Egy játék, ami még cipőt kötni is segít!

Manapság az üzletekben forgalmazott játékok választéka olyan széles, hogy akár több órát is tölthetünk a fa fűzős játék és egyéb készségfejlesztő példányok kiválasztásával. Néhány szülő a vásárláskor a ‘minél drágább, annál jobb’ elv szerint jár el. Ez azonban nem teljesen helyes. Vásárolhatunk olyat is, ami nem kerül sokba, de a baba fejlődésére gyakorolt előnyei jóval nagyobbak lesznek, mint a leghatalmasabb plüssmackóé. A fa készségfejlesztő játékok kiváló példák erre. Ezek teljesen különböző formájúak lehetnek, így gombok, gombák, körték, almák, tornacipők és csokrok formáját öltő változatokkal is találkozhatunk.

A fűzés előnyeiről

Korunkban a legtöbb modern gyermek finommotorikus képességei fejlesztésre szorulnak. Ez különösen igaz a városi gyermekekre. Hiszen most még az óvodában is azt kérik, hogy tépőzáras lábbelit vegyünk a kicsiknek, így az óvónőknek nem kell azon fáradozniuk, hogy megtanítsák őket a cipőfűző megkötésére. 20 évvel ezelőtt a szülőknek és velük együtt a gyermekeknek is többet kellett dolgozniuk a kezükkel: ruhát mostak, kötöttek és hímeztek. Most viszont minden feladatra van egy gép. Sajnos a szülők többsége csak a suli előtt tájékozódik a finommotoros képességekkel kapcsolatos problémákról. Az ilyen csöppségeknek pedig az új információk beolvasztása mellett meg kell tanulniuk a ceruzát is rendesen megtartani a kezükben.

A kreatív játékok gyerekeknek készült darabjai érdekes és élvezetes tevékenységet jelentenek, ráadásul megfelelnek a gyermek alapvető szükségleteinek, ezért ezeket nem szabad korrekciós tevékenységként kezelni. A fa készségfejlesztő játékok megadják a gyerek első győzelmét, amire egy életen át emlékezni fog. Ezért, ha a szemed fénye játékgyűjteményében még nincs fa fűzős játék, akkor lehet, hogy érdemes lenne beszerezned egyet! A fűzős játék segít a finommotorika, a szemmérték és a kitartás fejlesztésében. Ezen kívül elősegíti a mozgások koordinációjának javítását, a kézcsontok rugalmasságát és általában a mozdulatok lazaságát, ami a kulcsa annak, hogy az írásban ne merüljenek fel problémák az iskolában. Mint a finommotorika fejlesztésére szolgáló bármelyik gyakorlat, a fa fűzős játék is aktiválja a beszéd fejlődését.

Ezek a legnépszerűbb fa fűzős játékok

A gombok ideálisak 1 évestől nagyobb gyermekeknek. Ha úgy gondolod, hogy a fa készségfejlesztő játékok ezen formája nem érdekli a babádat, mert nem színes, akkor tévedsz. Fontos szerepet játszik itt az a tény, hogy a kicsik egyszerűen imádják felnőttnek érezni magukat. Semmi sem tesz egy gyermeket jobban felnőtté, mint az igazi felnőtt foglalatosság. Ezért invitáld meg bátran egy kis házimunkára és kérd meg, hogy varrjon fel egy gombot. Hogy a pici ujjacskák megbirkózhassanak ezzel a trükkös vállalkozással, a gomb meglehetősen nagy lesz, a tű fából készül és cérna helyett pedig színes fűzőket kell a lyukakba juttatni.

Kreativitásra ösztönző tevékenység

A 3-4 éveseknek képrészletek összeállítását ösztönző fa készségfejlesztő játékok készülnek. A kicsik egy befejezetlen képet kapnak. Ez lehet egy virágcsokrot tartalmazó váza, ház vagy állat képe, amihez a hiányzó részeket oda kell fűzni. A meglévő kép felhasználásával Te és a kicsinyed egy elképesztően szép és sokszínű házat építhettek. A játék során a gyermek megtanulja a fűzés különböző módszereit. A fűzős játék által elsajátíthatja a sima és a keresztes cipőfűzési technikát is. Tanítsd meg, hogy tárgyakat tegyen a háttérbe, kombinálja a lyukakat, majd fűzzön rajtuk keresztül zsinórt! Ezt megteheti fentről lefelé és fordítva is. A zsinórra különböző elemeket rakhat és csak ezután kötheti össze őket. Ne feledd, hogy a munka második része, az elemek összekötése, ugyanolyan nehézségekkel jár, mint az első!

A fa készségfejlesztő játékok figyelemre és pontosságra tanítanak. Minden részletnek megvan a maga helye, így a gyermek képes lesz könnyebben eligazodni a síkon. A legtöbb fa fűzős játékhoz világos iránymutatások is társulnak, amelyek tartalmazzák az összeszerelési mintákat. Bátorítsd, hogy próbálja ki saját a fűzési ötleteit is! Ez pozitív hatással lesz a kreativitására.