Nyári játékok a repülés jegyében

Bár a nyári játékok elképesztően színes spektrumot ölelnek fel, könnyen megtörténhet, hogy a hosszú vakáció során még a legleleményesebb szülő is kifogy az ötletekből. Ha Te is hasonló cipőben jársz, viszont mindenképpen szeretnéd tartalmas programokkal elfoglalni a gyerkőcöt a nyári szünet fennmaradó napjaiban, tarts velünk – mostani bejegyzésünket kifejezetten a repülős játékoknak szenteltük.

Papírrepülő hajtogatás – fejleszt és szórakoztat is

A papírrepülők, ezek az aranyos konstrukciók, kortalan gyerekjátéknak számítanak. Valószínűleg a nagyiék is előszeretettel hajtogatták sorra anno a repülőgépeket, és szinte az is biztos, hogy a modern korunk gyerkőceit is leköti ez az izgalmas tevékenység. Feltéve, ha megtanítjuk őket a minden ízében remekül suhanó, vagány repcsi elkészítésére. Felelősségteljes szülőként egészen biztosan Te is azokat a tevékenységeket részesíted előnyben, amelyek amellett, hogy szórakoztatók, valamilyen formában hozzájárulnak a csemetéd fejlődéséhez is. A nyári játékok ezen típusa pontosan ilyen: nemcsak pazar szórakozást kínál, de a gyerek kézügyességét is nagyban fejleszti – a kreativitásáról már nem is beszélve.

Papírrepülő fajták – több típus közül is választhattok

Gondoltad volna, hogy az egyszerű, klasszikusnak nevezhető papírrepülő, amit valószínűleg Te is szívesen hajtogattál gyerekkorodban, csak egy a repülőgépek széles spektrumot bejáró változatai közül? Pedig így van: a szóban forgó gyerekjátékoknak számtalan variációja létezik. Van, amelyhez kizárólag téglalap alakú papírlapot kell használni. Ez a talán legegyszerűbben elkészíthető, klasszikus verzió, amelyet kiváló aerodinamikájának köszönhetően szuperül lehet röptetni.

A tapasztalatlan kezeknek eleinte kihívás a hajtogatás, ám a negyedik, ötödik gép után már rutinná minősülnek a mozdulatok. Ha inkább űrsiklót hajtogatnátok, használjatok e célból négyzet alakú papírlapot. Persze ez még csak a jéghegy csúcsa, számtalan izgalmas variáció várja, hogy elmerüljetek ebben a kétségtelenül szórakoztató világban! Az interneten nemcsak hasznos képes útmutatókat, de videókat is találtok a témában, így nemcsak a gyerekek fedezhetnek fel új dolgokat, de a lelkes, egykor papírrepülő-rajongó felnőttek is.

Nyári játékok: a papírsárkányról se feledkezzetek meg!

A sárkányeregetés elképesztően jó móka! Szintén kortalan tevékenységről van szó – a papírsárkány eregetés divatja örök. Abban az esetben, ha a nyári játékok közül ennek a fantasztikus tevékenységnek szavaztok bizalmat, alapvetően két lehetőség közül választhattok: saját kezűleg készített sárkányt röptettek, esetleg a közeli játékboltból szerzitek be a szóban forgó alkalmatosságot. Így vagy úgy, egyet ne felejtsetek el: a sárkányeregetés, bár végtelen egyszerűnek tűnik, igényel némi rákészülést is, különösen a szülő részéről.

Fontos szabályok sárkányeregetéshez

A sárkányeregetéshez szükséges „eszközök” a következők: egy minőségében jó sárkány, szél és egy lelkes gyerkőc. Ez utóbbi adott, míg a másik kettőt a lehetőségek és az alkalom szüli. Ha már a kezetekben a kiszemelt sárkány (ideális esetben egyzsinóros, könnyen kezelhető, pehelysúlyú modell), a megfelelően szeles napon válasszátok ki a terepet. A terep jóesetben tágas és nem zsúfolt, így az önfeledt szaladgálásban nem kell attól tartani, hogy a gyerkőc nekiütközik valaminek/valakinek. A terepen ne legyenek villamosvezetékek, hiszen ez elképesztően balesetveszélyes. Természetesen viharban tilos sárkányt eregetni.

Nyári játékok: sárkányreptetés a gyakorlatban, avagy hogyan tanítsd a gyereket

Első lépésként határozd meg a szél irányát. Nyert ügyed akkor van, ha úgy fordulsz, hogy a szél a tarkódat éri. A sárkányt lassan bocsátsátok útjára, engedd, hogy a szél magabiztosan belekapjon. Ha a szerkezet már jól „fekszik” a szél szárnyán, óvatosan hátráljatok, és fokozatosan mindig csak kicsit engedjetek a zsinóron. Ha ezzel sikeresen megvagytok, már minden adott a remek, önfeledt szórakozáshoz. S ki tudja? Lehet ezzel az egyszerű, mégis nagyszerű játékkal ültetetted el a gyerkőcben a profi sárkányreptetés, mint divatos hobbi szeretetét.