A szituációs játékok és a hasznosságuk, tartalmuk

A különböző szituációs játékok kapcsán már számtalanszor nyújtottunk információt az olvasóinknak, de mivel roppant naprakész ez a téma és sokakat foglalkoztat, ezért nem lehet róla elég részletes információkat nyújtani. A szituációs játékok, vagy csapatépítő játékok más néven, ahogy a nevéből is látható, leginkább a csapatokat hivatott szórakoztatni, de ez ennél sokkal több.

Jó választásnak számítanak a szituációs játékok!

A játék kifejezés ugyanis benne van a névben, de ez cseppet sem lehet hatással a tartalomra, nevezetesen a tényre, hogy egy igen komoly eredménnyel záruló folyamat szokott lenni ez a bizonyos játék. Ezek a játékok igazából néhány évtizede robbantak be a magyar köztudatba, valamint az egész régióba, ami nagyjából egybe esik a nagy, multinacionális vállalatok régiónkban való megjelenésével.szituációs játékok

Amerikában és a többi, angolszász területen már hosszú évtizedekre visszanyúló múltja van ennek a témának, de vidékünkön nem igazán volt létjogosultsága, vagy jobban mondva nem volt hagyománya foglalkozni ezzel. Amint megjelentek a nagyvállalatok, és leginkább a szolgáltatásokkal foglalkozó, sok csapatból és sok emberből álló közösségek, rögtön lényeges lett kezelni ezeket a csoportosulásokat.

Azonnal nyilvánvalóvá vált, hogy nem is olyan egyszerű egy olyan közegben csapatokat hatékonyan működtetni a mindennapokban, mint amennyire ez automatikusnak tűnik. Ezeket az embereket közel kell hozni egymáshoz annak érdekében, hogy gördülékenyen, zökkenőmentesen menjen a kommunikáció.

Remek csapatépítők ezek a játkokszituációs játékok

Kezelni kell az esetleges feszültségeket, az egymás közt épült hidakat, falakat le kell bontani, nem mellesleg pedig motiválni is kell a csapatokat. Ez mind magától nem tud megvalósulni, és noha azért van minden csapatnak jellemzően vezetője, hogy magára vállalja a kényes helyzetek irányítását, azért ez nem mindig sikerül. Sokszor a külső nézőpont, egy idegen ember beavatkozása előbbre tudja vinni ezt a dinamikát, a viszonyok simulását, mint ha egy beépült tag próbálkozik ugyanezzel.

A csapatépítő, más néven szituációs játékok remek környezetet és alkalmat tudnak arra biztosítani, hogy fesztelen környezetben, megszabadulva egy időre a munka nyűgje és terhe alól olyan helyzetet hozzon létre, hogy az emberi viszonyok normalizálódjanak, vagy ha normálisak voltak, akkor még jobbak legyenek. Ma már elmondható, hogy a nagyvállalatoknak az éves költségvetésébe komoly összeget jelent az ilyen célokra való adakozás, hiszen minden jó vezető tudja, hogy az emberei állapota határozza meg hosszú távon a vállalkozás minőségét.szituációs játékok

Egy-egy szituációs játékokkal töltött nap hatalmas energiákat képes felszabadítani egy közösségben, ha igazán eltalálja a moderátor a társaság stílusát. Amennyiben a játék után gördülékenyebben megy a kommunikáció, máris megállapítható, hogy az egész megérte. Természetesen fontos megjegyezni a témáról szót ejtve, hogy nem pusztán munkahelyi környezetben lehet játékokat játszani, hanem házibulikban, vagy egyéb olyan környezetben, ahol szórakoztató módon szeretnék elütni az időt, és többen vannak a társaságban.

Játéktól függ, hogy mi az ideális létszám, hiszen van, hogy a két főnél nagyobb csoport zavaró, de olyan játékok is vannak, amelyeket kifejezetten többen kell, hogy játszanak, máskülönben élvezhetetlen. Ez a szervezőkön, és a társaságon múlik, de érdemes erre a szempontra odafigyelni, mert meghatározza az egész élmény hangulatát és milyenségét.