Az eredeti Barbie baba: egy játék, ami ismét meghódította az egész világot

Szinte nincs olyan gyerek, se szülő a világon, aki számára ismeretlen lenne az eredeti Barbie baba. Az első darab az 1950-es évek végén került piacra, és azt követően jóformán azonnal sikeres lett a forradalmian új kinézete miatt. Azóta már több, mint 60 év telt el, de azóta sem merült feledésbe, sőt a Barbie c. mozifilmnek köszönhetően ismét elkezdett rajongani érte a világ.

Milyen játék a Barbie baba?

A Barbie baba játék tulajdonképpen nem más, mint egy játékfigura, amit kedvük szerint mozgathatnak, öltöztethetnek a gyerekek. Szinte bármilyen szituációba bele tudják helyezni őket, csak a képzeletük szab határt annak, hogy milyen történetet vagy helyzetet találnak ki számukra. A babákhoz ruhák és különböző kiegészítők, sőt akár nagyobb elemek, például autó vagy Barbie ház is kapható, amikkel a gyerekek által elképzelt világ még élethűbbé válhat.

Az első Barbie baba forradalmian új volt, a korábbi babafigurák ugyanis nagyobbak voltak és nagyrészt csecsemőket figuráztak. Ezzel szemben Barbie egy felnőtt nő volt hosszú lábakkal, karcsú derékkal és gyönyörű hajkoronával. Egyfajta példakép volt a kislányok számára, akik hasonlítani akartak a tökéletességet szimbolizáló babafigurára. Az eredeti Barbie baba szőke hajú és vékony volt, a ruhatára pedig főleg rózsaszín ruhákból állt. A tervező, Ruth Handler így képzelte el a “prototípust”. Az elmúlt években azonban egyre többféle típusú Barbie született meg, amik sajátos jellemvonásokkal rendelkeznek.

Milyen Barbiek léteznek?

Az eredeti Barbie baba konstrukciója, azaz a felnőtt női alak, a mozgatható végtagok és az öltöztethetőség továbbra is megmaradt, ám a babák kinézete igencsak változatos lett. Vannak például terhes Barbiek, amik nagy pocakkal rendelkeznek és kiegészítőként a baba és különböző kismama kellékek is tartoznak hozzá. Vannak sportos Barbiek is, akik az adott sportágnak megfelelő ruházattal és kinézettel kaphatóak.

Az eredeti Barbie baba divatbaba volt, ám mára már ezt a keretet is túllépték a figurák és számos más szerepben is megjelennek, például vannak ügyvéd, rendőr, énekes és világutazó Barbiek is. A kínálatnak ez a fajta sokszínűsége lehetővé teszi, hogy a gyerekek megtalálják azokat, amikkel a leginkább tudnak azonosulni vagy amelyik a leginkább inspirálja őket. Barbie világában nemcsak női, hanem férfi figurák is szerepelnek. Ken általában romantikus partnerként vagy barátként jelenik meg Barbie mellett és már ő is különféle stílusokban és foglalkozásokban kapható.

Miért hasznos, ha a csemeténknek vannak Barbiejai?

Az eredeti Barbie baba abból a célból született, hogy a gyerekek felnőtt szerepeket, például felnőtt-gyerek interakciókat játszhassanak el. Ez sokat segít nekik abban, hogy a mindennapi élet szituációit jobban megértsék, feldolgozzák. A barbiezás a kreativitásukat, képzelőerejüket is fejleszti, hiszen a játék során különböző történeteket, helyzeteket találnak ki, amit aztán kedvünk szerint alakítanak. Azáltal pedig, hogy a babafigurákat öltöztetik vagy mozgatják a végtagjaikat a kézügyességük és a finommotoros képességeik is fejlődnek.