Programozható logikai játékok gyerekeknek: miért jó és mikor válasszunk inkább mást?
Tagged Tags:

Ha szeretnénk, hogy gyermekünk játszva tanuljon, válasszunk a logikai játékok gyerekeknek tervezett változatai közül. A kicsik még hihetetlenül fogékonyak az új ismeretekre. Szivacsként szívják magukba a tudást, ha pedig ezt játékosan tehetik meg, a tanulás még inkább élvezetes lesz.

Logikai játékok gyerekeknek: melyekkel a tanulás nem kényszer

Az erőltetett tanulás sokszor nem vezet eredményre. Ha azonban az ismeretszerzést játékok formájában tálaljuk, gyermekünk észre sem veszi majd, hogy fejleszteni próbáljuk. A mai, modern oktatójátékok használatával a logikai és az egyéb képességek is hatékonyan erősíthetőek. Az ilyen típusú játékok manapság már egészen másak, mint amilyenek évtizedekkel ezelőtt voltak. A játéktervezők ezzel tisztában vannak. Hiszen a mai gyerekeket már egészen más, újfajta ingerek érik, más képességek fejlesztését kell előtérbe helyeznünk esetünkben és másra is van szükségük az életben való boldoguláshoz.

A mai logikai játékok gyerekeknek már rendkívül színesek, izgalmasak és képesek hosszú időn keresztül lekötni a figyelmet. Az ilyen játékok képesek arra, hogy új szituációk elé helyezzék a kicsiket, így megtanulják megoldani a lehető legkülönbözőbb kihívásokkal rendelkező helyzeteket is. A problémamegoldáson kívül a fantáziát és a kognitív képességeket is kiválóan fejleszti egy ilyen típusú játék. Ha szeretnénk, hogy gyermekünk szórakozva tegyen szert új ismeretekre és készségekre, válasszunk számára oktatójátékot.

Programozható robot: a logikai játékok legújabb tagja

A legtöbb kisfiú programozó szeretne lenni. Nem csoda, hiszen manapság ez az egyik legnagyobb divatszakma. Ha szeretnénk támogatni az elképzeléseit, programozható robot segítségével már igen korai életkorban megtehetjük azt. Hasznosabb és sokoldalúbb is egy ilyen logikai játék gyerekeknek, mint például egy távirányítható jármű. Ez utóbbinál nem szükséges tervezni, előre gondolkodni, hiszen a játék azonnal végrehajtja a kapott utasítást. Egy programozható robot használata már korántsem ilyen egyszerű. Természetesen a fiúk mellett a lányok is örömmel játszanak ezzel a népszerű játékkal.

A logikai játékok gyerekeknek való lehetőségei közül a programozható robot óvodáskortól ígér páratlan szórakozást az apróságoknak. Az életkor növekedésével a különböző korosztályoknak szánt robotok egyre bonyolultabban működnek, egyre gazdagabb ismereteket követel a működtetésük. A legkisebbeknek szánt változat még nem kívánja meg a programozási ismereteket, ám megmutatja, milyen az, ha egy robot végrehajtja a kéréseket. Ezáltal fejleszti a logikai gondolkodást. A programozható robotok legkisebbeknek szánt formái általában aranyos kisállatok formájában érhetőek el. Bizonyos típusokhoz még pályát is lehet építeni, amely a strukturális szemléletet is fejleszti.

A programozható robotok fejlettebb változatai már komplett cselekvéssort képesek végrehajtani. Vidám történeten keresztül képesek egy kisebb programozási sor véghezvitelére. A kicsit nagyobb gyerekek már olyan programozható robottal is játszhatnak, mely akár 50 lépést is képes megjegyezni. Sőt, egy ilyen fejlett robot a korábban belétáplált programokat is meg tudja jegyezni, így elő is hívhatóak a memóriájából. A legújabb generációs robotok pedig már szenzorokkal is rendelkeznek, valamint képesek ismétlődő utasítások végrehajtására is. Ezek a játékok már különböző feltételekhez kapcsolódó kéréseknek is eleget tudnak tenni.

A robotok legfejlettebb tagjai már úgy működnek, mint egy kis számítógép, kvázi saját személyiséggel rendelkeznek. Telefonról vagy tabletről is irányíthatóak, még szélesebb lehetőségeket kínálva ezzel a programozásra. Ráadásul, a programozás grafikus programnyelven is megvalósulhat. Egy ilyen modell leginkább 10-12 éves kortól ajánlott. Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy a programozható robotok segítségével mini programozópalántákat, kis zseniket nevelhetünk. Ha gyermekünk ilyen irányú érdeklődéssel rendelkezik vagy csak szeretnénk a logikáját és a rendszerszemléletét játékosan fejleszteni, érdemes beszerezni egy ilyen modern robotot számára.