Kockajátékok régi-új köntösben
Tagged Tags:

A kockajáték szó hallatán a legtöbben azokra a társasjátékokra gondolunk, melyekhez dobókocka használata szükséges. Saját gyermekkorunkból sokan emlékezünk a klasszikus játékokra, s esetükben egy kartonlapra nyomtatott pálya, néhány bábu és dobókocka elegendő volt a hosszú órákra elegendő szórakozáshoz.

Napjainkban minden korábbinál szélesebb kínálattal lehet találkozni a webáruházak és a játékboltok kínálatában, így a kreatív megoldások kedvelői is megtalálják számításukat abban. De mégis mitől népszerűek újra a kockajátékok? Miben rejlik titkuk a korszerű konzolos játékokkal szemben? Csak a gyerkőcök lelik örömüket a társasjátékokban? Tarts velünk, cikkünkben ilyen kérdésekre keressük a válaszokat.

Ebben rejlik a kockajáték titka

A kockajáték titka abban keresendő, hogy igen változatos formában elérhető, és szinte minden korosztály megtalálhatja új kedvenceit közöttük. A dobókockás társasjátékok már nem csupán a hagyományos formában kaphatóak, hanem újszerű, a fantáziát, a kreativitást megmozgató típusokban is gondolkodhatunk.

Az építőkockák, mint a kockajáték sajátos típusa szintén remek választásnak bizonyulnak akkor, ha az alkotást és a világ dolgainak megismerést helyezzük fókuszba. A LEGO kockák generációkon átívelő tradíciót tudhatnak maguk mögött, de vannak olyan klasszikus társasjátékok is, melyek a kockajáték-elven alapulnak, és ma is kaphatóak a jól ismert formában.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy napjaink konzolos játékai mellett miként rúgnak labdába a tényleges társasjátékok. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a PC-t és az online játékokat érdemes néha kiiktatni a mindennapokból. A gyermeknevelés során egyre többen igyekeznek a klasszikus játékok világát beépíteni a kicsik életébe, hiszen ezekkel a szociális kapcsolatok is jobban építhetőek, mint a konzolos megoldásokkal.

Kockajátékok: megtanítanak nyerni és veszíteni

A gyermek társas kapcsolatainak kiépítésében a közös játék kiemelt jelentőséggel bír. Nem véletlen, hogy a kockajátékok mind több gyerkőc szobájában megtalálhatóak. Legyen szó családi összejövetelről, vagy a pajtásokkal töltött időről, a hagyományos kockajátékok izgalmas órákat ígérnek a résztvevőknek. Az életben nagy szükség van arra, hogy méltósággal nyerjünk, és szükség esetén veszítsünk. Az ehhez szükséges mentális és érzelmi képességeket a gyermekek a társasjátékok használatával is elsajátíthatják. Tanulni sosincs késő, ráadásul a kockajátékok, a kártyás megoldásokkal kombinált verziók tulajdonképpen korosztálytól függetlenül remek választásnak bizonyulnak. Vannak olyan típusok, mint például a Bang kockajáték, melyek nem csak a gyermekek számára jelentenek tökéletes kikapcsolódást.

Bang kockajáték: kalandozz egy ismeretlen világban!

A régi társasozások idejét idéző típusok éppen úgy elérhetőek a mai online kínálatban, mint azok a játékok, melyek újszerű köntösben kínálják a közös szórakozás lehetőségét. A Bang kockajáték például a vadnyugati banditák világába kalauzol, a dobókockák pedig különféle lehetőségeket rejtenek magukban a játékosok számára. Érdemes a kiegészítők között is körülnézni, ugyanis a neves gyártók újabb és újabb megoldásokkal lépnek a piacra, akár a felnőtt korosztály igényeinek is megfelelve.

Mi alapján érdemes választanod a kockajáték kínálatból? Hogyan találhatod meg azt, mely garantáltan elnyeri a gyerkőc tetszését? Elsősorban érdemes odafigyelni arra, hogy hány éveseknek javasolja a gyártó a játékot. Nem mindegy a gyermek érdeklődési köre sem. Ha például a lövöldözős, vadnyugati játékok nem állnak közel hozzá, akkor más típusok között érdemes nézelődni.

Számos olyan kockajáték is elérhető manapság, melyek tulajdonképpen korosztálytól függetlenül javasoltak. Erre akkor is érdemes gondolni, ha egy-egy baráti, családi összejövetel programjának megszervezése a cél. A tapasztalatok szerint meglepően sokakat lekötnek a társasjátékok, ráadásul az ilyen módon egymással töltött idő valóban a másikra figyelésről szól, és nem kalandozunk el közben a világhálón, az okostelefonon böngészve. Kell ennél több az értékes társas kapcsolatok kialakításához és gondozásához?