Kreatív és izgalmas szabadtéri játékok gyerekeknek
Tagged Tags:

Minden szülő tudja jól, hogy a gyerekek egészséges fejlődéséhez több dolog elengedhetetlen. Például az egyedül végzett, elmélyült, magányos játék éppúgy része kell legyen a mindennapjaiknak, mint a szabadtéri játékok végzése, amelyek kifejezetten gyerekek számára lettek létrehozva. Ezek általában néhány éves kortól élvezhetőek, illetve nyilván valamelyest függ a gyerek fizikai és szellemi állapotától, érdeklődésétől. Amennyiben például egy gyerek nem annyira mozgékony, hanem inkább ábrándozni szeret, nem biztos, hogy a szabadtéri játékok lesznek a kedvencei, de az is lehet, hogy ennek az ellenkezője az igaz, mert a kinti levegő és a külső hatások egészen más típusú fantáziákat mozgatnak meg az emberben.

A szabadtéri játék nem csupán a friss levegő üdítő hatása miatt szükséges tehát, hanem egy sor olyan inger is éri az emberi szellemet, amely egy benti térben nem jöhet létre. A természet csodás színei és mozgása, változékonysága, legyen szó állatokról vagy növényekről, mind-mind hozzájárul ennek az egyedi térnek a hatásához. A szabadtéri játékok köre a régmúltban meglehetősen unalmas volt, hiszen a piacgazdaság korlátai miatt meglehetősen hasonló volt minden játszótér felszereltsége. Nem úgy mostanában, amikor az Európai Uniós standardokat követve igencsak megugrottak a lehetőségek.

Szabadtéri játékok a sokszínűség jegyébenszabadtéri játékok

Ez vonatkozik a használt anyagok milyenségére éppúgy, mint a játékok újszerűségére. Az egészen egyszerű fizikai erőket használókon túl megtalálni már a körmönfont csúszdákat, esetleg mászófalak is, amelyek akár órákon át képesek lekötni az aprónép figyelmét. Ami külön érdekessége ezeknek a szóban forgó játszóalkalmatosságoknak, hogy általában nincs megjelölve rajtuk, hogy hány éves korosztálynak szánták a készítők, pedig nyilvánvalóan van egy elképzeltnek hitt, ideális korosztály, akinek a szóban forgó tér maximális szórakozási lehetőséget jelent majd.

Ez persze fordítva is igaz, hiszen ha túl kicsi még esetleg a gyerek a bizonyos eszköz használatára, akkor nem fogja őt kellően lekötni, esetleg rosszabb esetben nem lesz elég biztonságos a játék használata. Mindkét verzió rossz, de általában a készítők igyekszenek szem előtt tartani azt az elvet, hogy bárki tévedjen is a konkrét játszótérre, mindenki találjon magának való elfoglaltságot, hiszen sok családban különböző korú gyerekek is találhatóak.

Többfélék lehetnek a szabadtéri játékokszabadtéri játékok

Meg kell ugyan jegyezni, hogy a gyerekeknek való szabadtéri játékok fogalmát nem merítik ki a játszóterek, hanem ellenkezőleg, ebbe rendkívül sok minden belefér. Példának okáért egy a mai korban már közönségesnek tekinthető trambulin, vagy ugrálóvár, amely szinte bármelyik családban már hagyományosnak tekinthetően adott, szabadtéri játéknak minősül. Ezek ugyan elhelyezhetőek benti térben is, de általában nem található egyik családi házban sem akkora tér, ami alkalmat adna ilyen méretű dolgok elhelyezésére.

Emellett pedig, ahogy az előbbiekben már érintettük, a friss levegőn való tartózkodást észrevétlenül is bebiztosítják ezek a lehetőségek. Levegőre pedig minden gyereknek szüksége van az egészséges fejlődéshez, hiszen könnyen észrevehető, hogy lényegesen jobban tudnak aludni a gyerekek olyankor, ha sok időt töltenek aktívan a szabadban, szemben az olyan napokkal, amikor ki sem dugják az orrukat, és a házban lustálkodnak. Az alvásminőség pedig bizonyítottan hozzájárul a közérzethez, az egészséghez, erőnléthez, és még ki tudja mi mindenhez.