Az oktató játékok és a bennük rejlő lehetőségek
Tagged Tags:

A játékok piacáról lesz mostani cikkünkben szó, hiszen ez a terület nem csupán a gyerekek érdeklődésének áll a középpontjában, de legalább annyira a felnőttek fantáziáját is megmozgatja. A játékoknak számtalan formája van, ez egyáltalán nem újkeletű felfedezés.

Az oktató játékok új trendet teremtenek

oktató játékok

Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mi kerül a gyerek kezébe, mert elképzelhető, hogy hosszú éveken át használja majd, és nem mindegy, hogy elindít-e valamiféle pozitív folyamatokat a gyerek agyában a játék, vagy éppen nem.

Az oktató játékok piaca szerencsére egy rohamosan fejlődő iparág, vagyis a fejlesztő szakemberek figyelmének központi témája szokott lenni. Nem csupán piacilag jelent ez nagy kiugrási lehetőséget, hiszen ezek rendszerint értékesebb tárgyak szoktak lenni, hanem egyre nagyobb a kereslet is irántuk.

Az oktató játék gondolkodásra sarkalloktató játékok

Minden szülő szeretné, ha csemetéje használná is az elméjét játék közben. A stratégiai társasjátékok például kifejezetten a nagy kedvencek közé tartoznak, hiszen rávezetik a csöppségeket, hogy próbáljanak meg néhány lépéssel előre gondolkodni, ha jól akarnak kijönni az akutális helyzetből.

Ennek is megvan persze a hátránya, nevezetesen nem minden korosztálynak lesz élvezetes, de ettől is el lehet vonatkoztatni, hiszen a kicsiknek más módon kell lekötni a figyelmüket. A legkisebbek számára nem is annyira az okosság a fő szempont egy játék megválasztásakor, hanem a finommotorikai készségek fejlesztése sokkal inkább.

Ez nem közvetlenül, de közvetett módon mindenképpen oktató játéknak tekinthető, hiszen már rég bizonyított tény, hogy a mozgásfejlődés hatással van az agyi fejlődésre is, tehát a kettő egyértelműen erősíti egymást.oktató játékok

Oktató játék az ismeretek elsajátításáért

Az oktató játékok közül ki kell még emelni azokat a játékokat, amelyek kifejezetten a lexikális tudás könnyebb elsajátítására lettek kitalálva, hiszen ezekből is van egy csomó.

Például a földrajzi, vagy a tudományos, esetleg idegen nyelvek gyakorlására vonatkozó játékok reneszánszukat élik, nyilván nem véletlenül, hiszen remek eredmények mutathatóak fel tudományosan amellett, hogy leköti a gyerekek figyelmét.