkívül összetettek, apró részekből állnak, összeszerelésükhöz pedig szükséges egyfajta strukturális szemlélet is. Így ezekkel a gyerekek 3-4 éves kortól boldogulnak igazán.

A kisebbek számára léteznek egyszerűbb felépítésű bébi golyópályák, melyek jóval nagyobb méretben állnak a kicsik rendelkezésére és nyilvánvalóan egyszerűbb kivitelezésűek is. Nem kombinálhatóak különösebben, ám a számukra is örömteli perceket okozhatnak, hiszen a golyó színes és mókás pályán megy végig.

 

Finommotorika – fejlesztés egyéb módszerekkel

A golyóvezető és a golyópálya a finommotorikus képességek fejlesztésének legjobb módjai közé tartozik. A finommotorika kialakítása nagyon fontos, amelyet (az említett játékok mellett) számos más módon is segíthetünk. A jól ismert, közkedvelt játékok – így a lego, a különböző építőjátékok, kirakók is – kiválóan szolgálják a finommozgások megtanulását.

Emellett a kézműveskedés, az alkotás is előnyös lehet. A rajzolás, színezés, festés mellett a gyurmázás, az ujjfestés és a gyöngyfűzés is elősegíti a motorikus képességek fejlődését. A kisebbeknek a korongokat, pöttyöket rakosgató játékok és a fűzős játékok is jó szolgálatot tehetnek. A természetes (nagy)mozgások ugyancsak hozzájárulnak a finommotorikus képességek fejlődéséhez is.

Házi megoldásokkal is segíthetjük a kicsiket. Kis pamutgolyók csipesszel történő megfogásával és mozgatásával, gombok, termések, kavicsok válogatásával és tálkákba helyezésével, tésztafűzéssel, ragasztással is hozzájárulhatunk a tanuláshoz. Az ilyen játékok a legtöbb háztartásban elérhető eszközökből egyszerűen elkészíthetőek, könnyen kivitelezhetőek, mégis nagyon élvezetesek és tanulságosak is a gyerekek számára. Lehetőséget adnak a közös alkotásra, közös élmények szerzésére.