Játék ötletek gyerekzsúr rendezéséhez
Tagged Tags:

Nincs az a gyerkőc széles e világon, aki ne repesne egy szülinapi zsúr megrendezésének gondolatától. Ha közeleg a gyerek szülinapja, eljött az ideje a tervezésnek, szervezkedésnek is. Mutatunk néhány remek – nem utolsó sorban pedig filléres – ötletet, amelyekkel tökéletessé teheted a várva várt napot.

Az ovisok nagy kedvencei: szoborjáték, kitalálós és egyéb benti ügyességi játékok

Az sem gond, ha az időjárás miatt kénytelenek vagytok beszorulni a szobába. A gyerekzsúrok egyik legnépszerűbb programja, a szoborjáték garantáltan beváltja a hozzá fűzött reményeket. A játék lényege, hogy a gyerekek zenére táncolnak, ugrabugrálnak, ám amikor a zene váratlanul elhallgat, mozdulatlan szoborrá kell merevedniük.

A kitalálós játék a gyerekek ösztönös kíváncsiságára épül. Vegyél egy nagyobb dobozt, amibe hétköznapi tárgyakat helyezel (ceruzát, poharat, napszemüveget, fésűt stb.). A dobozt takard le, a jelentkezők egyesével pedig nyuljanak be a takaró alá, és próbálják meg kitalálni a kezükbe kerülő tárgy nevét. A kitalálós játék nyerteseit finom csokival is jutalmazhatod.

A gyerekek az ügyességüket is szívesen megmérettetik: határozzatok meg egy útvonalat, ahol a kicsiknek végig kell haladniuk négykézláb, miközben a hátukon plüssállatok ülnek. Az önfeledt kacagás előre borítékolható.

Kerti gyerekzsúr játékok ovisoknak

Ha a gyerek szülinapján hétágra süt a Nap, a legjobb, ha a kis csibészek odakinn a szabadban játszanak. Dobjatok célba! Rakj egymásra kartondobozokat, a gyerekek pedig sorban állva próbálhatják azokat eltalálni egy labdával. Rendezhettek dínócsont expedíciót is. A „dínócsontokat” rajzold meg előre kartonlapokra, majd vágd ki az egyes darabokat, amiket végül rejts el az udvaron (például a homokozóban).

A gyerekek akár kis régész ecsettel is dolgozhatnak, hogy még érdekesebb legyen a játék. Ha már odakinn vagytok, a vízipisztolyok is nyugodtan előkerülhetnek. A gyerekek a pisztolyokkal lőhetnek célba – vagy egymásra is, ha az időjárás ezt lehetővé teszi. A gyerekzsúrok másik kedvenc programja a buborékfújás – nincs az az óvodás korú gyerek, aki ne rajongana a színpompás buborékokért.

Kincskeresés a gyerekzsúron – a kertben vagy a lakásban is megoldható

A kincskereső játéknál keresve sem találhatnánk frappánsabb programot, ha a kisiskolások lekötése a cél. A gyerekekkel akár rajzok formájában is kommunikálhatunk. Nincs más dolguk, mint megfejteni a rajzot, ami elvezet a következő helyszínig, ahol újabb rajt várja őket, és így tovább, amíg rá nem bukkannak a kincsre.

A gyerekek a kincskeresés mellett krumplit is sétáltathatnak. Ez mókás a játék a tojásvivős játék tovább gondolt, veszélytelenebb változata. A gyereknek egy kanálban kell megsétáltatniuk a krumplit, miközben különféle akadályokkal is meg kell küzdeniük.

Szabadtéri gyerekzsúr programok kisiskolásoknak

A mozgás a kisiskolások lételeme. A világszerte ismert Adj király katonát! elnevezésű játékra valószínűleg Te is jól emlékszel még gyerekkorodból. A résztvevők láncot alkotva egymással szemben állnak, majd egyikőjük a csapatból nekiszalad az „ellenséges” csoportnak. Ha sikerül átszakítania a láncot, egy játékost magával vihet, ezáltal bővítve a saját csapata létszámát. A játék addig tart, amíg az ellenfél csapatában csak egy fő marad.

Ha a gyerekek már nagyobbacskák, a gólyaláb is előkerülhet a gyerekzsúron. A gólyalábak kialakításukat tekintve színes spektrumon mozognak, így természetesen olyan darabot is be tudsz szerezni, ami kifejezetten gyerekek igényeire lett fejlesztve. Ezek a műanyagból vagy fából készült hosszú lábak nemcsak a remek szórakozást borítékolják előre, de fejlesztik is a kicsik egyensúlyérzékét, ügyességét is. Ha a gyerekek már belejöttek, akár versenyt is rendezhettek a mókás lábakon.

Manapság egyébként a mexikói gyerekzsúrok kötelező kelléke, az ügynevezett pinata is hódít hazánkban. A játék lényege, hogy a gyerekek bekötött szemmel, egyesével egy fára függesztett, édességeket rejtő papírjátékhoz vonulnak, amit a botjuk segítségével igyekeznek kilyukasztani. A többiek oldalról buzdíthatják, lelkesíthetik a lelkes jelentkezőt, aki, ha sikerrel jár, természetesen megosztozik a bőséges jutalmon a többiekkel.