Mikor van a Föld világnapja?

A Föld világnapja nagy eseménynek számít, amit április 22-én tartanak. Amint azt a jeles nap elnevezése is jól tükrözi, a Föld napjának apropóján a bolygónk védelme kerül a középpontba, mint téma. Az április 22-én szervezett rendezvények is ezt a roppant fontos topikot helyezik a középpontba.

A gyerekek egyszerűen imádják

Manapság annyi mindennek van már világnapja – a szerelemnek, a nevetésnek, a barátságnak, csak hogy valóban csupán néhányat említsünk a sok közül. A Föld világnapját akár közösen is megünnepelhetitek a gyerekkel, méghozzá kreatív játékok formájában. A gyerekek egyébként is játszva tanulnak a leghatékonyabban, az pedig tény, hogy eredendően kíváncsiak az őket körülvevő világra. Szívesen vannak odakinn a szabadban, szeretik a különféle élőlényeket – így a Föld világnapja tulajdonképpen olyan kedvenc eseménnyé avanzsálhat, amit a gyerekek minden évben számontartanak majd és alig várnak.

A Föld napja – programok, amelyek a „nagyoknak” is előnyükre válnak

Míg a gyermekek önzetlen szeretettel és érdeklődéssel tekintenek a körülöttük lévő világra, addig a felnőttek, a folyamatos rohanás közepette hajlamosak elfeledkezni a bolygónk méltatásáról és a védelme fontosságáról. Éppen ezért a közös programok a számukra is hasznosnak bizonyulnak – emlékeztetik ugyanis a felnőtteket arra, milyen csodás a világ, amelyben élünk.

Kreatív ötletek a Föld napjára ovisoknak

A legkisebbek imádnak festeni – és nem kevesebb lelkesedéssel játszanak a lufikkal is. E kettőt okosan kombinálhatod, ha a gyereked oviskorú. A felfújt lufi alját fessétek be közösen kékre és zöldre (ez jelképezi majd a Földet) és nagy kartonlapra nyomjátok rá azt. Az eredmény egy kreatív Föld-alakú forma lesz. Ha tovább fokoznátok a hatást, a kartont előzőleg fessétek feketére, majd egy használaton kívüli fogkefét fehér festékbe mártva spricceljétek le itt-itt a fekete a lapot, ami jelen esetben természetesen a világűrt szimbolizálja. Az aprócska pontok a csillagok, amelyek közé máris nyomtathatjátok a fent említett lufis módszerrel a Földet.

Elő a térképpel – no meg a ragasztóval!

A Föld világnapja apropóján tanulmányozzátok kicsit a térképet, beszéljétek át, milyen színnel vannak jelölve a kontinensek, a hegyek és a vizek. Ha a gyerek megjegyezte, melyik szín mit jelent, kezdődhet a közös móka! Egy régi színes újságot tépkedjetek szét apró darabokra, majd egy nagyobb kartonlapon előrajzolt Föld-formára ragasszátok rá a lapocskákat aszerint, ahogy a térképen láttátok a bolygónkat.

Ablakdísz egyedire szabva

A következő kreatív ötletünk valóban nagyon látványos. Vegyétek elő a háztartásban található kávéfiltereket (fillérekért beszerezhető egyébként, ha nincs odahaza), és rajzoljátok rá a kör formájú papírra színessel a kontinenseket, illetve az óceánokat. Egy üres ablaktisztító flakonba töltsetek vizet, majd spricceljétek le azzal az elkészült miniatűr bolygókat. A színek csodák-csodájára egybefolynak, egyedi variációkat alkotva. A megszáradt remekműveket érdemes az ablakba ragasztva közszemlére tenni, hadd lássák a szomszédok, hogy nemcsak kreatívak, de környezettudatosak is vagytok.

Mutatós alkotások hungarocellből

Ha a Földet a maga valós formájában szeretnétek miniatűrben megalkotni, látogassatok el a legközelebbi hobbi-boltba és vásároljatok néhány hungarocell gömböt, illetve zöld és kékszínű krepp papírt. A gömböt először a kékszínű papírral ragasszátok körbe, majd a kontinenseknek megfelelően vigyétek fel a zöldszínű kreppet is a gömbre – s voilá, készen is van a saját kis bolygótok! Miközben alkottok, mindenképpen beszélgess a gyerkőccel arról, miért is fontos a környezetvédelem, miért élvez kiemelt prioritást a bolygónk védelme. Ha úgy látod, a gyerek érdeklődő, akár a Föld keletkezéséről, a világűrben elfoglalt helyéről is szót ejthettek.

A Föld világnapja – az alapok lehelyezésének fontosságáról

Érdemes a gyermeket minél korábban megismertetni a Föld világnapjának jelentésével, fontosságával – persze mindezt a kis lurkó szintjén maradva, játékos formába csomagolva. Ha kellő figyelmet szentelsz erre, a későbbiekben természetes lesz a számára mind a környezetvédelem, mint a bolygónk megóvása.