Miért fontosak a kézügyesség fejlesztő játékok?

A gyerekek fejlődésének alapját képezi a kézügyesség fejlesztő játék, melyet többféle formában vásárolhatunk meg. Ezen játékok használatával egyre ügyesebbé válnak a kicsi kezek. Ahogy minden életkor másfajta sajátosságokkal rendelkezik, úgy van szüksége a gyerekeknek a különböző szintű fejlesztésre. Ne feledd, hogy az alapoktól kell mindent elkezdeni, ha pedig az alapok stabilak, lehet a következő szintre lépni. A kézügyesség fejlesztő játékok pedig épp ezt a célt szolgálják, miközben a lurkók kreativitását is növelik.

A fejlesztő babajátékok az elsők a sorban

A babát váró kismamák és kispapák a gyermek kelengyéjének megvásárlásakor fejlesztő babajátékok tömkelegével találkozhat. Sokukban felmerül a kérdés, hogy miért kéne egy pár hónapos bébit máris fejleszteni. Első hallásra talán tényleg furcsa lehet, de a fejlesztő babajátékok természetesen nem jelentenek komoly kihívást az apróságoknak, hiszen természetes reakcióikra lettek kifejlesztve.

A babák szeretnek mindent megfogni, ami a kezük ügyébe kerül, így egy puha plüssbe varrt csörgő-zörgő játék felkelti az érdeklődésüket és segít nekik a fogás helyes elsajátításában. A játszómatrac vagy a kiságy fölé lógatott, színes és puha játékok a távolság felismerését fejlesztik többek között. Így a kicsi játszva tanulja meg azokat a dolgokat, amelyekre szüksége van az életben.

Manapság igen divatos az úgynevezett matatófal, ami nem más, mint sok apróság vagy épp egy tematikus játékrendszer a falon, amit lehet fogdosni, forgatni, nyomkodni, egyszóval mindent lehet vele csinálni. Sok szülő kreatív módon maga rakja össze a matatófalat, amire felkerülhetnek akár régi, de még kattintgatható villanykapcsolók is.

Életkor alapján választhatók ki a megfelelő fejlesztő játékok gyerekeknek

Azért nem érdemes erőltetni a gyorsabb tanulást és a szintugrást, mert az a gyermek nagyobb korában üt vissza, például megnehezíti az írás- és olvasástanulást is. Érdemes tehát betartani a kézügyesség fejlesztő játékok dobozán szereplő életkor megjelölést. A játékgyárak ugyanis külön szakértői csoportokat foglalkoztatnak annak érdekében, hogy minden gyermek a saját szintjének megfelelő foglalkoztatóhoz jusson.

A legjobb fejlesztő játékok tele vannak színes és mozgatható részletekkel, gyakran logikai feladvánnyal kombináltak, így még jobban megmozgatva a gyermekek gondolkodását és fejlesztve szem-kéz koordinációját. De ugyanilyen jók az olyan játékok, melyek darabjai különféle textúrájú felülettel vannak ellátva. Ha egy kendővel bekötjük a gyermek szemét, vakon kell megtalálnia tapintása segítségével az egyforma darabokat. Ha sokat gyakorol, ezt a képességét a későbbiekben is jól tudja majd használni.

Nem szemét, hanem a finommotorikát fejlesztő játékok!

Sok olyan játék létezik, ami alig jár kiadással, viszont hihetetlen mértékben fejleszti a kisgyermekek finommotorikus készségeit. Ilyen például színes papírok apró cafatokra való tépkedése, amit meg sem kell a kicsiknek tanítani, ösztönösen imádják.

A másik – ha nem szeretnénk színező- és adalékanyagokkal kevert gyurmát adni a gyermek kezébe – a régi, jól bevált só-liszt gyurma, amit akár egy kis ételszínezékkel meg is színezhetünk. Szerencsére ma már kaphatók olyan gyurmák is a játékboltokban, amelyek nem tartalmaznak káros anyagokat és még a szőnyegbe sem ragadnak bele!

A gyurmázás esetében – ebben a korban – nem a komoly alkotás a lényeg! Sokkal inkább az, hogy a kis ujjak gyúrják és gyömöszöljék a puha anyagot, és egyszerűbb alakzatokat formázzanak belőle. Ezekből lesznek később a mesterművek!

A ruhacsipeszek is remek szolgálatot tesznek, ha kézügyesség fejlesztő játék lesz belőlük. A babaruhák ugyanis ugyanúgy felcsíptethetőek egy gyerekméretű szárítóra, mint a felnőtteké.

Az ecset nélküli festés is jó móka, hiszen ott van 10 ujjacska, amit remekül lehet használni az alkotásra. Fontos, hogy olyan festéket vásároljunk, ami nem tartalmaz egészségre ártalmas vegyületeket, mivel nem ritkán a gyerek szájában köt ki az ujja. Ez pedig gyakran ez még a kézmosás előtt történik meg.