Memóriát fejlesztő játékok gyerekeknek: hogyan válasszunk az életkor és az érdeklődés figyelembevételével?
Tagged Tags:

A memória fejlesztésére minden életkorban szükség van, érdemes azonban minél korábban elkezdeni, ehhez jönnek kifejezetten jól a fejlesztő játékok gyerekeknek. A memória és a logika kéz a kézben járnak egymással. Az a gyerek pedig, akinek mindkét képessége fejlett, behozhatatlan előnyökre tehet szert az óvodában és az iskolában is.

Fejlesztő játékok típusai

A gyerekek ahogy növekednek, egyre több ideig képesek koncentrálni a figyelmüket. Kezdetben csak pár percig figyelnek, óvodáskorban már hosszabb ideig is képesek, míg az iskolában 45 percen keresztül is fenn kell tartaniuk a figyelmüket. Azonban nemcsak az életkor előrehaladtával nőhet a gyerekek koncentrálóképessége, ugyanis az tanulható is az emlékezetet fejlesztő játékok segítségével. A koncentráció, a memória javítására minden olyan játék alkalmas, mely hosszabb időre képes lekötni a kicsik figyelmét. Érdemes több típust is kipróbálni, hogy felmérhessük, melyiket szereti leginkább a lurkó, aztán a kedvelt változatokat váltogatni a kevéssé kedveltekkel.

Memóriakártya játék minden korosztálynak

A fejlesztő játékok gyerekeknek szánt típusai közül a legrégebbi és még mindig a legnépszerűbb darab a memóriakártya. Ez elérhetőek a hagyományos, papírból készült változatban, de a tartósabb, fából vagy műanyagból készült fejlesztő játékok gyerekeknek készült változatai is kaphatóak a boltokban. Számos módon használhatóak: magányosan, párok keresésével vagy többen, kisebbfajta versenyt rendezve. Sőt, akár még otthoni körülmények között, saját magunk is készíthetünk memóriakártyákat.

Puzzle már egészen kicsi kortól

A kirakózás jó móka, ami még az emlékezőtehetséget és a logikát is fejleszti. Már kétéves kortól kaphatóak óriási részekből, de kevés darabból álló kirakók. Az életkor előrehaladtával pedig a puzzle darabjai egyre kisebbek, a darabok száma pedig egyre nagyobb lesz. 6 éves kortól már több száz darabossal is találkozhatunk, melyeket később akár a több, mint 1000 darabos termékek is felválthatnak. Manapság igen népszerűek a 3D kirakók is, melyekkel komplett építmények hozhatók létre. A kirakók különleges típusai a modellező készletek, melyek darabjaiból járművek, különféle alakzatok hozhatók létre. Egy ilyen játék a memória mellett a logikát és a konstruktív látásmódot is kiválóan fejleszti. Felnőtteknek is kitűnő ajándék.

Társasjátékok a család szórakoztatására

Ha nem csak a gyermek logikáját szeretnénk fejleszteni, de közösségi élménnyé is emelnénk a játékot, érdemes beszerezni egy életkoruknak megfelelő társasjátékot. Ezek már óvodáskortól elérhetőek, az egyszerűbbektől kezdve egészen a bonyolultabb, összetett gondolkodást igénylő társasjátékokig minden elérhető. Társasjátékból minden otthonban megtalálható néhány darab. Nem véletlenül, hiszen összehozza a családot, kellemes légkört varázsol, a versengés pedig mókás pillanatokat is tartogathat.

A logikai játékok egyéb típusai

Fejlesztő játékok gyerekeknek más formában is elérhetőek. Elég csak a jól ismert rubik kockára, az ördöglatakra vagy a jó öreg torpedóra gondolni. Ha nincs a közelünkben játék, papír és ceruza segítségével is könnyedén játszhatunk egy jót: jöhet az ország-város, az akasztófa vagy a szólánc nevű játék. Ezek mind-mind fejlesztik a logikát, a memóriát, sőt még a szókincset is.

Láthatjuk, hogy a tanulásnak számos módja van. A különböző képességek – a logika, a kognitív képességek, a finommotorika és a logika – azonban nem választhatóak el egymástól és nem is szabad erre törekednünk. Így a legtöbb játékkal minden képesség egyszerre fejlődik. A koncentrációt, a figyelem fókuszálását és megtartását segítő, valamint az emlékezőtehetséget javító játékok rendkívül hasznosak a későbbi tanulási képességek megalapozásához. Érdemes ezt minél korábban elkezdeni.

Tudatosan, következetesen kell beépítenünk ezeket a fejlesztéseket az életükbe, így észre sem veszik majd, hogy tanulnak, hiszen játék közben teszik majd azt. Az említett képességek fejlesztésének segítségével örömmel, vidáman fedezhetik majd fel a világot. Olyan szemüvegen keresztül, melyet elkerül majd a szorongás és a görcsös megfelelési kényszer.