Hogyan készíthetünk mágneses öltöztető babát házilag?

A mágneses öltöztető baba minden gyerek számára remek meglepetés lehet, kreatív és vicces szórakozást nyújt a különböző ruhák és stílusok szerinti felöltöztetése. Az interneten számos webáruházban találhatunk ilyen kreatív gyerekjátékokat, de ha egy igazán egyedi és személyreszabott ajándékkal szeretnénk kedveskedni gyerekünknek, akkor saját kreativitásunkra és ügyességünkre hagyatkozva akár otthon is elkészíthetünk egy ilyen meglepetést. Akár a fényképét használva is legyárthatjuk, így biztos hatalmas élményt jelent majd számára. Nézzük is meg lépésről lépésre, hogyan készíthetjük el saját mágneses öltöztető babánkat!

Mire lesz szükségünk a mágneses öltöztető baba elkészítéséhez?

Ha gyerekünket szeretnénk a játék „főszereplőjévé” tenni, akkor szükségünk lesz egy jó minőségű fényképre. Lehet egész alakos is, de sokszor egy portré előnyösebb, hiszen így egyszerűbben tudjuk arányos méretre vágni majd a ruhákat. A kreatív gyerekjátékok mindig jó szórakozást nyújthatnak, hát még akkor, ha saját magát öltöztetheti vicces jelmezekbe!

Szükség lesz még mágnespapírra, esetleg matricapapírra, ollóra, nyomtatóra és valamilyen sík, mágneses felületre, amelyre majd a babát és a ruhákat rögzíteni tudjuk. Ez lehet egyszerűen a hűtőszekrény is, de egy mágneses tábla, a tepsi vagy egy mágneses hirdetőtábla szintén. Hasznos egy egyszerűbb pénztárca vagy bármilyen cipzáras erszény, esetleg neszeszer vagy boríték, ahol játék után gyerekünk tárolni tudja annak darabjait.

Hogyan készítsünk el a babát és a ruhákat?

Ha sikerült találnunk egy jó minőségű, tiszta fényképet gyerekünkről, akkor nekiláthatunk a ruhák felkutatásának. Itt szinte csak a kreativitásunk szab határt a lehetőségeinknek. Nem csak különböző stílusokba és ruhákba öltöztethetjük be, hanem ugyanígy összeállíthatunk vicces kalóz, tündér vagy szuperhős jelmezeket is.

Kabátok, sapkák, sálak, cipők, különböző kiegészítők: csak rajtunk múlik, hogy milyen ruhatárat szeretnénk összeállítani. A fotókat kereshetjük a számos, ingyenes kép letöltést kínáló weboldalak bármelyikén. Ezeket a képeket aztán le kell mentenünk. Ha összegyűjtöttük a repertoárt, akkor valamilyen program segítségével (erre a célra akár a Paint is alkalmas lehet) méretezzük át őket olyan arányok szerint, hogy azok megfeleljenek a használt arcképnek.

Ha tudunk használni hasonló programokat, mint a Power Point vagy a Canva, akkor ezután elvégezhetjük a hátterek eltávolítását, kivághatjuk a képeket, de ha nem szeretnénk ezzel is digitálisan foglalatoskodni, akkor nyomtatás után az olló is megoldást jelenthet.

Hogyan lesz mágneses a játék?

A mágneses ruhák elkészítéséhez mágnespapírra mindenképpen szükségünk lesz. Ha találunk olyan típust, amelyet a nyomtatónkban használni tudunk, akkor közvetlenül erre is kerülhetnek a képek. Más esetben pedig egy matricapapírra kell a képet kinyomtatni és innen ragasztani a mágnespapírra.

A mágnespapír viszonylag nehéz és vastag a normál papírhoz vagy még akár a kartonpapírhoz képest is, így lehet, hogy nem tudjuk átfuttatni a lézernyomtatón. Ezért érdemes a képeket matricapapírra nyomtatni. Itt is figyeljünk arra, hogy a matricapapír kompatibilis-e a használni kívánt nyomtatóval, ugyanis egyes márkák termékei akár károsíthatják is a készüléket!

A képeket először egy normál papírra célszerű próba gyanánt kinyomtatni: ha minden stimmel, akkor pedig a matricapapírra vagy egyenesen a mágnespapírra is elkezdhetünk dolgozni. Ha matricapapírt használunk, akkor nyomtatás után óvatosan húzzuk le és ragasszuk át a teljes lapot a mágneses lapokra, majd vágjuk körbe.

A ragasztásnál is figyeljünk oda, óvatosan nyomjuk rá a mágnespapírra úgy, hogy ne alakuljanak ki légbuborékok vagy ráncok a felületen. Ha végeztünk, nincs más hátra, mint mindent méretre vágni és már el is készült a saját kézzel gyártott, egyedi mágneses öltöztető baba!