Régi gyerekjátékok: gumikötél gumizáshoz és ugróiskola

A gumikötél egykor szebb korokat élt meg, és a gyerekjátékok között előkelő helyet foglalt el. Saját emlékeink között is szerepel talán a gumizás fogalma, ami a mai kor gyermekei számára már teljesen ismeretlen lehet. Pedig visszagondolva, órákat tudtunk játszani a gumizással, és tulajdonképpen nem kellett hozzá más, csak egy elég hosszú gumi, amit a két végénél összekötöttünk. Akár egyedül is remek elfoglaltságot kínált, de igazán akkor élveztük a programot, a legalább hárman voltunk hozzá. Elterjedt volt az a fajtája is a mókának, amikor sokan álltunk bele a gumiba, és aki utoljára maradt benne a kiugrást követően, ő volt az aktuális kieső. A régi gyerekjátékok manapság is remek elfoglaltságot kínálhatnak, érdemes azokat megismertetni a kicsikkel.

Cél a személyesen átélt élmény

A mai gyermekek gyakran már egészen kicsi koruktól a tablet, a számítógép és a laptop játékain nőnek fel. Az online játékok és a konzolok megunhatatlan programként állnak rendelkezésre. Korántsem mindegy azonban, hogy miként fejlődnek a gyerkőcök, milyen élményeket gyűjtenek, és képesek-e a szociális kapcsolatok kialakítására. Ezek ugyanis nem az online térben születnek, hanem a személyes játék során. Nem véletlen, hogy a társasjátékok reneszánszukat élik, és a családok, testvérek előszeretettel ülnek le egy jól megválasztott társas mellé. Hasonló lehet a helyzet a gumizással is, mely a régi korokat idézi, de újszerű élményt jelenthet saját gyermekeinknek.

Mire van szükség a gumizáshoz?

Körülbelül 3-5 méter hosszú gumira mindenképpen szükség lesz, és a 3 játékos is nélkülözhetetlen. Bár egyedül, két szék segítségével is elfoglaltuk magunkat gyerekként a gumizással, de a legjobb az, ha társaságban töltik idejüket a gyermekek. Humoros pillanatok születhetnek, hogy a barátság ápolásáról már ne is szóljunk. A gumit a bokán, a lábszáron, majd a térden keresztül kell átfűzni, a harmadik játékosnak pedig különféle feladatokat kell végrehajtani. A gumikötél közé ugrás, a különféle áthúzások, a terpeszugrás, a páros lábbal kiugrás- a feladatok sorának meghatározása a játékosok feladata.

Ugróiskola: nem csak az iskolai szünetekben játszottuk!

A régi gyerekjátékok igazi klasszikusa az ugróiskola. A betonra krétával felrajzolt pálya napjainkban sem ismeretlen, sokszor láthatjuk a lakótelepek járdáján is itt-ott. A retro újra divat, és ez akkor sincsen másként, ha a szabadtéri játékokról van szó. A gumikötél mellett az ugróiskola alapjainak elsajátítása sem követel meg komolyabb szellemi képességeket. Nem is ez a lényeg benne, hanem a közös játék és az aktívan eltöltött szabadidő. A krétával felrajzolt, számokkal jelölt négyzetekből álló pályához csupán egy közepes méretű kavicsra van szükség és máris indulhat a játék.

Gumikötél, ugróiskola és egyéb szabadtéri játékok az egészség szolgálatában

A fizikai aktivitást megkövetelő játékok nem csak az elfoglaltság jellege miatt érdemelnek figyelmet, hanem az egészséggel összefüggésben is. Felelős szülőként a legtöbben azt szeretnénk, ha nem a számítógép és a TV előtt nőne fel a gyerkőc, hanem megtapasztalná mindazokat az élményeket, melyek saját gyermekkorunkkal szorosan összeköthetőek.

A barátokkal történő kerékpározás, az egykor fénykorát élt gumizás, a gumikötél többféle módon történő felhasználása, vagy például az ugróiskola egyaránt alkalmasak arra, hogy a kicsik a friss levegőn tartózkodjanak, barátságokat kössenek, és persze egészséges fizikumot alakítsanak ki.

A gumikötél és az ugróiskola is igénybe veszi az izmokat, fejleszti az egyensúlyérzéket, és persze remek kikapcsolódást is biztosít. A tavasztól késő őszig terjedő időszakban a kerti játékoké és a friss levegőé a főszerep. A hatalmas mozgásigénnyel rendelkező gyermekek helye is s szabadban van ilyenkor, hiszen itt élhetik meg igazán a fizikai aktivitás kínálta élményeket.

A korszerű szabadtéri játékok, a népszerű ugrálóvárak és felfújható medencék mellett a régi gyerekjátékok, például a gumikötél használata is figyelmet érdemelnek. A mai kor gyermekeinek újszerű programot kínálhatnak, és órákra leköthetik figyelmüket. Kell ennél több akkor, ha a közös szabadidőről, játékról van szó?