Mikor van a balkezesek világnapja?

Augusztus 13. a balkezesek világnapja. A balkezesek világnapját először 1976-ban tartották meg, az esemény pedig a balkezes társadalom megkülönböztetése ellen fojtatott harcról szólt. A nemzetközi világnapon górcső alá kerültek azok a negatív tényezők, amelyek a balkezeseket érintették.

Egyáltalán nem számít ritkaságnak

Az emberek számottevő többsége a jobb kezét használja a finomabb tevékenységek (írás, rajzolás, tisztálkodás stb.) elvégzéséhez. Nézzünk csak szét a családban, ismeretségi körünkben, a legtöbben bizony jobbkezesek. A balkezesség mégsem ritka jelenség. A világon körülbelül minden hetedik ember balkezes. Ki gondolta volna, hogy ez az egyszerű, hétköznapi biológiai tényező még néhány évtizeddel ezelőtt is hatalmas hátrányt jelentett a számukra!

Balkezesen egy jobbkezes társadalomban

Szerencsére a mai modern társadalmunkban a balkezesség helyén való kezelése nem téma- muszáj azonban megjegyeznünk, hogy ez alig néhány évtizeddel ezelőtt nem volt így. Sajnos az iskolákban gyakori volt az úgynevezett „átnevelés”, ami igencsak drasztikus eljárásokat takart annak érdekében, hogy az adott balkezes személy inkább a jobbkezét használja az írás elsajátítására. A balkéz lekötözése, sőt a testi fenyítés is bevett szokások voltak az átnevelés jegyében. Szögezzük le még az elején: az átszoktatás bárminemű változata szigorúan tilos, ez ugyanis több komoly rendellenességet is megalapozhat a gyermek számára a továbbiakban: diszlexia, dadogás, tanulási nehézségek – csak, hogy néhányat említsünk a sok közül.

Informálódjunk megbízható forrásból

A balkezesek világnapja azoknak is remek alapot nyújt a tájékozódásra, akik keveset tudnak a balkezességről, viszont valamilyen oknál fogva -például a gyermekük által- érintettek a témában. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a szóban forgó kézpreferencia nem megszokás kérdése, hanem biológiai sajátosság. A tudósok szerint már az anyaméhben elválik, kinél melyik keze lesz a domináns. Szülőként egyébként könnyen „tesztelhetjük” a gyerekünket – figyeljük meg, hogy a felé nyújtott tárgyért melyik kezével nyúl. A későbbiekben, ha előkerül a papír és a zsírkréta, szintén megfigyelhetjük azt, melyik kezével végzi a mozdulatokat, melyiket használja szívesebben.

A bal-, illetve a jobb agyfélteke és a kézpreferencia kapcsolata

A balkezesek körében megfigyelték, miszerint az esetükben a két agyféltekéjük közül a jobboldali a domináns (a jobbkezeseknél pedig a baloldali). A jobb agyfélteke dominanciát a művészi hajlammal, a kreativitással kötik össze. A művészek körében egyébként jellemzően sok a balkezes, gondoljunk csak Michelangelora, Leonardo da Vincire, Beethovenre, Mozartra, Goethere vagy épp Petőfire. Az egyébként, hogy kinél melyik agyfélteke a domináns (vagy, hogy ki melyik kezét használja) nem határozza meg az intelligenciaszintet.

Hogyan könnyítsük meg a gyermekünk dolgát?

Kétségtelen, hogy a dominancia felismerése és helyes kezelése az első lépés annak érdekében, hogy a gyermekünk ne kerüljön hátrányos helyzetben a későbbiekben. Különösen az iskola első hónapjai bizonyulnak nehéznek a számukra – teljesen új helyzetben találják magukat, számos új eszközzel kell közelebbi ismeretséget kötniük.

Jobbkezesként talán nem is gondolnánk, hogy a legegyszerűbb iskolai eszközök, mint a hegyező vagy olló milyen bosszúságot okoz annak a gyerkőcnek, aki balkézpreferenciával rendelkezik. Mert ezek a kellékek bizony jobbkezeseknek lettek fejlesztve, és a használtuk megerőltető a balkezesek számára. Könnyítsük meg a gyermekünk dolgát azáltal, hogy kifejezetten balkezes iskolai használati tárgyakat vásárolunk a számára.

Az íróeszközök és kellékek gondos kiválasztásának fontossága

Az ideális balkezes ceruza ergonomikus fogózónával rendelkezik, vastag, ám emellett nem nehéz. A háromszög testű írószerek például kényelmes használatot biztosítanak a gyerkőcnek. A balkezes toll kiválasztása is rendkívül nagy figyelmet igényel. Az elsőszámú probléma az, hogy az írásrendszerünk balról jobbra halad, a jobbkezesek húzzák a betűket.

Ezzel ellentétben a balkezeseknek tolniuk kell maguk előtt a betűket, ami nagy nehézséget okoz a számukra, hiszen még a papír rostjaival is meg kell küzdeniük írás közben. Éppen ezért fontos, hogy a tollban kellőképpen meg tudjon kapaszkodni a három fogóujj, ne okozzon nehézséget az íróeszköz kényelmes megtartása. A tintának gyorsan száradónak kell lennie, hiszen a balkezesek könnyen elmaszatolhatják a papírra vetett sorokat.

Balkezesek világnapja – beszéljünk róla

Ha a gyerkőc balkezes, és már lassan-lassan iskoláskorú lesz, beszélgessünk vele a témáról. A balkezesek világnapja is remek lehetőséget biztosít erre, persze a téma bármikor felmerülhet. Fontos viszont, hogy szülőként (különösen folyamatosan aggódó édesanyaként) mi se bonyolítsuk túl a témát, éreztessük inkább a gyermekkel azt, hogy ez egyáltalán nem számít hendikepnek. A balkezesség egy abszolút természetes biológiai jelenség, ami, a megfelelő eszközök beszerzése mellett egyáltalán nem jelent hátrányt a mindennapok során.