Asztali szerepjáték, avagy a fantázia birodalma

Ahogy a gyermekeknek a mesék segítenek feloldani a belső konfliktusokat és félelmeket, úgy a felnőtteknek is sokat jelent az asztali szerepjáték. Számukra ez éppen olyan fontos, mint gyermekkorban. Mindenki olyan tulajdonságokat vehet fel, amelyek a való életben talán nem a miénk és azzá a hőssé válhatunk, aki mindig is szerettünk volna lenni. Lehetünk lovagok, akik királylányokat mentenek meg a vérszomjas szörnyektől, de akár vámpírrá vagy vérfarkassá is változhatunk néhány óra erejéig. Az asztali szerepjáték társasjáték közös jellemzője ugyanis a varázslat, a mágia és minden olyan dolog, amit a fantáziánk csak létrehozhat.

Az asztali szerepjáték lelke a mesélő

A játékosok között van egy ember, aki az alapját képezi a szerepjáték társasjátéknak. Ő a mesélő, aki a szabályrendszer alapján kidolgoz egy történetet. Ezen a történetfonálon viszik végig a cselekményt, egészen a felvetett probléma megoldásáig. A mesélő által kitalált történet inspirálódhat más szerepjátékokból vagy éppen kalandfilmekből, a történetfolyamnak csak a játékosok fantáziája szabhat határt. A kocka itt mindig el van vetve! Többször is! Az asztali szerepjátékok másik alapvetően fontos eleme a dobókocka, aminek gyakran sokkal több oldala van, mint a normál változatnak. A szerepjáték dobókocka szerepe kiemelkedő, hiszen a segítségével lehet számszerűsíteni a karakterek erejét, varázsképességét, intelligenciáját és egyéb tulajdonságait. Ezen kívül, a dobókockák segítenek dönteni egy-egy vitás kérdésben, igazodva a szabályokhoz.

Mit tanulhatsz az asztali szerepjátékokból?

Alapvetően az együttműködés az, ami az asztali vagy online szerepjátékok legfőbb ismérve. Az egyéni cselekvés szabadsága mellett, a karakterek bizonyos mértékig kénytelenek együtt, csapatként is tevékenykedni, miközben ők maguk is alakítják a történetet. Éppen emiatt, ez a fajta játék mentes a versengéstől, szemben más társasjátékokkal, ahol az egyéni győzelem számít. Az asztali szerepjátékokban az előre megvásárolható szabálykönyvek segítenek abban, hogy tökéletesen bele tudj helyezkedni a szerepbe. Ez a szerepjáték könyv az aktuális játék szabálykereteit és azon világok leírását tartalmazza, amiben a karakterek kalandozhatnak. Csak akkor kezdj asztali vagy online szerepjátékba, ha van rá elég időd! Egy-egy játékot játékülésnek hívunk, ennek időtartama igencsak változó, de általában órákon át tart. Az sem ritka, hogy némelyik asztali szerepjáték egy egész napot igénybe vesz, így komoly szervezést igényel, hogy minden karakter jelen tudjon lenni. Szerencsére, az aktuális játék bármikor folytatható, így akár több részletben is teljesíthetitek a kihívást. Munka után elkezdhetitek és akár másnap vagy amikor időtök van folytathatjátok. Ez is egyféle pluszt ad az egész folyamatnak.

Ha asztali szerepjátékról van szó, akkor igaz, hogy a kevesebb több

Az online számítógépes játékokkal szemben, ahol sokan is játszhatnak együtt, az asztali vagy online szerepjátékoknál nem jó, ha túl népes a banda. Általános ökölszabály, hogy a mesélővel együtt maximum 6 ember játszhat egyszerre úgy, hogy minden karakternek legyen ideje kibontakozni és a mesélő is tudja kezelni a történetet. Statisztika imádók előnyben! A szerepjáték dobókockák segítségével számszerűsített karaktertulajdonságokat, illetve a karakterek egymással kapcsolatos viszonyának – a szabályrendszer és a kockák által való – rendszerbe helyezését nehéz fejben tartani. Az igazság az, hogy ez csak nagyon keveseknek sikerül a játék elejétől a végéig. Éppen ezért vetik be az asztali szerepjátékok rajongói a statisztikákat, amelyek segítségével pontosan vezethetitek az eredményeket, így elkerülve a vitát és a kavarodást a későbbiekben. Az adatokat tartalmazó statisztikai lapok éppen olyan fontosak, mint a mesélő vagy a szerepjáték dobókockák. Nélkülük a fejetlenség venné át a hatalmat a karakterek között. Éppen ezért, azok a játékosok, akik kissé grafománok vagy imádják a statisztikákat, boldogan vetik magukat az új világokba vezető kalandokba.