Egyszerre szórakoztatnak és fejlesztenek a készségfejlesztő játékok

A gyermeknevelésben az egyik legszívmelengetőbb jutalom, ha látjuk, hogy a kis csöppség növekszik és fejlődik, a készségfejlesztő játékok pedig izgalmas részei lehetnek ennek az utazásnak. Ugyanakkor ezeket is átgondoltan és gondosan kell megválasztani, hogy valóban elősegítsék a kisgyermek fejlődését olyan területeken, mint a kreatív gondolkodás, az írás és olvasás, a matematika, a problémamegoldás és a szociális-érzelmi készségek. Ráadásul kutatások kimutatták, hogy a készségfejlesztő játékok fokozhatják a gyermek kognitív képességeit is, ami hozzájárulhat a későbbi iskolai sikerekhez.

Fókuszban a játékos fejlődés

Ennyi lehetőség mellett felmerülhet a szülőkben a kérdés, hogy melyek azok a játékok, amik a leginkább hozzájárulhatnak a gyermek fejlődéséhez, és mégis elég érdekesek ahhoz, hogy valóban szeresse azokat? A jó hír az, hogy egyáltalán nem kell szakértőnek lenni ebben a témában ahhoz, hogy megtaláljuk a választ erre a kérdésre. Egyszerűen válasszunk olyan készségfejlesztő játékok közül, amelyek megfelelnek a gyermekünk érdeklődési körének és képességeinek. Mielőtt egy játék hozzájárulhatna a gyermek fejlődéséhez, annak érdekelnie kell őt, és arra kell késztetnie, hogy játszani akarjon vele. Ha kisgyermekünket lenyűgözik a dinoszauruszok, keressünk olyan készségfejlesztő játékokat, amelyek az őskorral foglalkoznak. Ha pedig az óvodáskorú gyermekünk szeret építkezni, akkor fontoljuk meg, hogy különböző építőkocka készletekkel, például ábécés kockákkal lepjük meg, miközben gyakran dicsérjük az elért sikerekért a játékban.

A csapatjáték elsajátításának alappillére, az építőkocka

A jó oktatójátékok azok, amik megragadják a gyerekek figyelmét, és meg is tartják azt. Az építőkocka pedig pont ezt teszi. Ez az örök klasszikus nagyszerű hosszú távú vásárlásnak bizonyul, mert újra és újra felhasználható, és minden alkalommal más-más módon. Az építőkocka szó szerint együtt nőhet a gyermekkel. Egy másik nagy előnye, hogy sok fajtája támogatja a STEM-et, azaz a természettudomány, a technológia, a mérnöki tudomány és a matematika innovatív megközelítését a gyermekek oktatásában. Ugyanakkor ez egy olyan játék, ami elősegíti a szociális készségeket és a csapatjátékot.

Az együttműködésre ösztönző játékok elengedhetetlenek a gyermek szociális készségeinek korai életkorban történő fejlesztéséhez. Ehhez az építőkocka kézenfekvő választásnak számít, de a fiatal felfedezőknek szóló készletek és a puzzle-ök is nagyszerűek. Ezek mind megtanítják a gyermekeket arra, hogyan kell felváltva játszani, hogyan kell osztozni és kompromisszumot kötni. Az idősebbeknek ezek a játékok lehetőséget nyújtanak arra, hogy megtanulják, hogyan kell együtt dolgozni és csapatban megoldani a problémákat.

Sokan azon a véleményen vannak, hogy nem számít, milyen játékot választunk, a legcsodálatosabb dolog, amit tehetünk, hogy jól érezzük magunkat közben. Szánjunk minden nap erre egy kis időt, és csatlakozzunk gyermekünkhöz a játékidő alatt, hogy segítsük a tanulásban és közelebb kerüljünk egymáshoz!