Jó móka a sárkányreptetés
Tagged Tags:

A sárkányreptetés igazi ősi mesterség, az első darabok már időszámításunk előtt elkészültek az akkori Kínában. Bár a kezdetekben főképp hadászati célokra használták, népszerűségéből az idők múlásával nem veszített, sőt, generációk számára a szabadtéri játékok egyik legnépszerűbbike volt. Nincs ez másképp napjainkban sem: kiváló időtöltés, szórakozás és készségfejlesztés is egyben. Nézzük is röviden, mi mindent érdemes tudni róla.

Mire lesz szükségünk a sárkányreptetéshez?

Természetesen a legfontosabb a megfelelő erősségű szél, hiszen nélküle még „felszállni” sem leszünk képesek vele. Viszont nem csak szélcsendben, viharos körülmények között sem nagyon fogjuk tudni használni, felesleges is ilyenkor próbálkozni. Szükségünk lesz megfelelő területre, például mezőre vagy rétre, ahol van elég terünk. A sárkányreptetés számára ideális terep egy legalább 100 x 100 méteres terület, amely körül sem magas fák, sem magas épületek, villanyvezetékek vagy vasúti felsővezetékek nincsenek. Alapszabály, hogy az autóutaktól 500 méteres, repülőterektől pedig 5 kilométeres távolságot tartsunk.

És már csak a papírsárkány az elengedhetetlen kellék ahhoz, hogy hódoljunk ennek az izgalmas és érdekes szórakozásnak. Kis helyet foglal, akár egy táskában is elfér, bármelyik kirándulásra vagy nyaralásra gond nélkül vihetjük magunkkal. Különböző változatokban készül, az egyszerűbb daraboktól kezdve az igazi profiknak szóló kivitelezésekig. Bár az elnevezés továbbra is papírsárkány, a modern darabok már közel sem fából, papírból vagy egyszerű nejlonból készülnek. A rudazat lehet üvegszálerősítésű poliészter, míg a vitorla sok esetben poliészterszövetből készül, míg a profi precíziós sárkányok már akár karbonszálas rudazattal is rendelkezhetnek.

Kétzsinóros és egyzsinóros papírsárkány

Az igazán profik, akik akár versenyszinten is űzik ezt a sportot, általában kétzsinóros modelleket használnak. Ezek választéka kifejezetten széles skálán mozog, a versenydarabok ára akár a százezres összeget is elérheti. És akkor még mindig léteznek bonyolultabb kivitelezések, mint a négyzsinóros típusok, amelyekkel már szinte valamennyi mutatvány kivitelezhető. Ha gyermekünket szeretnénk bevezetni a sárkányreptetés rejtelmeibe, természetesen nem kell ilyen bonyolult darabbal kezdeni – ugyanakkor ki tudja, mennyire szeret bele a játékba és lesz szüksége később egy komoly darabra. Már az egyzsinóros papírsárkány kiváló választás lehet kezdők számára, valamint léteznek átalakítható típusok is, amelyek könnyedén változtathatók egyzsinórosból kétzsinórossá.

Hogyan kell egyzsinóros papírsárkányt eregetni?

Ha a megfelelő terep és időjárási viszonyok rendelkezésünkre állnak, akkor álljunk úgy, hogy mi a szélnek háttal legyünk, a papírsárkány pedig a széllel szemben. Ha sikerül szelet fognunk és a papírsárkány elkezdett felemelkedni, arra figyeljünk, hogy mindig annyi eresztőzsinórt engedjünk, hogy az feszes maradjon. A laza zsinór ugyanis instabillá teszi a sárkányt és a sokkal könnyebben össze is gubancolódik. Ha a szélerősség megfelelő, akkor pedig a sárkány egy helyben állva, futás nélkül is felemelkedik. A kétzsinóros sárkány eregetése ennél valamivel bonyolultabb, összetettebb és több lépcsős feladat, nem csak a feleresztést, hanem az irányítást tekintve is. Ha gyerekünket komolyabban érdekli a sárkényreptetés, az interneten elérhető oktatóanyagoknak köszönhetően könnyedén elsajátíhatjuk ennek alapjait is.

Miért hasznos a sárkényreptetés gyerekek számára?

A sárkányeregetés amellett, hogy még felnőttek számára is remek szórakozás, kiváló tanulási és fejlődési lehetőséget nyújt minden gyerek számára. A sárkányreptetés kiválóan javítja a problémamegoldó, koncentráció- és megfigyelőképességet. Hiszen néha jobban belekap a szél, feltűnik egy madár vagy egy fás terület szélére sikerül tévedni a papírsárkánnyal. Vigyázni kell rá a magasban is, ez pedig nem csak a felelősségtudatot erősíti, de a térlátásra is jó hatással van és javítja az irányítási készséget is.