Mit kínál a gyerekeknek a kalandpark játszóház?

Olyasmiről fogunk mostani írásunkban elmélkedni, amely fogalmat egyik gyermeknek sem kell bemutatni, hiszen hatalmas ismertségnek és közkedveltségnek örvend napjainkban. Ez a fogalom pedig nem lesz más, mint a kalandpark játszóház.

Ha általánosabban akarnánk fogalmazni, akkor azt is mondhatnánk, hogy játszóház, hiszen ezek az alkalmatosságok számtalan tematikában megépíthetőek. A játszóház az egy olyan beltéri, játszásra alkalmas hely, ahol kicsik és nagyok kitombolhatják magukat.

A helyiség kialakítása

Rendszerint több tíz, vagy akár több száz négyzetmétert vesz igénybe, általában emeletesre építik, hogy minél izgalmasabb, és szó szerint kalandosabb legyen az időtöltés. Gumis, mégis pihe-puha anyagokat használva építik ki, és rengeteg gyermekeknek alkalmas akadályt tartalmaz, amelyeket ha vévigjárnak, egyfelől jól elfáradnak, másrészt egy euforikus élményben lesz részük, hogy végigcsinálták a kalandpályát.kalandpark játszóház

Tulajdonképpen ez egy próbatétel, amely gyerekfejjel nézve reális, mégis kalandokkal teli, és minden erejüket latba vetve csinálják végig az utat. Ez egy kalandpálya, amely szórakoztató, rengeteg mókás pillanatot okoz, és remek testedzés is egyben. Egészen bizonyosan jól elfáradnak a végére, és egy tornaóra semmi lesz ehhez a programhoz képest. Szerencsések azok a gyerekek, akiknek a lakóhelyükhöz található közel egy ilyen hely, és persze az is kell, hogy a szülők néha napján elvigyék oda az aprónépet.

A kalandpart elérhetősége

Fizetős szolgáltatás lévén ugyanis nem minden gyerek kiváltsága, hogy ellátogasson egy ilyen egységbe, habár napjainkban már nem számít ritkaságnak. Sőt, egyre több olyan bevásárlóközpont is van, ahol egy kisebb verziója létezik a játszóházaknak, hiszen amíg a felnőttek végzik az ügyes-bajos teendőiket, és vásárolnak, addig a gyerkőcök könnyedén elütik az időt egy ilyen kalandpark segítségével.

Amennyiben rossz az időjárás, és nem alkalmas arra, hogy kint kössük le a gyerekek energiáját, különösen előnyös meglátogatni egy játszóházat. Itt szinte sosincs felügyelet a gyerekekre, tehát a szülő felel a gyerek viselkedéséért. Hátránya, hogy általában lazán kezelik a gyermeklétszámot a létesítmény üzemeltetői, és ez akár a kisebb gyerekek rovására is mehet. Továbbá az életkor, ami gondot szokott még okozni, hiszen amennyiben több tizenéves, tinédzser futkározik a játszóházban, néha történnek balesetek, ütközések a kisebbekkel, mondjuk az egészen kicsi gyerekekkel, akik még nem biztosak a járás művészetében sem.kalandpark játszóház

Ez egy olyan probléma, ami fejtörést okoz a szülőknek, hiszen független felügyelet híján a felnőtteknek kell eldönteni, hogy mi az, ami még belefér, és mikor kell közbeavatkozni. A játszóházak egyébként, ahogy írásunk elején már érintőlegesen említettük, a legkülönbözőbb tematikában készülhetnek. Gyakori például a kalózok világa, a dzsungel, állatkert, vagy egyéb gyermeklélekhez közel álló területek. Ennek nagy jelentősége egyébként nincs, csupán annyi, hogy a gumis, borító anyagon ezek a képek és ábrák a mérvadóak.

Mindenképpen meg kell még említeni, hogy nincsen játszóház csúszda nélkül. Legalábbis egy magára valamit is adó gyerekszórakoztató egység nem nélkülözheti a csúszdákat, amelyekből számtalan féle lehet. Egy másik nélkülözhetetlen berendezés a trambulin, végül pedig a golyókkal megtöltött teret kell megemlíteni. Minden gyermeket birtokló családnak azt javasoljuk, hogy ha még nem került rá sor, látogassanak el egy játszóházba, különösen a kalandpark játszóház éri meg, hiszen a gyermekek még sokáig fognak emlékezni erre a nem mindennapi élményre.