Használjuk a kültéri játékokat minden időben!
Tagged Tags:

Akinek van gyermeke, az tudja, milyen hallatlanul nagy szerepet játszanak a játékok egy gyerkőc életében. Ez a megállapítás igaz a beltéri, valamint a kültéri játékok esetében is, hiszen a szabad levegőn való játszás elengedhetetlen a gyerekek egészséges testi és lelki fejlődéséhez. Ideális esetben nem telhet el úgy nap, hogy ne menjünk ki a friss levegőre. Ez több szempontból rendkívül fontos. Meg kell őket mozgatni, az izmaikat, csontjaikat. Fontos a levegő minősége, és akkor még nem is beszéltünk a hatásokról, amik kint érik őket. A természettel való találkozás ugyanis olyan gondolatokat képes bennük ébreszteni, amit lakásban, házban soha nem tudnak megtapasztalni. Példának okáért az állatvilággal való találkozásuk felejthetetlen emlékeket, élményeket tud bennük ébreszteni.

Kültéri játékok vagy a természet felfedezése?

Óriási élmény tud lenni, ha találnak egy kukacot, egy pillangót, bogarat, vagy hasonlót. Természetesen ez még mindig a szabad játék kategóriája, ami igazából nem is játék, hanem a világ felfedezése. Szerencsére nagyon sok helyen rendelkezésre állnak kültéri játékok, amelyek által sokkal könnyebben múlathatjuk az időt a gyermektársasággal. Mik is tartoznak ide? Először is egy valamire való kinti játszótérről nem hiányozhat egy méretes homokozó. A homok ugyanis egy olyan fantasztikus anyag, amit évszázadok óta nem sikerült túlszárnyalni egyetlen modern találmánnyal sem. Ezen kívül persze vannak a csúszdák, hinták, libikókák, és egyéb kiegészítő elemek, amelyeknek sokszor a nevét sem tudjuk, már ha egyáltalán van nevük. Az azonban bizonyos, hogy a gyerekek olyan csodálatos lények, hogy minden újdonság érdekli őket, mindent fel akarnak fedezni, és őszinte, mindent átható kíváncsisággal mindent meg akarnak tanulni, kipróbálni.

Kreatív kültéri játékok

A kültéri játékok rengeteget érnek, már ha vannak a közvetlen közelünkben, elérhető távolságban, hiszen nem kell a gyerek aktuális hangulatára hagyatkoznunk, hogy vajon képes-e feltalálni magát játékok hiányában. Sokszor ugyanis a gyerek nincs megfelelő állapotban arra, hogy magát szórakoztassa, és felfedezze a természetet. Ilyenkor jön jól egy kültéri játékokkal jól felszerelt játszótér, ahol viszont gond nélkül el lehet tölteni egy-két órát a gyerekekkel. Visszatérve a játékokra, hogy vajon mi minden fér bele a kültéri játékok kategóriájába, el kell mondani, hogy a homokozó például egy kincsesbánya, ami a hozzá tartozó játékokat illeti. A határ ugyanis a csillagos ég, hogy mi mindennel lehet felszerelni egy homokozót. A lapátok, kis kannák és rengeteg egyéb kiegészítő edényke, esetleg autók és egyéb járművek kiválóan megfűszerezhetik az itt töltött időt.

Időjárásálló kültéri játékok

kültéri játékok

Rengeteg játék alkalmazható kint, amennyiben az időjárási viszonyok megfelelőek. Például egy sátor hatalmas kalandot tud okozni a gyerekeknek. A labdát még nem is említettük, pedig sokkal inkább kültéri, mint beltéri játéknak mondható. Nem mindegy ugyanakkor, hogy milyen az idő, volt-e csapadék, van sár, vagy nincs. A különböző gurulós, kerékkel felszerelt járgányok szintén ezt a kategóriát fogják gazdagítani, vagyis a biciklitől kezdve a görkorcsolyán át itt sok minden megemlíthető. Általánosságban tehát mindenképpen elmondható, hogy egyik gyermeket sem szabadna szabadtéri játék nélkül hagyni egyetlen napra sem. Bármilyen időjárási viszonyok is uralkodnak éppen, nem szabad, hogy elvegye a kedvünket egy kis kinti testmozgástól. Azt szokták mondani, hogy nincsen rossz idő, csak rossz öltözködés van. Tehát a megfelelő ruhadarabok megválasztásával minden időjárás alkalmas a kint tartózkodásra.