A táblás játékok előnyei és hátrányai
Tagged Tags:

Annak érdekében, hogy a gyerekek figyelmét lekössük, számtalan trükköt és ötletet be kell vetni. Elő kell venni a régi játékokat időnként, majd el kell őket tenni, néha újakat kell vásárolni, vagy akár kézműveskedni kell velük, de igazából csak a fantáziánk szab határt a lehetőségeknek. A táblás játékok is egy lehet a megoldás közül, hiszen remek kikapcsolódást tudnak biztosítani. Ugyanakkor nagyon fontos megjegyezni, hogy ez inkább a nagyobb gyerekeknek lesz lehetőség, hiszen egészen lényeges, hogy a szabályok szerint haladjon a játék. A szabályok alkotják ugyanis a lelkét ennek a típusú játéknak. Ha már itt tartunk, tulajdonképpen csoportosíthatjuk a játékokat oly módon, hogy kreatív játékok, kézügyességet igénylő játékok, logikai, építő, vagy egészen kicsi gyerekeknek való játékok.

Táblás játékok a családnak

A táblás játékok egyértelműen a nagyobbak körében jöhetnek szóba, mondjuk 5 éves kor felett. Ez tulajdonképp a hátrányuk, de gyorsan meg is jegyeznénk, hogy ez után viszont megunhatatlanok, és nincs felső korhatár. Ez nagyszerű hír, hiszen fejlődhetnek benne, különösen az olyan típusú játékoknál, ahol szinte végtelen számú kimenetele lehet a játéknak, mint mondjuk a sakkban. A táblás játék hátránya, hogy általában ketten játszható, viszont az a két játékos szász százalékos intenzitással és koncentrálással tud ezáltal játszani, hiszen ha pár pillanatra lankad a figyelmük, máris előfordulhat, hogy helyrehozhatatlan változás történik a folyamatokban, és akár a vesztét is okozhatja az éppen oda nem figyelő személynek.

Klasszikus táblás játékok

Jó hír még a táblás játékokkal kapcsolatban, hogy általában kis helyen elférnek, elővesszük például a strandon, vagy máshol, és már mehet is a móka. Nem igényel sok helyet, könnyű, és mégis alkalmas arra, hogy sok időt eltöltsünk vidáman vele, ha éppen ez a cél. Felnőttek és gyerekek egyaránt rendkívül szokták élvezni, hiszen rengeteg nevetés, vagy akár bosszankodás származik a játékból, de az biztos, hogy mindig tanulságos. Ami újdonság ezekkel a típusú játékokkal kapcsolatban az az, hogy már nem csak fizikai formájukban játszahatóak, de online is elérhetőek bárki számára, sőt, általában ingyenesek. Ez lehetővé teszi a mai gyerekek számára is, hogy régimódi, klasszikus játékokkal ismerkedjenek meg, még ha nem is pontosan olyan formában, ahogy nagyapáik, vagy apáik játszották, de a semminél mindenképpen több. Fantasztikusan érdekes megfigyelni, hogy végtelenül egyszerűek a régi táblás játékok, nincsen túlbonyolítva, nincsen sok színárnyalat, sok bábu, sok dimenzió, és egyéb szórakoztató elem.

Játékvásárlás kedvező áron

Hiányol minden grafikát és bonyodalmas dizájnelemet, ami a mostani játékoknál már alapkövetelmény. Ezek még annak idején ismeretlenek voltak, és ennek dacára képesek voltak elterjedni, és több generációt szórakoztatni a szabadidejükben. Van néhány egyébként, ami már egyáltalán nem kapható, hogy miért, azt pontosan nem lehet tudni. De a legtöbbjük könnyen beszerezhető akár a hagyományos játékboltokban, vagy online játékáruházakban. Áruk sem tartozik általában a legdrágábbak közé, tehát a megfizethető kategóriát képviselik. Mindazonáltal minden szülőnek tudatosítania kellene, aki játékot vásárol gyermekének, hogy jó esetben nem egy tárgyat veszünk ilyenkor, hanem élményeket, sőt, gyerekkori emlékeket. Ha pedig már ilyen szempontból közelítjük meg a játékvásárlást, máris komolyabban állunk hozzá, és talán más típusú dolgot teszünk a végén a kosarunkba. Fontos, hogy élménydús, pozitív hangulatú játék alakuljon ki, amikor előveszi a gyerek.