Hol és hogyan kóstolhatunk bele az asztali szerepjátékok világába?
Tagged Tags:

Az asztali szerepjáték kifejezéssel sokak talán csak most, bejegyzésünket olvasva találkoznak először, pedig már egy viszonylag kiforrott kategóriáról beszélünk, napjainkra rengeteg ilyen típusú szerepjáték társasjáték jelent már meg. Hogyan is kell elképzelni egy ilyen játékot?

Hogyan kell játszani az asztali szerepjátékokat?

Minden asztali szerepjáték elengedhetetlen kelléke a szerepjáték könyv – ez tartalmazza az adott játék szabályrendszerét. Ezek a könyvek nem történeteket tartalmaznak, különösen nem a végkifejlettet, hanem azt a szemléletmódot, kereteket, világleírásokat, amelyek között a társasjáték résztvevői alakíthatják a történetet. A történet nem adott, bár az események emlékeztethetnek a szerepjátékkal kapcsolatos film vagy könyv cselekményeire, de azokat teljes egészében a résztvevők alakítják.

Ami a szabályrendszereket illeti, alapvetően kétfajta megoldás létezik ezekkel kapcsolatban: az egyiknél az egyszerűség a cél, míg a másik esetében a valósághűség, valószerűség. Természetesen nem sorolható bele mindegyik asztali szerepjáték az egyik vagy a másik kategóriába, ez inkább a két végletet jelenti. Sőt, annak sincs akadálya adott esetben, hogy a mesélő ezeket a szabályokat a játék élvezete kedvéért megszegje.

Milyen szerepeket lehet eljátszani?

Minden szerepjáték társasjáték fontos szereplője a mesélő. A játékosoknak természetesen mind jó ismerni a szerepjáték könyv tartalmát, azonban a mesélő feladata a szabályok betartatása és ő felel a történet előmeneteléért is. Fontos szerepe van és talán nehezebb is, mint a játékosoknak.

Az ő feladata nem csak a teljes környezet, a külső körülmények alakítása (például az időjárástól kezdve az erdő állatvilágán át a városi környezetig minden), hanem minden, játékosokon kívüli szereplő megszemélyesítése. A történetben egyszer feltűnő kocsmáros, taxis vagy mondjuk többször is szereplő varázsló. Ők a nem játékos karakterek.

A karaktereknek két csoportja van: vannak tehát a nem játékos karakterek, illetve a játékos karakterek, a főszereplők, akiket a játékban részt vevők irányítanak. Minden karakterhez tartozik egy karakterlap, ami tartalmazza a számszerű értékekben kifejezett tulajdonságaikat vagy speciális képességeiket, de vonatkozhatnak jellemükre vagy akár gondolkodásukra is.

Mindegyik asztali szerepjáték elengedhetetlen kelléke a szerepjáték dobókocka.

Ennek a feladata, hogy a játékmenet során döntsön az olyan helyzetekben, amelyeket pártatlanul nem lehetne igazságosan eldönteni. Ez nem a klasszikus értelemben vett kocka, hiszen lehet négy, nyolc vagy akár húsz oldala is. A szerepjáték dobókocka használata a történet alakulásának függvénye, amelyre elsősorban a történetmesélőnek van ráhatása. Ezért jó, ha kerüli ennek használatát és a fontos dolgokat, például egy karakter életének vagy halálának kérdését nem egy dobással döntik el.

Milyen típusú asztali szerepjáték létezik? Hol van lehetőség kipróbálni őket?

Az asztali szerepjátékoknak komoly ellenzői csakúgy vannak, mint rajongói. Sokan tartják, hogy a feladatok megoldásához szükséges kreativitás, problémamegoldó képesség a játékosok javára válik, az ilyen elképzelt helyzetekben alkalmazott megoldások a való életben is segítséget jelentenek. Míg ellenzői szerint éppen, hogy torzítja a személyiséget és túl addiktív szórakozás.

Rengeteg típusuk létezik és egy komoly szubkultúra is épült eköré a hobbi köré. Típusukat tekintve nagyon sokfélék lehetnek. A fantasy, sci-fi vagy horror játékok is nagyon népszerűek, mint például a Dungeons & Dragons, Star Wars, Armageddon 2092 –

Mars vagy a Call of Cthulhu nevű szerepjáték.

Léteznek az asztali szerepjáték találkozók, de még táborok és klubok is. Rengeteg közösség épült ki az évek során, akik különböző internetes fórumokon, csoportokon szerveződnek és keresnek alkalmat ezen hobbinak történő hódolásra. Ha érdekel egy hasonló program, az interneten akár egy napos eseményeket is találhatsz, ahova ellátogatva részletesen megismerkedhetsz a szerepjátékok világával!