A tanuló biciklik szerepe a gyerekek mozgásfejlődésében

Ha fel kellene sorolnunk a gyerekek kedvenc szabadtéri játékait, akkor a tanuló bicikli is rajta lenne ezen a listán. Szinte azonnal felkelni a kíváncsiságukat, ha pedig ez megtörténik, akkor nem kell sok hozzá, hogy állandóan rajta akarjanak ülni. Ennek pedig mi, szülők örülünk a legjobban, hiszen amellett, hogy sokáig le tudjuk vele foglalni a csemeténket, még a mozgásuk fejlődésében is segíti őket.

Mi az a tanuló bicikli?

A tanuló bicikli vagy másnéven futóbicikli egy kifejezetten gyerekek számára kifejlesztett eszköz, aminek a használata nagymértékben hozzájárul az alapvető, mozgással kapcsolatos képességeik fejlődéséhez. Ránézésre ezek a bringák nagyon hasonlóak a felnőtt és a nagyobb gyerek kerékpárokhoz, hiszen ugyanúgy rendelkeznek kormánnyal, kerekekkel, üléssel és vázszerkezettel. Ha azonban jobban is szemügyre vesszük, akkor láthatjuk, hogy a tanuló bicikliken nincs pedál.

Ezeket az eszközöket a kisgyerekeknek a lábukkal kell hajtaniuk, ami egyfajta biztonságérzetet ad számukra, hiszen nem kell folyamatosan egyensúlyozniuk a bicikli hajtása közben. Erre csak akkor van szükség, amikor a lábukkal ellökik magukat a talajtól. Ahogy azonban csökken a lendületük vagy úgy érzik, hogy meg szeretnének állni, újra letehetik a lábukat, ezzel megállítva a járgányukat. Léteznek úgynevezett pótkerekes gyerekbiciklik is, amiket a legkisebbek szoktak használni. Ezek a hátsó részükön két pótkerékkel is fel vannak szerelve, hogy ha esetleg a csemeték elveszítik az egyensúlyukat vagy nem tennék le időben a lábukat a megálláshoz, akkor se boruljanak fel. Ha fontosnak tartjuk a környezettudatosságot, akkor választhatunk a fa futóbicikli kínálatból is.

Miért jó, ha a csemeténk sokat gyakorol a tanuló biciklijén?

A biciklizés általában a szabadban történik, ami lehetőséget ad a gyerekeknek, hogy friss levegőn legyenek és élvezzék a természet közelségét. Minél többet hajtják a bringájukat, annál inkább hozzászoknak a szabadtéri időtöltéshez, így idősebb korukban kisebb lesz rá az esély, hogy a különböző okos eszközök egész nap bent tartják őket.

A mozgás rendkívül fontos szerepet tölt be a gyerekek egészséges fejlődésében. Így hát miután elérnek egy bizonyos kort, érdemes olyan játékokat, tevékenységeket űzni velük, amik során sokat kell mozogniuk. A tanuló biciklizés ebből a szempontból is nagyon jó, hiszen alaposan meg tudja mozgatni őket.

A tanuló biciklik mikortól használhatóak?

Azt, hogy a tanuló bicikliket hány éves kortól kezdhetik el használni a gyerekek sok tényező befolyásolja. Ezzel kapcsolatban van egy általános irányelv, ami útmutatást adhat: ha a gyermek elég nagy és erős ahhoz, hogy üljön a biciklin, valamint, hogy megtartsa rajta a fejét és a testét, akkor készen áll a használatára. A kisméretű, pótkerekes gyerekbicikliket akár már 18 hónapos korukban is elkezdhetik hajtani, ha úgy látjuk, hogy képesek erre. Ha azonban nem vagyunk biztosak benne, hogy a csemeténk képes-e önállóan és biztonságosan használni az eszközt, akkor inkább várjunk vele. Sok gyerek bicikli 3 éves kortól válik csak a kedvenc játékaik egyikévé.