A szabadulószobák nyújtotta kihívások
Tagged Tags:

Évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző szabadulószobák, amik egyre nagyobb aprólékossággal és igényességgel vannak kiépítve. Ezeknek a lényegük az, hogy miután a játékban résztvevő felek elfoglalták a szobát, bezárják az ajtókat, és tulajdonképpen minden lehetőséget, ami kijárást biztosítana a szobából. Ezáltal egy zárt tér alakul ki. A szobában számtalan megoldandó feladat, rejtvény kerül előzőleg elhelyezésre, amelyek megoldása kulcsot biztosít a kijutáshoz.

Ezt így persze nagyon egyszerű elmondani, de a helyzet maga tele van feszültséggel, izgalommal, szórakozással. Természetesen nem áll rendelkezésre bármennyi idő, hanem korlátos ez az erőforrás. Ezáltal iparkodni kell, hogy mindennel érkezzenek a játékosok. Ez az egész alkalmatosság kipróbálható akár egyedül is persze, de minél többen vannak, és minél összeszokottabb gárdáról van szó, annál nagyobb eséllyel járnak szerencsével. Sőt, a létszám annyira nem is dominál, semmint az összeszokottság, hiszen sokszor a feladatok egymásra épülnek, így nem lehet párhuzamosan végezni a feladatokat, kihasználva a létszámból eredő előnyöket.

A szabadulószobák nagyon felkapottakszabadulószobák

Mindazonáltal, minthogy leleményességre, ötletességre is szükség van, nem mellékes teljesen, hogy hányan alkotják a játékos csapatot. Napjainkban annyi továbbfejlesztett verziója létezik a szabadulószobák játéknak, hogy már gyerekeknek, sőt, tiniknek is létezik külön. Sőt, tematikailag is számtalan ajánlat közül választhatunk. Amennyiben komolyan érdekel esetleg bennünket a lehetőség, hogy meglátogassunk egy ilyen helyet, érdemes átböngészni az interneten, hogy hol vannak szabaduló alkalmatosságok, illetve milyen nehézségi fokkal, milyen árakon, milyen témában elérhetőek, hiszen népszerűség ide vagy oda, azért minden sarkon még nem találunk ilyen lehetőséget.

Terjedőben van, tény és való, de még mindig a ritkaságok közé sorolhatók a szabadulószobák az alternatívákhoz képest. Az igazán profi, megszállott játékosok természetesen külföldre is mehetnek játszani, bár fontos megjegyezni, hogy a feladatok leírása nagyon sokszor írásban van megfogalmazva, így nagyon magas szinten kell bírni az idegen nyelvet ahhoz, hogy érdemben tudjunk játszani. Sőt, nem elég egyetlen csapattagnak tudni a nyelvet, hiszen akkor fordítani kell a többieknek, amivel megy az idő, és máris hátrányban vagyunk. Tehát jobbára marad a belföld, abból is a földrajzilag közelebb eső létesítmények.

Fantasztikus élménylehetőségszabadulószobák

Az azonban garantált, hogy emlékezetes pár órát fogunk eltölteni, amin még sokáig fogunk nevetgélni, szórakozni, és emlékezni. Az élményalapú szórakozási lehetőségek egyre nagyobb reneszánszukat élik, és ezáltal borítékolható, hogy a szabadulószobáknak is minden bizonnyal van jövőjük. Érdekes dolog egyébként, hogy miért olyan vonzó a felnőttek számára belekerülni egy helyzetbe, ahol szabadságukat korlátok közé szorítva kell menekülőre fogni a dolgot, és minden erőfeszítésükkel, koncentrációjukkal azon kell fáradozni, hogy sikerüljön a végén kiszabadulni a körülmények alól.

A válasz pedig a játék lényege. Ahogy a klasszikus társasjátékok, így ez a játék is próbára teszi az embert. A játékok biztonságos terepet garantálnak a felnőtteknek is arra, hogy kiélhesség játékos énüket, feszegessék a határokat, mindezt úgy, hogy van is tét, meg nincs is, hiszen az egész csak móka. Ha sikerül, van minek örülni, ha pedig nem, akkor sem történik semmi, hiszen csak legyintünk egyet, hogy ez csak egy játék volt. A játék nem csak a gyerekek kiváltsága, élvezhetik a felnőttek is, például a szabadulószobát.