Mire figyeljünk, ha kísérletezős játékot kapott a gyermekünk?

Egy kísérletezős játék remek választás lehet egy kisiskolás gyerek számára. Játék közben, szórakozva tanulhat meg hasznos dolgokat, gyakorlati ismeretekre tehet szert, amelyeket később hasznosítani is tud, vagy felkeltheti érdeklődését egyes tudományok iránt. Legyen szó fizikáról, kémiáról vagy egyszerűen csak szerelésről – akár már ebben a korban is kialakulhat egy olyan érdeklődés, amely későbbi éveit, akár pályaválasztását is befolyásolhatja.

Ugyanakkor komoly játékokról beszélünk, így nem árt végig gondolni, hogy melyik típusra esik a választásod. Az is fontos, hogy az életkorának megfelelőt válassz. A legtöbb teljesen biztonságos a gyerekek számára is, azonban néhány dologra érdemes lehet felhívnod a figyelmét, mielőtt egyedül hagyod játszani vele.

A kísérletezős játékok remek készségfejlesztők.

A különböző kísérletezős, tudományos játékok természetesen feltételezik a megfelelő érettséget gyerekünk részéről, így nem elsősorban egy óvodásnak tudsz egy ilyen meglepetéssel felejthetetlen perceket okozni. Azonban akár már egészen kisiskolás kortól kezdve találhatsz számukra olyan kísérletezős játékot, amely nem csak hosszú időre lekötheti figyelmüket, de kreativitásukat, problémamegoldásukat vagy éppen logikájukat is nagyon jól képes fejleszteni.

A tudományos játékok ugyanolyan színesek és változatosak, akárcsak a minket körülvevő világ. Ha a fizikával szeretnéd megismertetni gyerekedet, bevezetni egyes mechanikai összefüggések világába, akkor akár egy jól megválasztott LEGO készlet is alkalmas lehet erre. Különböző épületeket építhetnek fel, akár napenergiával működő járműveket is összeszerelhetnek. Egyszerűbb robotokat programozhatnak, a kémiai készletekkel pedig kisebb kísérleteket is végezhetnek.

Mire kell figyelni a tudományos játékok kiválasztásánál?

Messze vannak már azok az idők, amikor ezek a játékok komoly veszélyt is jelenthettek a gyerekekre nézve. A század elején az első, a számukra készült kísérletezős játékok különböző veszélyes anyagokat is tartalmazhattak, mint urán és a nátrium-cianid. Olyan veszélyes vegyi anyagok is megtalálhatók voltak benne, amelyeket a hadiparban is használtak és bizonyos dózisban akár mérgező is lehetett – tűnjenek ezek bármennyire is szokatlannak „mai fejjel”.

Szerencsére ma már nem kell ilyen szempontokat mérlegelni a tudományos játékok kiválasztása során, ezek nem csak hogy nem veszélyesek vagy mérgezőek, hanem teljesen biztonságosak is. Azonban, mint minden játéknak, valamilyen szintű kockázatai a kísérletezős játékoknak is vannak – hiszen, főleg a kisebb gyerekek, nagyon szeretnek mindent a szájukba venni. Ezekre természetesen minden játék esetén oda kell figyelni. Nincs ez másképp ebben az esetben sem, különösen az egyes kémiai tudományos játékok kapcsán.

Fontos, hogy minden esetben csak megbízható gyártó termékeit válaszd

A csomagoláson érdemes mindig keresned a kötelező szabványokat – mint például a CE EN71 jelölést. Ez utal az uniós szabványnak való megfelelésre, amelynek a 14 év alatti gyerekek számára készült típusoknak meg kell felelniük. Ezen kívül viszont nem sok olyan veszélyforrás létezik, amelyeket odafigyeléssel és körültekintéssel ne tudnál megelőzni.

A nagyító képes fókuszálni a nap sugarait, amellyel nem csak megperzselni, hanem adott esetben felgyújtani is lehet egy papírlapot. A kémiai játékokban lévő anyagok, még ha nem is ártalmasak, kiválóan össze lehet velük koszolni a szőnyeget vagy a kanapét. Ezért fontos először minden esetben együtt játszanotok ezekkel a kísérletezős játékokkal. Miután megmutattad gyerekednek, hogyan kell az adott játékot megfelelően használni, felhívtad a figyelmét mindarra, amire az adott játék kapcsán oda kell figyelni, akkor jó eséllyel nincsen mitől tartanod.

Ezután gyermeked játszva ismerkedhet meg világunk érdekes, tudományos összefüggéseivel, szerezhet tapasztalatokat a fizika vagy éppen az élővilág alapvető tudnivalóival kapcsolatban. Ez alól kivételt talán a kémiai szettek jelentenek, amelyekhez nem árt, ha mindig csak akkor nyúl, amikor te is a közelében vagy.