Nyáron a legnépszerűbbek a vizes játékok
Tagged Tags:

A gyerekek ösztönösen rajonganak a vizes játékok iránt, akár télen is képesek lennének ezekkel szórakozni. Persze, hidegben egy szülő sem engedi ezt, de nyáron az egész család bekapcsolódhat a pancsolásba! A szabadtéri játékok közé tartoznak a vizes játékok, melyek minden korosztály, de főleg a gyerekek kedvencei. Ezek készülhetnek szivacsból, némelyikkel remekül lehet fröcskölni a többieket, de akár egy nagyobb gyerekcsapat számára is jó szórakozást nyújtanak. Ráadásul nemcsak boltban megvásárolt vizes játékok jók erre, jó néhányat otthon fellelhető dolgokból is elkészíthetünk, ha hirtelen arra lenne szükség. Néhány vizes játék azonban akár otthon, a négy fal között is használható anélkül, hogy az egész lakás úszna a vízben.

Szivacs és lufi a legjobb vizes játékok

Ha egy kicsit körülnézünk a háztartásban, sok olyan holmit találhatunk, amelyet néhány perc alatt remek vizes játékká alakíthatunk. Ha van otthon néhány nagyobb méretű szivacs, némi kötöző anyag segítségével labda formában összeköthetjük őket és máris kezdődhet a játék! Garantált, hogy senki sem marad szárazon! Persze, vannak olyan kész játékok is, amelyek nagy kedvencei a gyerekeknek, némelyikből egy egész folyót lehet kiépíteni, és – ha megtöltjük vízzel a medret – a készlethez tartozó kis hajók és egyéb alkalmatosságok úszhatnak rajta. Nagy előnye ezeknek a vizes játékoknak, hogy a lakásban is használhatóak, évszaktól függetlenül. A segítségükkel gyermekünk bármikor újra átélheti a nyári élményeket.

A vizes játszótér minden gyerek kedvence

Egy játszótér mindig jó hely, de ha homokozó helyett mindenféle vizes játékok várják a lurkókat, még nagyobb sikere lesz. Több vizes játszótér is van Magyarországon, mindegyik egyedi játék összeállítással várja a kicsiket. Van, ahol csúszdázhatnak a gyerekek, máshol a zsiliprendszert érdemes kipróbálniuk, megint máshol a szökőkutakban tapicskolhatnak boldogan elázva.

Pancsolna a kicsi?

A felfújható gyerekmedence pont erre való! Nincs mindig kimenni a strandra, a saját medence pedig egy lakásban nehezen megvalósítható, néha egy kertben is. Ráadásul senki sem hagyná egy pillanatra sem felügyelet nélkül kisgyermekét a mélyebb víz közelében, hiszen balesetek bármikor történhetnek. A felfújható gyerekmedence segítségével két problémát is megoldhatunk egyszerre. Az egyik, hogy a gyereknek lehetősége van biztonságosan pancsolni és lehűtenie magát a nyári, nagy melegben. Némelyik modellt kisebb méretű ugráló várral kombinálták a tervezői, így dupla vidámságot jelent, akár egy születésnapi zsúr igazi sztárja is lehet! A másik pedig a tárolás kérdése, hiszen használat után egyszerűen ki kell ereszteni belőle a levegőt és el is csomagolhatjuk a következő szezonig.

Néhány dologra érdemes vigyázni a vizes játékok használatakor

Fontos, hogy a gyerekmedencében se hagyjuk felügyelet nélkül a gyerekeket! Ezen túl, akár a saját kertünkben locspocsol a gyermek a felfújható gyerekmedencében, akár vizes játékokkal játszik vagy a kis barátaival a vizes játszótéren, néhány dologra mindig oda kell figyelnie a szülőknek. Az egyik nem más, mint a fényvédelem! Hiszen ilyenkor nagy esélye van a leégésnek, mert a játékba feledkező gyerekek bőre sokkal védtelenebb az UV-sugarakkal szemben, mint a felnőtteké. Ezt fényvédő termékek használatával lehet biztosítani, de még jobb, ha egy könnyű pólót és nyári sapkát adunk a gyermekre. Így a napszúrást is elkerülhetjük.

A másik fontos dolog a pancsolás utáni bőrápolás, hiszen a napfény, a szél és a víz egyaránt kiszáríthatják a kicsik bőrét. Harmadszor pedig arra kell figyelni, hogy a gyerekek szeme is védve legyen, hiszen az erős napfény és az UV-sugárzást azt is károsíthatja. Lehet kapni gyermek napszemüveget, amit egy puha pánttal lehet a kicsi fejére erősíteni, így a legnagyobb mulatozás közben sem tudja elhagyni. Ezek a napszemüvegek biztonságosak és megfelelő UV védelemmel vannak ellátva.

Ami azonban mindennél fontosabb, az a folyadékpótlás. Függetlenül attól, hogy vizes játékok között van, vagy épp vizes játszótéren játszik a gyerek, gyakran elfeledkezik arról, hogy szomjas, és a szülők feladata, hogy erre is figyeljenek. Időnként tartsunk pihenőt a kicsivel és gondoskodjunk arról, hogy eleget igyon.