Észrevétlenül fejleszt az ügyességi játék

Az ügyességi játék, mint gyűjtőfogalom, elképesztően színes spektrumon mozog. Az ügyességi játékoknak számos variációja létezik, ebben az izgalmas világban elmerülve pedig Te is könnyedén megtalálhatod a csemetéd életkorához leginkább passzoló tevékenységet.

Dióhéjban az ügyességi játékok fejlesztő erejéről

A játék a gyerek lételeme. Veleszületett igény ez, amellyel tulajdonképpen a körülötte lévő világot fedezi fel. A megfelelően megválasztott játék fejleszti a kicsi finommotorikáját, kézügyességét, kreativitását, szociális érzékét, verbális kifejezőképességét, memóriáját, mozgását. Az igazság az, hogy a listát a végtelenségig lehetne bővíteni. A játék emellett szórakoztat és oldja a feszültséget is: a lélek, az elme ideális állapotát idézi elő.

Ilyen pozitív ingerek között a képzelőerő szárnyal, a gyerkőc pedig észrevétlenül rengeteget fejlődik. Az ügyességi játékok során a gyermek megtanulja a csapatban való működést is, illetve azt, hogyan lehet elviselni a kudarcot a legoptimálisabban. A játékban résztvevő gyermek óhatatlanul megtanulja azt a tényt is, miszerint vannak bizonyos szabályok, amelyeket be kell tartania – így a játék lényegében, persze az ő gyermeki szintjén, az életre készíti fel.

A háromévesek favoritja: a mágneses horgász játék

A hároméves gyerkőcök, nemtől függetlenül rajonganak a színes halacskákért! Ha pedig ezeket a saját mini-medencéjükből horgászhatják ki, az önfeledt öröm előre borítékolható. A mágneses horgászjátékoknak számtalan variációja létezik gyártótól függően, ám ezek rendelkeznek egy közös tulajdonsággal: hatékonyan fejlesztik a gyerek finommotorikai képességét.

A karok megtartása, a csukló mozdulataival összehangoltan a halacskák „horogra” akasztását szolgálja, amelynek során nagyban fejlődik a szem és a kéz koordinációs képessége, és természetesen a kézügyesség is. Ha a gyerek már gyakorlott horgásznak számít, rendezzetek versenyt! Az nyer, aki a megadott idő alatt a legtöbb halacskát fogja ki. Ha több gyerek is él a háztartásban, mindenki válasszon ki magának egy neki tetsző színt, és csak azokat a halacskákat horgássza ki a medencéből.

Színes karikák bűvöletében – egy ügyességi játék, amiért mindenki rajong

Kevés olyan ügyességi játék akad, ami annyi mókás és humorral megfűszerezett pillanattal ajándékoz meg bennünket, mint a karikás játék. Ez az örök kedvenc szinte kortalan. Gyerekként biztosan Te is szívesen vetted célba a színes karikáiddal a szerkezet kialakított rúdjait. Valószínűleg a gyerkőcöd is előszeretettel veselkedik majd neki a nagy feladatnak.

A karikadobáló játék egyaránt lehet kültéri és beltéri forrása is a szórakozásnak. Annál jobb, minél több a résztvevő, így a szóban forgó szórakozás valódi családi versenyként is beváltja a hozzá fűzött reményeket. Mivel a játék több változatos kialakításban is képviselteti magát a piacon, az egyéni ízlésed függvénye, melyik típust választod.

A szabályok is a személyes igények szerint variálhatók. Lehet a cél például az, hogy a versenyzők a megadott időn belül minél többször találjanak a célba, de célkitűzés lehet akár az is, hogy egy rúdra minél több karika kerüljön. A karikadobáló játék nemcsak a gyerkőc ügyességét fejleszti, de a kitartását, sőt, a türelmét is pozitívan befolyásolja.

Kosárlabda játékok már egészen kicsi kortól

A labdás játékok döntő többsége kiválóan hat az ügyesség fejlődésére, és ez fokozottan igaz a kosárlabdázásra. A kosárlabda játékok már egészen kicsi kortól megismertethetők a gyerekkel. Nemcsak szórakoztatók, de célirányosan fejlesztik a gyerkőc mozgás koordinációját, egyensúlyérzékét is. Segítenek megtanítani a gyereket arra, hogy egyszerre több dologra koncentráljon. Ha párban játszák, a kosárlabda játék megtanítja a lelkes lurkókat a szabályokhoz, csapattársakhoz való alkalmazkodásra is.

Mint minden aktív szabadidős tevékenység, a kosárlabdázás is pozitívan befolyásolja a résztvevők állóképességét, fizikai állapotát, erősítve az immunrendszerüket is. A szóban forgó ügyességi játékra igaz, miszerint a gyakorlat teszi a mestert, így érdemes minél többször belevetnetek magatokat ebbe az izgalmas aktív sportba.