Gémer társasjátékok megszállottaknak

A legjobb stratégiai társasjátékok egy ideje már nemcsak videójáték, de felnőtt társas formájában is megvásárolhatók és éppen olyan népszerűek, mint a számítógépes változatok. A gémerek világa sokak szerint csak az online platformokon pörög igazán, ezért aztán úgy gondolják, hogy asztali játék formájába öntve egyfajta visszalépést jelent. De az, aki igazán szereti a legjobb stratégiai társasjátékokat, az tudja, hogy ezek a társasjátékok felnőtteknek sokkal szórakoztatóbbak, mint a multiplayer online játékok! Az elmúlt években ugyanis egyre több közkedvelt számítógépes játékból készült stratégiai társasjáték és folyamatosan jönnek ki az újabbak is.

A legjobb stratégiai társasjátékok erősítik az interperszonális kapcsolatokat, fejlesztik a személyiséget és segítenek az érdekérvényesítő készségek javításában, hiszen a játékban elért siker kihat a játékosok önbizalmára is. Emellett remek szórakozást is nyújtanak! Ha ezt látod egy dobozon, tuti a legjobb stratégiai társasjátékok közül választottál ki egyet! A stratégiai játékok egyszerre igényelnek tervezést és gondolkodást annak érdekében, hogy legyőzd a többi játékost. A két leggyakoribb játékmenetet a valós idejű (real time vagy RTS), illetve a körökre osztott (turned-base vagy TBS) stratégiai társasjátékok képviselik. Ugyanezekkel a kifejezésekkel különböztetjük meg a videójátékokat, így ez biztosan ismerős lesz a dobozon.

A valós idejű legjobb stratégiai társasjátékokban játékosokként egyszerre mozoghattok, tevékenykedhettek. Játszhattok egyénileg, de akár csapatokat is alkothattok, mert az ilyen játékok a versengésen alapulnak. Ez a játékfajta igen aktív játékmenettel jár, hiszen nincs úgynevezett holtidő. A legjobb stratégiai társasjátékokban magadra vagy utalva, hiszen a sikered kizárólag a döntéseiden múlik. Ha jó stratégiát alakítasz ki és a szabályokat betartva a magad javára fordítod a történéseket – és néha a többi játékost is – akkor megnyered a partit. A körökre osztott társas felnőtteknek viszont megköveteli, hogy a játékosok csak egymás után lehetnek aktívak, meg kell várniuk, míg az előző karakter végez. Itt a játékmenet lassúbb, sokan azért nem szeretik, mert unalmasnak tartják a másokra való várakozást.

Miért van az, hogy egy-egy stratégiai társasjáték 14 éves kortól ajánlott?

A stratégiai játékok olyan szintű logikát és stratégiai érzéket követelnek meg, amivel kevés 14 évnél fiatalabb gyermek rendelkezik. Ráadásul némelyik elég komoly hadászati tevékenységet kíván a pályán és nem biztos, hogy egy kiskamasz ezt tökéletesen átlátja. Arról nem is szólva, hogy mennyire képes a helyén kezelni a játékpartin tapasztaltakat, hiszen egy stratégiai játék komoly mentális kitartást igényel. Ezen kívül, a legjobb stratégiai játékok egyszerűen nem kezdőknek valók. Ha valaki nem érti meg rögtön az összetettségét, komplikált menetét és túl hosszú számára a játék ideje, elveszi a kedvét a további próbálkozástól. Ha egy idősebb ember játszik első alkalommal egy ilyen felnőtt társassal, még számára is döcögve indul a játék, egy gyermekre pedig ez fokozottan igaz. A szabályokat ugyanis fejben kell tartani és fel kell venni a többi, már rutinosabb játékos ritmusát is.

Ne lepődj meg túlságosan, ha felnőtt társast kérsz és valami köze lesz az erotikához! Egy ideje már készítenek igazi felnőtt társasokat, így, ha nem a pároddal szeretnél huncutkodni, akkor nagyon figyelj arra, hogy kifejezetten a stratégiai társasjátékok közül kérj valamit! Csak a félreértések elkerülése végett szólunk, nehogy kellemetlen meglepetés érjen! Mire kell odafigyelned, ha felnőtt társast vásárolsz? Ha elkerülöd a „szexi” csapdát és a legjobb stratégiai társasjátékok közül szeretnél egyet venni, néhány szempontot figyelembe kell venned. Az egyik legfontosabb tudnivaló a felnőtt társasok tekintetében – azon kívül, hogy hány éves kortól ajánlják – a játékosok száma. Ha tudod, hogy legalább 5-6 barátoddal szeretnél játszani, akkor semmiképpen ne válassz olyat, amit maximum 3-4 emberre terveztek!