Népszerű kerti gyerekjátékok házilag
Tagged Tags:

A kerti gyerekjátékok nemcsak az önfeledt szórakozás fantasztikus kellékei, de a gyerkőcök megfelelő fejlődésében is nagy szerepet játszanak. A napsütés, a friss levegő és a szabadtéri mozgás fejleszti az izomzatukat, a csontjaikat, arról nem is beszélve, hogy a kicsik odakinn – megfelelő és biztonságos kerti játékok megléte esetén- igazi minőségi időt tölthetnek el, és sokkal jobban szórakoznak, mint a négy fal között. A jó hír pedig az, hogy némi leleménnyel Te magad is elkészítheted a kerti gyerekjátékokat, méghozzá fillérekből.

A homokozón és a hintán túl

Természetesen a homokozó is remek időtöltésre ad alkalmat, különösen az ovis korú gyerekek esetén. A hinta pedig, az örök kedvenc, kortól függetlenül bármelyik gyerkőcnek pompás szórakozást kínál. E két klasszikus játék mellett azonban számtalan módon tehetitek valóban minőségivé a szabadban töltött órákat. Mutatunk néhány igazán frappáns ötletet, amiért garantáltan odáig lesznek a kis lurkók.

Teke bábu és teke golyó házilag? Igen!

Bár a bowling-hoz szükséges kellékeket, a golyót és a bábut játékboltból is beszerezhetitek, sokkal mókásabb, nem utolsó sorban pedig költséghatékonyabb, ha magatok készítitek el ezeket. A teke golyóhoz használhatjátok a gyerek labdáját is, de természetesen házi készítésű bablabdában is gondolkodhattok.

A bablabdához nem kell más, mint 1 tölcsér, 3 lufi, 3 csésze száraz bab (esetleg lencse vagy borsó) és 1 olló. Az első lufit tágítsátok ki: fújjátok fel kissé, majd hagyjátok úgy legalább egy percig. Ha a lufi elő van készítve, a tölcsér segítségével töltsétek meg babbal, úgy, hogy az ruganyos maradjon. Az ollóval vágjátok le a lufi vastag részét – járjatok el így a maradék kettő lufival is.

A második lufit húzzátok rá a babbal teli lufira úgy, hogy annak takarásban legyen a „szája”. Hasonlóképpen a harmadik lufit is úgy húzzátok rá a már kész labdára, hogy az takarja a második lufi nyílását. Ezzel meg is oldottátok a házi teke golyó készítését!

A tekebábuk készülhetnek kisebb műanyag palackokból is. Pro tipp: fessétek be közösen a palackokat színes akrilfestékkel, hogy még izgalmasabb legyen a móka!

Kerti gyerekjátékok: célbadobás, a gyerkőcök nagy kedvence

A célbadobás kortalan játék: jó eséllyel Te is imádtad kiskorodban, s valószínűleg majd az unokáid is előszeretettel teszik próbára magukat e vicces tevékenység során. A kerti gyerekjátékok soraiban a célbadobós játékok a legkönnyebben kivitelezhetők. Erre használhatjátok a már előzőleg említett bablabdát, a célpontok pedig lehetnek bármik, üres konzervdobozoktól kezdve műanyag palackokig. A konzervdobozokat szintén befesthetitek színesre. Ha kedvetek tartja, akár kisebb-nagyobb vödröket is használhatok célpontok gyanánt. Rendezzetek versenyt! A távolabbi vödrökbe való találat természetesen több pontot ér.

Kerti gyerekjátékok: elő a gumiabroncsokkal!

Ha esetleg van elfekvőben néhány használaton kívüli, régi autógumi, varázslatos libikókát és fára szerelhető hintát készíthettek azokból. A libikóka elkészítéséhez vágd félbe a gumit, majd szögezz az abroncsra egy hosszabb fa lécet, amelyre a gyerekek ráülhetnek. Mind a kiszuperált abroncsot, mind a lécet befesthetitek, így az nemcsak szórakoztató, de esztétikus kerti játékká avanzsálhat. Ha több abroncs is van kéznél, fára akasztható hintát is barkácsolhatsz a gyerek legnagyobb örömére. Az abroncsból és hosszú láncból álló hinta azonban valóban igényli a DIY világában szerzett komolyabb tapasztalatot – érdemes a barkácsolásban járatos apukákat felkérni a feladatra.

Gyerek kerti hinta régi székből? Igen!

Az újrahasznosítás jegyében ne dobjátok ki az ósdi széket sem. Ha a megunt bútordarab négy lábát lefűrészelitek, majd annak alsó részére négy lyukat fúrtok, amelyeken keresztül strapabíró kötelet húztok át, bámulatosan egyszerű, mégis nagyszerű hintát készíthettek. Már csak annyi a dolgotok, hogy kerestek egy erős faágat, ahová az újdonsült hintát biztonságosan fel tudjátok majd függeszteni.

Az ovisok nagy kedvence: húzós kocsi

A húzós kocsi kivitelezése is inkább a barkácsolni szerető apukák asztalára tartozik, de a kísérletezni kedvelő hölgyek is egész nyugodtan megpróbálkozhatnak annak elkészítésével. Ha a könnyebbik utat választanád, keress egy elfekvőben lévő, régi faládát, amely tulajdonképpen magát a kocsit fogja alkotni. A kocsi aljára négy kereket kell szerelni, amelyek két fémrúdon helyezkednek el. A kocsi elülső részére rögzítsetek madzagot, amellyel a kicsi majd maga után húzhatja az új kedvenc játékszerét. S mi kerülhet a húzható kocsiba? Bármilyen kincs, amit a parkban találtok, apró kövek, virágok és egyéb izgalmas dolgok. Persze az sem gond, ha a barkácsolás meghaladja a képességeidet: a szóban forgó kerti gyerekjátékok baráti áron mozognak, így a vásárlás sem terheli meg a kasszát.

Használjátok ki a kert adottságait

Ha a kertben több fa is van – és azok lehetőleg sűrűbben állnak egymás mellett-, akadálypályát is készíthetsz. Ehhez nem kell egyéb, mint néhány méternyi erősebb madzag, amelyeket a fák között kihúzva valódi hálót alkothatsz. A gyerekeknek ezen az ágas-bogas mezőn kell áthaladniuk, miközben a kötelek között bujkálnak és kúsznak.