Miért szórakoztató a szabadulószoba gyerekeknek?

Ami az utóbbi éveket illeti, jelent meg néhány újdonság a piacon, ami a szabadidős tevékenységeket illeti. Igaz ez a felnőttek, de akár a gyerekek szórakoztatására egyaránt. Egy ilyen viszonylag újszerű dologról fogunk most írni Önöknek, ami nem más, mint a szabadulószoba gyerekeknek. Feltehetően már nagyon sokan hallottak arról, hogy mi is az a szabadulószoba. Egy rendkívül új jelenség, de mindig gyakrabban hallani róla, feltehetően azért, mert nagy élményt jelent a résztvevőknek. Az a lényege, hogy adott egy szoba, ahová a résztvevők bemennek, és bent is maradnak egy bizonyos ideig, konkrétan addig, amíg ki nem jutnak onnan. Általában adott egy időmennyiség, ami egy óra szokott lenni, bár ez változhat.

Kreatív szabadulószoba gyerekeknek

A kijutás feltétele pedig az, hogy bizonyos feladatokat el kell végezni, meg kell oldani, és ha ez adott idő alatt sikerül, akkor eljön a megérdemelt szabadság. Ezek rendre olyan feladatok, amelyekhez sem erő, sem lexikális tudás nem szükséges, hanem kizárólag kreativitás, fel kell magunkat találni. Rejtélyeket, találós kérdéseket kell megoldani. Általában nem egy személy játsza, hanem többen, nem ritkán baráti társaság. Ezáltal sejthető, hogy a lényeg a csoportos jellegben van, tehát hogy a résztvevők csapatként működjenek, együtt kell gondolkodni és dolgozni ugyanis annak érdekében, hogy minél ügyesebben haladjon a játék. Amennyiben nem tud mindenki részt venni aktívan, már meg is szűnt a móka, hiszen a lényeg a közös pillanatok maximális megélésében van.

Szabadulószoba gyerekeknek pánikgombbal!

A szoba, pontosabban a játék kialakítása szinte mindig valamilyen téma, vagy történet köré van építve, játszódhat akár más korban is a sztori. Tekintve, hogy ez egy nagyon intenzív élmény, annak dacára, hogy aránylag rövid programról van szó, mégis maradandó élményt szokott okozni az embernek, hiszen mindent bele kell adni, hogy győztesen jöjjünk ki a helyzetből. Ugyanis ez egy verseny, bizonyos értelemben. Tudni kell, hogy ez az egész helyzet meglehetősen klausztrofób, vagyis a bezártság érzése meglehetősen erős.

Pontosan ezért, biztonsági okokból elhelyeznek minden szobában egy úgynevezett pánikgombot, amit érdemes megnyomni, ha úgy véljük, hogy elhatalmasodik rajtunk a rossz érzés. Ezt megnyomva nem fogjuk tudni befejezni a játékot, hiszen kinyitódik az ajtó, és kvázi megmenekülünk. Rátérve végre cikkünk fő témájára, néhány gondolatot szeretnénk írni a gyerekeknek kitalált szabadulószobákról is. Ezek tulajdonképpen ugyanazt tudják nyújtani a résztvevőknek, mint a fentiekben leírtak, csak azzal a különbséggel, hogy ebben a verzióban már gyerekek is részt vehetnek.

Szabadulószoba családoknak

szabadulószoba gyerekeknek

Ez lényegesen megbonyolítja a szoba kitalálóinak munkáját, hiszen a felnőtteknek éppúgy kell, hogy érdekes legyen, mint a gyerekeknek, hiszen a cél az, hogy az egész család számára élvezhető programot biztosítsanak. Egy valódi családi program ez, amely során muszáj egy csapatként léteznünk. Általában a legkisebbeknek ez a program nem lesz aktuális, talán a 10 éves kor az, amikor valóban élvezhetővé válik a dolog. Meg kell jegyezni, hogy nem a legolcsóbbak közé tartozik ez a kiruccanás, de minden bizonnyal rengeteg emlékünk, élményünk keletkezik majd, és még sokáig lesz miről beszélgetni. Sajnos a szolgáltatás újszerűségéből adódik, hogy még nincsen sok belőle Magyarországon. Sőt, feltehetően csak a nagyobb városokban lesz elérhető, és ott sem végtelen mennyiségben. További hátránya, hogy ha egy szabadulószobát már meglátogattunk, valószínűleg többé nem lesz élvezetes, hacsak a működtetők nem újítanak valamit folyton.