Felhőtlen szórakozást ígér a kooperatív társasjáték kicsiknek és nagyoknak

A kooperatív társasjáték az egész családot összehozza. Szeretnéd valamilyen valóban izgalmas és hasznos ajándékkal meglepni a gyerkőcöt, de ötlet híján nem tudod, melyik társasnak szavazz bizalmat? Nos, az Év társasjátéka című verseny dobogósai között mazsolázgatva egészen biztosan nem lősz bakot! A kooperatív társasjátékok gazdag világából szemezgettünk mostani bejegyzésünkben, egy csokorba szedve a legizgalmasabbnak kikiáltott darabokat.

Mi az az Év társasjátéka?

A társasjátékok piacán valóban megbízható fokmérőként funkcionál a Spiel des Jahres, avagy az Év Játéka díj. A díjat évenként ítélik oda a legtöbb szavazatott kapott játéknak, immáron már 1978 óta. A versenyben az egyes játékok több kategóriában indulnak. A zsűri négy fontos szempont szerint értékeli a benevezett darabokat: eredetiség-, megvalósítás-, logikusság- és dizájn szerint ítélik meg a játékokat. Egyébként nemcsak családi társasok, de a felnőtt közönséget megcélzó darabok is szépszámban képviseltetik magukat az év társasjátéka palettáján.

Az idei nyertesek a minőségi közös időtöltést szorgalmazzák

A kooperatív társasjátékok soraiban idén a Szókötő névre keresztelt darab igazi közönségkedvencnek minősült – nem véletlenül. Ha valóban izgalmas, minden szempontól szórakoztató és fejlesztő játékot keresel, amivel nemcsak a gyerkőcök, de az egész család apraja-nagyja remekül szórakozik, ne kutass tovább, megtaláltad az igazit a Szókötő társasjáték formájában! A szóban forgó társas egyébként egy szóasszociációs, hamisítatlan parti játék, amellyel kizárt az unalom. A játék lényege egyszerű, bárki számára könnyen megérthető és elsajátítható alapokon nyugszik. Minden játékosnak van egy táblája, ahol a saját szópárjai vannak feltűntetve. Ezekhez a szópárokhoz adhatnak meg a többieknek egyszavas segítségeket, akiknek a kreativitásukat és az asszociációs képességüket is próbára kell tenni annak érdekében, hogy rájöhessenek a megfejtésre.

A 7 Csoda: Építészek is nagy népszerűségnek örvend

A kooperatív társasjátékok soraiban a címszereplő igencsak lebilincselő darab is sokak kedvenc, megunhatatlan játékának számít. S ahogy az már csak lenni szokott, a 7 Csoda: Építészek társas sem csupán az önfeledt szórakoztatásban páratlan, de az informatív, képességfejlesztő szerepe miatt is jár neki a pirospont. A kooperatív játék résztvevői a saját képességük, tudások szerint építik fel ókori mini-birodalmukat, miközben a stratégiai készségüket is megcsillogtathatják. A játék közben a gyerekek olyan hasznos dolgokat is megtanulnak, miszerint milyen hatással van a kereskedelem és a tudomány a világ, s egyúttal az emberiség fejlődésére.

Cascadia vadvilága nemcsak érdekes, de csodaszép is

Hozzatok létre élettől nyüzsgő, gyönyörű tájakat a Cascadia vadvilága nevű társassal! Az nyer, aki a legváltozatosabb élőhelyeket alakítja ki. A játékosok kártyával és dobókockával versenyeznek, és az elnyert élőhelylapokat, illetve vadvilágjelzőket szemet gyönyörködtető mozaikos tájakká rendezhetik. Persze a mutatós külcsín még egyáltalán nem minden – a kirakott tájak egyes elemeinek logikai szinten is kapcsolódniuk kell egymáshoz – mint a valódi ökoszisztémák esetében. A társas rendkívül informatív, emellett páratlanul fejleszti a szépérzéket, a képzelőerőt és a logikát is.

Az abszolút csillagosötös: Gépregény társasjáték

A nagycsaládosok kedvence, a Gépregény nagyon hamar belopja magát a szívünkbe, még abban az esetben is, ha egyébként nem rajongunk a társasokért. A játék egy rendkívül modern koncepció köré van építve: a résztvevőknek újra kell programozniuk a megzavarodott háztartási robotokat. Persze a játékmenetben van egy nagyon frappáns csavar is – máskülönben hol maradna az izgalom és a humor? A játékosok a megkergült robotokat parancskártyák segítségével programozhatják át. Minden játékos hozzáadja a maga parancskártyáját a már meglévőkhöz, a kör végén pedig közösen felfedik az egész parancssort, amit a robot természetesen végre is hajt. A játékmenetet egy kalandkönyv egészíti ki, amiben az egymást követő feladatok is egyre összetettebbekké válnak.