A színek és formák fontossága az újszülött játékok esetében

Az újszülött játékok lesznek az első olyan tárgyak, amelyeken keresztül a megajándékozott kisgyermek nekilát felfedezni az őt körülvevő világot. Ebben az életkorban természetesen nem kell bonyolult termékekre gondolni, hiszen még csak az út elején járnak. Egy újszülöttnek minden vicc és minden forma, szín, hang és alakzat új. Elsősorban az egyszerűségre kell törekedni az újszülött játékok kiválasztása során.

A színes, kontrasztos mintázatok jól lekötik figyelmüket

Az újszülött csecsemők nagyjából csak 30 centiméter távolságra látnak a kutatások szerint, odébb van még első lépeseik megtétele és az első szófoszlányok is majd csak jóval később fogják elhagyni szájukat. Amikor kikerül a kórházból, az egész őt körülvevő világ új számára, nem szükséges valami összetett játékkal, színezővel vagy könyvekkel készülnünk. Ebben a korban főleg az egyszerű, fekete-fehér mintázatok vagy az élénk, kontrasztos színek képesek lekötni figyelmüket.

Illetve a tükrök… A tükörkép vizsgálata, megfigyelése hatalmas felfedezés minden csecsemő számára. Ha egy zenélő körforgó ajándékozásán gondolkodunk, akkor érdemes olyan darabot választani, ami tükröt is tartalmaz, természetesen csak a törhetetlen fajtából. Lehet, hogy megfogja őket, de nem jelenti azt, hogy érdekli is. Sokkal jobban leköti az ütlegelés, egy ágya fölé szerelt körforgó játék is remek lehet erre, azonban arra figyeljünk, hogy ne tudja leszakítani és esetleg a madzagot maga köré tekerni. A biztonság alapvető fontosságú, ha újszülött játékokról beszélünk, ezt mindig mérlegeljük, mielőtt bármit is a keze ügyébe adnánk.

Bár a színezők időszaka még odébb van, körülbelül már három hónapos kortól lefoglalhatják őket a nagy, színes képeket tartalmazó könyvek. Azonban a kemény borítás is veszélyes lehet, valamint a papírlapok szájba vétele is, ezért egy textilkönyv lehet az ideális és biztonságos megoldás.

 

Különböző dallamok a különböző napszakokra

A hangok szintén az újdonság erejével hatnak minden újszülött számára, ezért kiváló ajándékok lehetnek a különböző zenélő játékok babáknak. A zajkeltő játkékokkal való ügyködés az egyik kedvenc időtöltésük lehet ebben az időszakban, ezért a csörgők vagy a valamilyen hangot kiadó plüss játékok szintén remek választást jelentenek. A zenélő körforgó is jó ajándék – egy ritmusosabb, pörgősebb dallam leköti a figyelmét, ugyanakkor elalvás előtt egy kifejezetten lágyabb zenefoszlány nagyon jól képes őket megnyugtatni.

Milyen fejlesztő babajátékok léteznek?

Fontos szem előtt tartanunk azt, hogy egy csecsemőnek mindent az alapoktól kell megtanulnia, megismerni. Éppen ezért nem szabad túlterhelni őket, az sem jó, ha egyszerre túl sok inger éri. A fejlesztő babajátékok közül az első a saját keze: ezeket összeérinteni, tapsolni, összekulcsolni az ujjakat fontos mozzanatok, hiszen ezek a játékfejlődés első mozzanatai, amelyeknek nem szabad kimaradniuk.

Az újszülött játékok terén nem szabad valami bonyolult dologra gondolni és nem is kell állandóan nekünk játszani vele. Ha kezébe veszi a játékot, tapintja, megérinti, markolássza, esetleg rázza a csörgőt vagy csak ütögeti a zenélő körforgót, az remek szórakozást nyújt neki, higgyük el.

Hagyjuk őket felfedezni a világot!

Különösen az első pár hónapban hagyni kell, hogy elsősorban maga fedezze fel az őt újonnan körülvevő világot. Ha a három hónapos kort elérte, bőven elegendő lesz ekkor a fejlesztő babajátékok vásárlásán gondolkodnunk. Erre az olyan plüss állatos játékok remek megoldások lehetnek, amelyek hangokat adnak ki, legyen az tehén, kutya vagy éppen paci.

Nagyjából kilenc hónapos kortól bőven elegendő a komolyabb játékok vásárlásán gondolkodni. Ekkor már ügyesen fog, tudja használni kezeit és lassan talán már első lépéseit is meg fogja tenni. Ebben remek segítség lehet egy bébitaxi, amely szépen lassan segít neki megtalálni az egyensúlyt. Az újszülött bébijátékok kiválasztása során azonban bőven elegendő, ha az egyszerűséget és mindenekelőtt a biztonságot tartjuk szem előtt!