Az oktató játékok és a bennük rejlő lehetőségek

Az oktató játékok amellett, hogy magukban hordozzák a szórakozás lehetőségét, az agytekervényeket is kellően megdolgoztatják. A játékok piaca ma már igen széles. Minden szülőnek rendszeresen fejtörést okoz annak meghatározása, hogy mégis milyen oktató játékok kerüljenek a gyermekek polcaira. Hiszen mindannyian szeretnénk hasznos, jól alkalmazható és több módon is használható példányokat beszerezni. Az alábbiakban annak járunk utána, mely oktató játékok előnyben részesítése ajánlott és melyek azok a típusok, amelyeket messzire kerüljünk el.

Számos oktató játék elérhető a piacon

A gyártók gyorsan felfedezték az oktató játék gyártásában rejlő lehetőségeket és ki is használták azokat. Számunkra előnyös, hogy a kereslet növekedésével mind jobb és jobb minőségű oktató játékok kerülnek a boltok soraira. Hiszen a fejlesztők folyamatosan azon dolgoznak, hogy alkalmazkodni tudjanak a növekvő piaci igényekhez. Azonban minél nagyobb a kínálat, annál inkább nehézséget okoz számunkra annak eldöntése, hogy mégis melyik kerüljön a bevásárlókosárba. Hiszen szeretnénk tartós, kreatív és sokoldalú darabokra szert tenni.

oktató játékok

Stratégiai társasjátékok az egész család örömére

Ha már nagyobbak a gyermekek és célunk az, hogy gondolkodjanak is játék közben, jó megoldás egy stratégiai társasjáték beszerzése. A stratégiai társasjátékok népszerűsége a tizenévesek körében megkérdőjelezhetetlen. Központi helyet foglalnak el minden család játékospolcán, hiszen nemcsak szórakoztatóak, de a lépések előre tervezésével folyamatos agyi munkára is sarkallnak.

A kisebbeknek sem kell lemondaniuk a társasjáték adta örömökről, hiszen számukra is gyártanak a koruknak és fejlettségi szintjüknek megfelelő példányokat. Ezek inkább az alapvető, mindennapi fogalmakkal és cselekvésekkel ismertetik meg őket.

A kisgyermekkort nagyban meghatározza a mozgásfejlődés

A kisgyermekeknek nem is annyira a gondolkodás fejlesztése az elsődleges, hanem a nagymozgások és a finommotorika rendszeres gyakorlása. Ma már tudjuk, hogy a menetrendszerű mozgásfejlődés, a nagymozgások fejlesztése kiemelt szereppel bír a 3-7 évesek életében. Hiszen az izmok fejlődése, az ideg-izom kapcsolat megteremtése járul hozzá az agyi funkciók kialakulásához is. A mozgásfejlesztés szoros kapcsolatban áll a tanulási képességekkel és a nem megfelelő mozgás tanulási nehézségeket is okozhat. A nagymozgások nélkül a finommotorika, vagyis az apró, finom mozdulatok sem tudnak megfelelően kialakulni. A finommotorikus képességek megléte pedig az iskoláskor elengedhetetlen feltétele. Szabad, kreatív és oktató játékok használatával azonban hozzájárulhatunk a gyermekünk megfelelő mozgásfejlődéséhez.

oktató játékok

A lexikai tudás is figyelmet érdemel

A lexikális tudás fejlesztése mellett sem mehetünk el szó nélkül, hiszen ez is kiemelt figyelmet érdemel. Egy alapvető műveltségi szint megteremtése elképzelhetetlen bizonyos tudományos, irodalmi, történelmi, természettudományi vagy idegen nyelvi ismeretek nélkül. Szerencsére, manapság oktató játékok egész sora vár, amelyek a lexikai tudás gyarapítását tűzték ki célul. Elég csak az erre szolgáló kártyákra vagy fejlesztő példányokra gondolnunk az oktató játékok családján belül.

Ezeket pedig inkább ne!

Hogy melyek azok a játékok, amelyeket semmiképpen nem érdemes megvásárolni? Ígéretünkhöz híven, ehhez is adunk néhány támpontot. A zenélő, világító darabok nemcsak a szülők idegeit tépázzák meg, de a gyermekek idegrendszerére sincsenek jó hatással. Manapság egyébként is túl sok inger és hatás ér minket, ami a gyermekekre még inkább káros. Ne fokozzuk ezt ezekkel a játékokkal! A könnyen törő műanyagból készült példányok vásárlását szintén csak a pénztárcánk bánja, hiszen hamar tönkre fognak menni és a gyermekek figyelmét sem kötik le pár percnél tovább. Válasszunk inkább a tartós és minőségi anyagokból készült játékok közül, amelyek amellett, hogy szépek és biztonságosak, a környezetet sem terhelik feleslegesen és játékosan fejlesztik a gyermekek kreativitását.