A tudományos játékok felkeltik a gyerekek érdeklődését
Tagged Tags:

A tudományos játékok és a különböző kreatív gyerekjátékok nagyon fontos képességfejlesztő hatással bírnak ebben a meghatározó életkorban. Gyerekként, játékos formában megismerkedni olyan akár természettudományos, akár technológiai vagy hasonló tudományos játékokkal, biztosan jó hatással lesznek a gyerekek fejlődésére. Nem csak a minket körülvevő világot ismertetik meg velük, hanem akár érdeklődésüket is felkelthetik egy – egy tudományos terület iránt.

A tudományos játékok akár egy életre meghatározó érdeklődést kelthetnek fel

A gyerekeknek szóló tudományos játékok, könyvek, újságok mindig is népszerűek voltak – talán emlékszünk még a pár évtizede megjelenő Tudás Fája folyóirat sorozatra vagy a hasonló szerepet betöltő Ásványok magazinra. Ha kisgyerekek korán kapcsolatba kerülnek ezekkel a tudományokkal, könnyen felkelthetik az érdeklődésüket és akár egy egész életet meghatározó hatásuk lehet. Gondoljunk csak korunk két legnagyobb tech gurujára, Elon Muskra és Mark Zuckerbergre – mind a ketten már tízenpár évesen elkészítették első saját programjaikat.

Hasonlóan hasznosak ismeretszerzésre a különböző tudományos játékok is. Ezeknek a lényege, hogy a gyerekek már ebben a korban megismerkedhetnek bizonyos összefüggésekkel, törvényszerűségekkel. Ezek a kreatív gyerekjátékok könnyen felkeltik az érdeklődést, egy kísérletezős játék például nem csak remek móka lehet, de jó eséllyel érdekelni fogja gyerekünket a tapasztaltak mögött rejlő „Miért?” kérdések válaszainak megkeresése is.

A kreatív gyerekjátékokkal élmény a tanulás

Nagyon fontos, hogy megfelelően le tudjuk kötni gyermekünk figyelmét ebben az életkorban. Ekkor még nem a száraz tények, az unalmas magolások az alkalmas módszerek ismereteik szélesítésére. A lényeg, hogy szórakozva tanuljak, összekössék a kellemest a hasznossal és játék közben szerezzenek olyan ismereteket, amelyeket később akár még felnőtt korukban is képesek lehetnek hasznosítani.

Kísérletezős játékok a kis felfedezőknek

Ezt a célt szolgálják a különböző kísérletezős játékok is, mint például egy kristálynövesztő készlet. Ennek a lényege, hogy a tasakokban található kristályokat színes porokkal összekeverve a két anyag reakcióba lép egymással, amelynek eredményeképpen a kristályok elkezdenek növekedni.

Egy ujjlenyomat rögzítő készlettel idejekorán megkezdhetik bűnügyi helyszínelő karrierjüket. A szükséges porral és ecsettel a gyerekek a valódi helyszínelő munkához hasonlóan rögzíthetnek ujjlenyomatokat, amelyeket aztán nagyító segítségével vethetnek össze egymással. Az antigravitációs lebegő mágnesek készlet pedig remek, fizika törvényeit első látásra meghazudtoló kísérlet elvégzésére lehet képes, a gyerekek pedig játszva ismerhetik meg ennek a tudománynak az igazi érdekességeit.

Hasonló szórakozást nyújthat egy programozható játék robot, amelyek apró feladatok elvégzésére is képesek lehetnek. Ezen a téren igen nagy a választék, szerelhető vonalkövető robot, sárkányrobot vagy éppen fémkereső robot készlet szintén elérhető egy gyerekjáték webáruház kínálatában.

De szinte minden tudományág képviselteti magát, ha tudományos játékokról vagy kreatív gyerekjátékokról van szó. Egy mini kémialabor segít megismerni ennek a tudománynak és későbbi iskolai tantárgynak az alapjaival, amely ki tudja lehet, hogy egy egyetemi diplomáig vagy egy úttörő felfedezésig vezet majd. A különböző kémiai anyagok természetesen az egészségüket a legkisebb mértékben sem fogják veszélyeztetni, így bátran hagyhatjuk őket játszani mini laboratóriumukban, amíg csak a kedvük tartja.

A fizika szintén egy felfedezésre váró terület, amellyel akár saját kis elektromos áramkörük kiépítésével ismerkedhetnek meg, különböző szigetelőkkel, lámpákkal felszerelve. De különböző periszkópok, mikroszkópok, csillagászati távcsövek vagy éppen egy nagy Naprendszer készlet, illetve egy dinoszaurusz régész készlet olyan lehetőségeket rejtenek magukban a tanulásra és a fejlődésre, amelynek szinte csak a képzelet szabhat határt.