Nálatok ki lesz idén április bolondja?

Szinte már a legapróbbak is tudják, április bolondja az a személy, akit április 1-jén sikerül valamilyen vicces tréfával beugratni. Április 1-je ugyanis a bolondozás világnapja. Ezen a napon szinte bármilyen ízléses bohókás tréfa megengedett – s jó, ha tudod, senkiben nem bízhatsz ezen a napon!

Ki volt az első április bolondja, avagy homályba vesző gyökerek

Jelenlegi tudásunk szerint nincs egyértelmű magyarázata a szóban forgó, világszerte ismert és szeretett népszokásnak. Egyes források szerint kelta eredetű: az északi vidékek lakói bolondozással, vidám ünnepléssel üdvözölték ezen a napon a tavaszt és a jóidőt. Más kutatások az ókori Rómához kötik az április elsejei szokásokat, és a lányrablásokkal hozzák kapcsolatba az ekkortájt megtartott vad ünnepléseket.

Bolondos szokások a középkori Franciaországból

Érdekes tény, hogy 1564-ig Franciaországban az új év április 1-jén kezdődött. Ezen a napon bevett szokás volt a közeli ismerősök közötti ajándékozás. Az említett évtől viszont a franciák is január 1-jére datálják az új esztendő kezdetét – amit viszont a nép, érthető módon, lassan szokott meg. Az ajándékozás szokását továbbra is tartották, ám az idő múlásával a nap egyre inkább a bolondos meglepetések, beugratások napjává vált, amelynek keretén belül bárki lehetett április bolondja, ha nem figyelt eléggé a környezetére.

Klasszikus áprilisi tréfák

A hagyomány szerint április 1-jén nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is szívesen viccelődnek egymással. Korábban nem egy lurkót szalasztottak el a boltba galambtejért vagy tyúkfogért. Ezek a hagyományosnak számító viccek manapság már kikoptak a köztudatból, ám az áprilisi tréfálkozások, különféle mókás társasjátékok még napjainkban is divatosnak számítanak.

Április bolondja – a másikat semmi esetre se bántsuk meg

A viccelődés, tréfálkozás csak addig számít mókásnak, amíg mindkét fél egyaránt jól szórakozik. Ha a gyerekeid, közeli gyerkőc ismerőseid is előszeretettel bolondoznak április 1-jén, felnőttként a Te feladatot figyelemmel kísérni a tréfálkozás menetét. A másik fél rovására nem követünk el csínyeket, és kizárólag olyan tréfákat eszelhetünk ki, amivel nem bántjuk a másikat sem fizikailag, sem lelkileg – akár ez is lehetne a mottója a modernkori áprilisi bolondozásnak.

Vicces társasjátékok április 1-jére

Ha a gyerekeiddel közösen játszanátok vicces játékokat, mutatunk néhány remek példát, ami egészen biztosan senkinek nem esik majd rosszul – hiszen a csattanón egyformán jóízűen kacaghat „elkövető” és „áldozat” is.

Fordul a kocka, avagy izgalomból nincs hiány a Wazabi vicces társasjátékkal

A Wazabi kockajátékot már a 7-8 éves gyerekek is játszhatják. Az izgalmas kockajáték lényege, hogy a játékosok minél hamarabb megszabaduljanak a birtokukban lévő kockáktól – és a másikra ruházzák át azokat. A szóban forgó társas tele van elképesztő fordulatokkal. Bármi megtörténhet: még az egyik pillanatban nyerésre állsz, a másikban már az utolsó helyen kullogsz. Április 1-jére tökéletes választás.

Egy csipetnyi színészkedés: Nottingham bírája

A címben szereplő társasjáték lényege a póker játékokból ismert blöffölés. A játékosok, jelen esetben „kereskedők” célja ugyanaz: bejutni a piacra, és magukkal vinni a birtokukban lévő árut, majd eladni azokat. Nyilván a csempészáru ér a legtöbbet – viszont ezt Nottingham bírája lefülelheti és el is kobozhatja. Egyezkedés, titkolózás és furfangos cselszövések – a Nottingham bírájával kizárt az unalom.

A vérfarkasok közöttünk járnak

Bár április bolondja nem vérfarkas, a Rettegés Éjszakája nevet kapó társasjátékban a résztvevők között mégis lapul egy-két báránybőrbe bújt fenevad. A roppant izgalmas társasjáték keretén belül a résztvevők egy vérfarkasok által veszélyeztetett falucska lakóit alakítják. A vérfarkasok azonban nem csak kívülről támadnak – ott lapulnak álruhában a parasztemberek között is. A bizalmatlanság, a gyanakvás egyre erősebb: a falusiaknak minden reggel meg kell gyanúsítaniuk azt a játékost, aki szerintük valójában az ellenség. Persze ahhoz, hogy ezt elkerüljük, blöffölni kell, sőt, a másikra is terelhetjük a gyanút, ha elég ügyesek vagyunk.